Mézeskalács - azonnal puha, azonnal süthető


Egész évben nem sütök mézest, de a karácsony előtti hetekben többször is. Mézeskalácsot és mézespuszedlit, hol ezt, hol azt. Az oka pedig nem más, hogy a kisfiam megeszi. Szereti, és hetente befal egy adagot. Az idén, már 2 adag mézeskalács, és egy adag puszedli elfogyott. Ez a recept, egy finom, omlósan puha mézes receptje, amelyet kb. 10 éve sütök.



A mézeskalácssütés titka mindössze annyi, hogy tudjunk különbséget tenni a sok recept között. Azok, amelyek kevés szódabikarbónával (sütőporral) készülnek, és egyébként 1 napig állni kell hagyni a tésztát, azok a díszeknek való receptek. Ott ugyanis fontos, hogy a tészta jól kezelhető, könnyen szabható legyen, és sütéskor ne púposodjon fel, hisz ezeket könnyű díszíteni, írókázni, és ez alkalmas házikók, és más dísztárgyak elkészítéséhez is. Másmilyen a recept, ha a mézeskalácsot kifejezetten megenni, aprósütinek készítjük. Ekkor a tésztát csak annyit pihentetjük, amennyi idő alatt meghűl (a langyosított méz miatt meleg). A szódabikarbóna ugyanis, ahogy folyadék éri, elkezdi az elbomlását, vagyis az éjszakán át pihentetett tésztákban teljesen elbomlik, mire sütésre kerül, így nem lesz olyan puha, levegős a mézesünk.
A másik titok, hogy nem szabad a lisztet túladagolni. Ragacsosnak tűnik, amikor összekeverjük, de amint meghűl, könnyen kezelhetővé válik, a zsírtartalom is segít ebben.
A harmadik, amire ügyeljünk, a sütés ideje. 8 perc általában elég, még frissen sülve puha, hajlítható, világos, de ha kihűl, akkor pont jó lesz.
Az ehető kalácsot éppúgy írókázhatjuk, az íróka hamar száradó legyen, és soha ne tegyük vissza a sütőbe szárítani. Alább az én, 10 éves receptem olvasható, ezt már az idén sütöttem. Nálunk 2-3-szor is sütésre kerül az advent idején, mert a gyerekek szeretik, és megeszik azonnal.




Hozzávalók:

300 g finomliszt
50 g rétesliszt
150 g akácméz (termelői) ez kb. 3 evőkanálnyi jól megmerítve, púposan
100 g porcukor
1-2 teáskanál porkakaó - elhagyható, de szebb színe lesz vele
1 teáskanál szódabikarbóna (nem púpos)
60 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
1 tojás + 1 sárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet őrölt gyömbér - elhagyható
Esetleg kevés hideg víz

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél valamivel jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk. Ha nem állna össze, pár csepp vízzel segíthetjük.
Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. 3 részletben dolgozunk vele tovább. 3-5 mm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és az előkészített sütőlemezre tesszük őket. Nagyon pici lisztet szórhatunk alá és fölé, de nem mindig szükséges.

Sütés: Középső szint, 180 fok, légkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel, 8 perc.

Egyenes felületre szedjük, hagyjuk hűlni. Finom, puha, omlós. Ezután dekorálhatjuk is. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.


Keverőkéses robotgépben pillanatok alatt összekeverhető, és gyönyörűen homogén tésztát kapunk. Mindig ezzel készítem. Én jó minőségű vastag zománcos sütőlapon sütöm, ezért a sütőpapírt el szoktam hagyni alóla.


Íróka:

120-150 g porcukor, 1 tojásfehérje

Az 1 tojásfehérjéből egy kistálban nagyon kemény habot verünk, ez 5-6 perc is lehet, vagy még több is. (Olyan kemény legyen, hogy késsel ki tudj vágni a habból egy darabot.) Egy evőkanál porcukrot adjunk hozzá, és mixeljük el vele, ezután még két részletben adjuk hozzá a többi cukrot is, folytonos habverés mellett. Előfordulhat, hogy nem kell az összes (150 g) porcukor. Egyszer csak jó lesz. Fényes, sűrű, tartós hab. Ezt nylonzacskóba töltjük, a sarkán nagyon ici-pici lyukat vágunk, tetejét összecsavarjuk. Ezzel írókázhatunk. A díszített kalácsokat száradásig hagyjuk az asztalon. Pár óra alatt megszilárdul a díszítés. Ezután tegyük fémdobozba.

Készíts azonnal süthető, azonnal puha mézes puszedlit is.

36 megjegyzés:

  1. Vasárnap, ahogy ígértem, meg is sütöttem, végig a tanácsaid szerint. De az enyém kemény. :-(
    Jó,azért rágható, nem töri ki a fogam, inkább olyan keksz-szerűen omlós. Mit ronthattam el? Vagy ilyennek kell lennie?

    Azon gondolkodtam, nézve a fotóidat, hogy én talán vékonyabbra nyújtottam és akkor sok lett a 8 perc sütés? Nem barnultak meg, világos maradt, de talán túlszáradt (180 fokos, légkeverés nélküli sütés).

    A nagymamámé olyan lesz (pár nap után), hogy a kezemben fogva lekonyul, olyan puha. De ő egy régi házban lakik, nem panelben, mint én. Az almás trükköt ismerjük, próbáltuk már, az sem használ. Ez a panel borzasztó, párásító gépekkel sem megy 35% fölé a páratartalom. :-( Próbáltuk már gyorsítani a puhulást korábbi években a fürdőszobában és az erkélyen is.

    Azért nem adom fel, lehet, hogy még a héten újra nekifutok a receptednek. Ha a Tiétek puha, akkor biztos én hibázok valahol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rakd műanyag dobozba és vágj ketté egy almát tedd közé két nap múlva puha lesz. Jó étvágyat hozzá.

      Törlés
  2. @Nóra
    Én légkeverés nélkül sütöttem, elektromos sütőben. Próbáld 160-170 fokon,ha gázsütőd van, légkeverés nélkül. Nem lesz lekonyulós, de puha, ehető azonnal.

    VálaszTörlés
  3. Oké, köszönöm, megpróbálom!
    (én is légkeverés nélkül csináltam, villanysütővel)

    VálaszTörlés
  4. Békés, Boldog Karácsonyt kívánok Nektek!:-))

    VálaszTörlés
  5. Kedves Wise Lady,

    nagyon szepen koszonom a receptjeidet. :-)
    Kellemes Karacsonyt es boldog Uj Evet kivanok!

    VálaszTörlés
  6. Megcsináltam ezt a mézeskalácsot. Az első adagot 3 mm-re nyújtottam, ahogy írta a recept, de az túl vékony, kőkemény lett, és pár nappal később sem lett sokkal jobb a helyzet. A második adagot már 5 mm-re hagytam, és úgy jó lett. Beleraktam fémdobozba, nem tettem én közé se almát, semmit, puha maradt. A harmadik adagot írókáztam is, és nagyon jó az íróka receptje. Féltem hogy nem szárad meg, de megszáradt és nagyon szép :) Igaz, kicsit benga, de aztán vonalak helyett pöttyeket tettem a sütikre, mint a hópehelyhek, és olyan szép lett. És még mindig puha :) Viszont valószínű még egy picikét vastagabbra hagyom, mert úgy még jobb lesz. 8 percig sütöttem, elektromos sütőben, 180 fokon, alsó-felső sütéssel. És nagyon finom! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Wise Lady!
    Megsütöttem a mézeskalácsot és csodálatosan finom lett. Egy gondom van, hogy nem írtam ki a receptet és a linkre kattintva már nem jelenik meg semmi. Fel tudnád ide is tenni a receptedet? Nagyon megköszönném!

    VálaszTörlés
  8. Kedves Wise Lady,
    Én is hasonlóképp jártam, nem mentettem el külön ezt a remek receptet.
    Megtennéd, hogy megosztod itt is?
    Köszönjük előre is :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper recept! Nagyon könnyű elkèsziteni, a tèsztàval jó dolgozni,az íze perfekt! Csak ajànlani tudom! Timea

    VálaszTörlés
  10. Sziasztok!
    Nagyon jó a nyers tészta állaga, könnyû vele dolgozni. Mi fél centi vastagra nyújtottuk, kihûlés után a széle kicsit megkeményedett, de a közepe puha maradt, viszont legközelebb vajat rakunk bele, nem zsírt, mert kiérzôdik a zsír íze.

    VálaszTörlés
  11. Én is megsütöttem,puha,finom lett!!Már csak írókázni kell!:-)

    VálaszTörlés
  12. en ma sutottem dupla adagot belole,disziteni mar csak a masodik adagot lehetett…az elsonek addigra morzsaja sem maradt:)) koszonom a szuper receptet,ennel maradunk

    VálaszTörlés
  13. Kedves Wise Lady, nagyon, nagyon finom lett a mézeskalács, és aminek duplán örültem, hogy hamar elkészültem vele, így a Lányok alvása idején simán, könnyedén elkészültem. A máz még nincs rajta, de csak azért, mert nem akarom felverni a Csajokat álmukból a habverő hangjával. :)

    Köszönöm én is a szuper receptet! :)

    Vivien

    VálaszTörlés
  14. Vegre en is megtalaltam ezt a receptet! Megy is a csaladi receptgyujtemenybe.
    - kulfoldon elve nincs reteslisztem, igy sima liszttel keszitettem
    - nekem is az 5 mm-es jott be
    - holegkevereses sutoben nalam 10 perc alatt lett pont jo
    - egy ejszaka utan kapcsos uvegben nagyon szepen megpuhult

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm a szuper receptet, nagyon finom:))ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki!:):D

    VálaszTörlés
  16. Szia!

    Jól hangzik a recept! Holnap meg is sütöm! :) Egy kérdésem lenne csak, kb. hány darab lesz egy adagból?

    Köszi

    VálaszTörlés
  17. @Petra
    Ebből kb. 40-50 db lett, de ez függ a kiszúróktól nagyon. Az enyémek nem nagyok.

    VálaszTörlés
  18. Már kb. tizedszerre sütöttem és nagy szeretettel ajánlom mindenkinek. Isteni finom. Pont az előbb küldtem el a receptedet a barátnőmnek.
    Köszönöm mindenki nevében, hogy megosztottad velünk ezt a csodálatos receptet!

    VálaszTörlés
  19. Koszonjuk a receptet, tegnap kiprobaltam, es elsore ugyan puha volt de ahogy hult, vegul megkemenyedett. Dobozba tettem, mivel turelmetlen nepek vagyunk parommal, almat is raktam melle, es fel nap alatt mar puhult, mara isteni omlos. Eloszor nagyon megijedtem, h milyen bena vagyok, de vegul csak jo lett :) koszonjuk meg egyszer :)

    VálaszTörlés
  20. Megcsináltam, isteni lett, tapasztalatom, hogy mindent tartsatok be ahogy a receptben szerepel és nem lehet elrontani, tényleg nem szabad nagyon vékonyra nyújtani. A tojásfehérje is megszáradt, nagyon-nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  21. Ma kipróbáltam. Nagyszerűen sikerült.
    Itt egy fotó is: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10204156609847795&set=pcb.10204156611167828&type=1&theater
    Köszönöm.
    Kellemes ünnepeket, ilyen finom recepteket!
    Forró Eszter

    VálaszTörlés
  22. Szuper recept! Gyorsan elkészül és ahogy kihül lehet is enni! Finom omlós tészta gyerekek imádják! Köszönjük!

    VálaszTörlés
  23. Csodás!!!! A gyerekek imádták, de én is! Fahéjat, kardamont és szegfűszeget tettem bele, fél -fél kiskanállal és picivel kevesebb porcukrot. Szuper, hogy nem kellett pihentetni sem. Kb 5 mm vastagságúra hagytam.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  24. Szia!! Most találtam rá a receptedre.Isteni finom , puha lett :-)köszönöm.

    VálaszTörlés
  25. Huhh. Hát nem tudom milyen evőkanálból három lesz 15 deka, de nálam ez az arány nagyon nem stimmel. Három evőkanál semmit nem ért, 15 dekával meg kezelhetetlenül puha tésztát kaptunk... :-(

    VálaszTörlés
  26. @Névtelen
    3 evőkanál méz, jól megmerítve, púposan és kicsurgatva, az kb. 150 g.
    Kimérve sem lesz kezelhetetlen. Itt inkább a méz minősége lehetett a gond. Én csak háztól vett termelői akácmézzel sütöm. Egyébként remélem, hogy 1-2 evőkanál liszt hozzáadása segített.

    VálaszTörlés
  27. A mézet 40 foknál nem szabad jobban hevíteni..minden értéke elveszik. A mézeskalácsba pedig sokkal jobb a vegyes virágméz. A zsír íze kifejezetten rossz a kalácsban.

    VálaszTörlés
  28. Cserélje le sürgősen a mérlegét aki azt állítja hogy 3 evőkanál méz az 150 gramm! Egy egész flakkon maciméz 250 grammos, akkor gondolkozzatok már, hogy lehetne 3 evőkanál méz 150 gramm. Maximum. 50, de lehet még annyi sincs.

    VálaszTörlés
  29. Nagyon jó recept!!! Ma meg sütöttem és finom puha maradt az íze is nagyon jó a tésztával könnyű dolgozni annyit változtattam rajta hogy mézes kalács fűszer keveréket tettem bele !!!Köszi a receptet ezentúl csak ezt sütöm !!!! Kellemes Ünnepeket !!!!!

    VálaszTörlés
  30. Nagyon jó recept! De a 3 evőkanál méz valóban jóval kevesebb, mint 15dkg. Kicsit ragadós, de finom a végeredmény. Gyerkőccel együtt sütjük. :) Andi

    VálaszTörlés
  31. Szuper és gyors recept. Köszi!

    VálaszTörlés
  32. Jól sikerült! Nagyon finom. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vajon mennyire fontos a rétesliszt? Búzalisztek vannak csak itthon....

      Törlés
  33. Most tálaltam rá erre a receptre. Egyszerű és nagyszerű! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  34. Köszi finom lett🥰

    VálaszTörlés

@templatesyard