Mézes puszedli - azonnal süthető, azonnal puha


Ezek a puszedlik finom puhák, omlósak, illatosak. A tésztát azonnal süthetjük, nagyon enyhén lisztezett kézzel könnyen formálható. Én mindig késes robotgépben keverem, pár perc alatt megvan, de fakanállal sem ördöngösség összeállítani. Gyors és finom.
kb. 40-50 db nagyságtól függően

Hozzávalók:

350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél kicsit jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5 percig. Lisztes kézzel golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül, 12 perc.

Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
 

Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el. 

20 megjegyzés:

  1. Szia!

    Tegnap megsütöttem, gluténmentesen is isteni lett.

    VálaszTörlés
  2. @Rekaye
    Nagyon örülök neki! Nem küldenéd el a gluténmentes változatodat?

    VálaszTörlés
  3. A gluténmentes változat:

    http://rekaye.blogspot.com/2011/12/mezes-puszedli-turelmetleneknek.html


    ;-)

    VálaszTörlés
  4. Én köszönöm a szuper receptet!!! Soha nem készítettem volna (napokon át) puszedlit.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szuper ez a recept. Én 25 percig pihentettem a tésztát és a puszedlik egy részébe aszalt szilvát tettem és csokoládéval is bevontam. Annyira jó lett, hogy lecseréltem a több éve használt receptemet a tiédre.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is jól sikerült, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  7. Ez az eddig kóstolt LEGFINOMABB mézes puszedli! Tökéletes! köszönöm:)

    VálaszTörlés
  8. szuper jo recept,nagyon jol lehet a tesztaval dolgozni!nagyon-nagyon finom es puha!

    VálaszTörlés
  9. Szia nagyon szupi a recept, én aki soha nem sütött nagyon ó szilvalekváros puszedlit készítettem, gyorsan három adagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, tényleg isteni!!

    VálaszTörlés
  10. Sajnos,cseppet sem olyan lett ,mint a képen :( a gömböcök szinte egyben maradtak az aljuk lassan már túlsült ,de csak nem akartak laposodni :( Mindent beletettem még sem lett olyan,amilyen egy puszedli valójában :(

    VálaszTörlés
  11. @Erika Orsós
    Túl kemény a tésztád. Vagy mézből, vagy tejfölből, vagy zsírból kevés van benne.

    VálaszTörlés
  12. Néhány változtatással én is kipróbáltam, és nagyon jó! A finomliszt helyett "fehér-barna" lisztet használtam (teljeskiőrlésű liszt világos búzából), és kevés citromhéjat reszeltem bele a lé helyett. Ja, és az akácmézet teljesen elfelejtettem megmelegíteni. A mázt fele mennyiségben csináltam (tojásporból), ami nem volt elég, de porcukorban hempergetve is jól mutat.

    VálaszTörlés


  13. Kedves Wise Lady!

    Nagy örömmel böngészem a honlapod, amit a mai napon fedeztem fel. Csodálatos recepteket találtam!
    Köszönöm:
    Anna

    VálaszTörlés
  14. Koszonom a receptet!!! Nem hittem volna hogy sikerul �� ��
    A csalad imadta ami a lenyeg ☺
    Koszonom ;)

    VálaszTörlés
  15. Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nem értem, hogy miért kell hűlni hagyni 5-10 percig, és milyen amikor főtt golyókat kell formázni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végigolvastam a kommenteket, hátha fény derül rá, mi az a főtt golyó, de úgy látszik, rajtunk kívül mindenki tudja. Valószínűleg, véletlenül került a szövegbe, de ilyen alapon hogyan lehetne megbízni a receptben írt mennyiségekben, alapanyagokban?

      Törlés
    2. Gondolom te is sejted, hogy véletlenül került bele ez a hiba, javítottam, és persze köszönöm, hogy szóltatok.
      Esetleg nem kellett volna kötözködősen.

      "Főtt tojás sárgája nagyságú golyókat" akart volna egyébként lenni.

      Törlés
    3. Azért kell hűlni hagyni, mert forrón túl lágy, és persze formázni is nehéz.

      Törlés

@templatesyard