kb. 40-50 db nagyságtól függően
Hozzávalók:
350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)
A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél kicsit jobban felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5 percig. Lisztes kézzel golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.
Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül, 12 perc.
Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.
Szia!
VálaszTörlésTegnap megsütöttem, gluténmentesen is isteni lett.
@Rekaye
VálaszTörlésNagyon örülök neki! Nem küldenéd el a gluténmentes változatodat?
A gluténmentes változat:
VálaszTörléshttp://rekaye.blogspot.com/2011/12/mezes-puszedli-turelmetleneknek.html
;-)
@Rekaye
VálaszTörlésKöszönöm!
Én köszönöm a szuper receptet!!! Soha nem készítettem volna (napokon át) puszedlit.
VálaszTörlésNagyon szuper ez a recept. Én 25 percig pihentettem a tésztát és a puszedlik egy részébe aszalt szilvát tettem és csokoládéval is bevontam. Annyira jó lett, hogy lecseréltem a több éve használt receptemet a tiédre.
VálaszTörlésNekem is jól sikerült, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésEz az eddig kóstolt LEGFINOMABB mézes puszedli! Tökéletes! köszönöm:)
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük.
szuper jo recept,nagyon jol lehet a tesztaval dolgozni!nagyon-nagyon finom es puha!
VálaszTörlésSzia nagyon szupi a recept, én aki soha nem sütött nagyon ó szilvalekváros puszedlit készítettem, gyorsan három adagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, tényleg isteni!!
VálaszTörlésSajnos,cseppet sem olyan lett ,mint a képen :( a gömböcök szinte egyben maradtak az aljuk lassan már túlsült ,de csak nem akartak laposodni :( Mindent beletettem még sem lett olyan,amilyen egy puszedli valójában :(
VálaszTörlés@Erika Orsós
VálaszTörlésTúl kemény a tésztád. Vagy mézből, vagy tejfölből, vagy zsírból kevés van benne.
Néhány változtatással én is kipróbáltam, és nagyon jó! A finomliszt helyett "fehér-barna" lisztet használtam (teljeskiőrlésű liszt világos búzából), és kevés citromhéjat reszeltem bele a lé helyett. Ja, és az akácmézet teljesen elfelejtettem megmelegíteni. A mázt fele mennyiségben csináltam (tojásporból), ami nem volt elég, de porcukorban hempergetve is jól mutat.
VálaszTörlésKedves Wise Lady!
Nagy örömmel böngészem a honlapod, amit a mai napon fedeztem fel. Csodálatos recepteket találtam!
Köszönöm:
Anna
Koszonom a receptet!!! Nem hittem volna hogy sikerul �� ��
VálaszTörlésA csalad imadta ami a lenyeg ☺
Koszonom ;)
Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nem értem, hogy miért kell hűlni hagyni 5-10 percig, és milyen amikor főtt golyókat kell formázni?
VálaszTörlésVégigolvastam a kommenteket, hátha fény derül rá, mi az a főtt golyó, de úgy látszik, rajtunk kívül mindenki tudja. Valószínűleg, véletlenül került a szövegbe, de ilyen alapon hogyan lehetne megbízni a receptben írt mennyiségekben, alapanyagokban?
TörlésGondolom te is sejted, hogy véletlenül került bele ez a hiba, javítottam, és persze köszönöm, hogy szóltatok.
TörlésEsetleg nem kellett volna kötözködősen.
"Főtt tojás sárgája nagyságú golyókat" akart volna egyébként lenni.
Azért kell hűlni hagyni, mert forrón túl lágy, és persze formázni is nehéz.
Törlés