Mézes puszedli - azonnal süthető, azonnal puha


Ezek a puszedlik finom puhák, omlósak, illatosak. A tésztát azonnal süthetjük, nagyon enyhén lisztezett kézzel könnyen formálható. Én mindig késes robotgépben keverem, pár perc alatt megvan, de fakanállal sem ördöngösség összeállítani. Gyors és finom.
kb. 40-50 db

Hozzávalók:

350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Lisztes kézzel főtt golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül., 12 perc.

Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.
 

Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el. 

17 megjegyzés:

  1. Szia!

    Tegnap megsütöttem, gluténmentesen is isteni lett.

    VálaszTörlés
  2. @Rekaye
    Nagyon örülök neki! Nem küldenéd el a gluténmentes változatodat?

    VálaszTörlés
  3. A gluténmentes változat:

    http://rekaye.blogspot.com/2011/12/mezes-puszedli-turelmetleneknek.html


    ;-)

    VálaszTörlés
  4. Én köszönöm a szuper receptet!!! Soha nem készítettem volna (napokon át) puszedlit.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szuper ez a recept. Én 25 percig pihentettem a tésztát és a puszedlik egy részébe aszalt szilvát tettem és csokoládéval is bevontam. Annyira jó lett, hogy lecseréltem a több éve használt receptemet a tiédre.

    VálaszTörlés
  6. Nekem is jól sikerült, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  7. Ez az eddig kóstolt LEGFINOMABB mézes puszedli! Tökéletes! köszönöm:)

    VálaszTörlés
  8. szuper jo recept,nagyon jol lehet a tesztaval dolgozni!nagyon-nagyon finom es puha!

    VálaszTörlés
  9. Szia nagyon szupi a recept, én aki soha nem sütött nagyon ó szilvalekváros puszedlit készítettem, gyorsan három adagot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, tényleg isteni!!

    VálaszTörlés
  10. Sajnos,cseppet sem olyan lett ,mint a képen :( a gömböcök szinte egyben maradtak az aljuk lassan már túlsült ,de csak nem akartak laposodni :( Mindent beletettem még sem lett olyan,amilyen egy puszedli valójában :(

    VálaszTörlés
  11. @Erika Orsós
    Túl kemény a tésztád. Vagy mézből, vagy tejfölből, vagy zsírból kevés van benne.

    VálaszTörlés
  12. Néhány változtatással én is kipróbáltam, és nagyon jó! A finomliszt helyett "fehér-barna" lisztet használtam (teljeskiőrlésű liszt világos búzából), és kevés citromhéjat reszeltem bele a lé helyett. Ja, és az akácmézet teljesen elfelejtettem megmelegíteni. A mázt fele mennyiségben csináltam (tojásporból), ami nem volt elég, de porcukorban hempergetve is jól mutat.

    VálaszTörlés


  13. Kedves Wise Lady!

    Nagy örömmel böngészem a honlapod, amit a mai napon fedeztem fel. Csodálatos recepteket találtam!
    Köszönöm:
    Anna

    VálaszTörlés
  14. Koszonom a receptet!!! Nem hittem volna hogy sikerul �� ��
    A csalad imadta ami a lenyeg ☺
    Koszonom ;)

    VálaszTörlés
  15. Lehet, hogy nagyon hülye vagyok, de nem értem, hogy miért kell hűlni hagyni 5-10 percig, és milyen amikor főtt golyókat kell formázni?

    VálaszTörlés

@templatesyard