Spárga csőben sütve

Ez az étel egytálételként (előételként) és köretként is megállja a helyét. Spárgaszezon van, szeretem is, de már kissé unalmas volt a szokásos elkészítési mód. Vajon párolva, sonkába tekerve, grillezve. Ezért gondolkodtam el, hogyan is készíthetném egy kissé másképp. Így született ez az étel, ami még férjemnek is ízlett, pedig ő nem szereti a spárgát. Fokhagyma és szalonna is van benne, hát rossz nem lehet! - így ajánlottam neki.



Hozzávalók: 2 adag
500 g zsenge zöldspárga
3 tojás
4-5 vékony szelet húsos füstölt szalonna (bacon)
2 - 2,5 dl tej
50 g vaj
1 evőkanál kukoricaliszt
1 gerezd fokhagyma
csipet őrölt szerecsendió
csipet őrölt bors
1 kávéskanál só
kevés reszelt sajt (parmezán a legjobb)


Elkészítés:
A spárgát egyenként a két végénél megfogom, meghajlítom és eltöröm. A végeket későbbi felhasználásra (leves) elteszem. Egy kisebb cserép sütőtál (15x22 cm) alját a szalonnával kibélelem, a spárgákat belerakosgatom két rétegben. Megszórom sóval. Egy tálba teszem a tojást, kevés tejet öntök hozzá és botmixerrel homogénre keverem. A vajat meglágyítom, majdnem folyósra, azt is hozzámixelem. Ezután beleöntöm a többi tejet is meglangyosítva. Sózom, adok hozzá borsot, szerecsendiót, összemixelem. A végén kanállal hozzákeverem a kukoricalisztet is, amelynek az édessége nagyon jól illik a spárgához, végül beleteszem az apróra vágott fokhagymát. A sütőt 200 fokra begyújtom, 5 percet hagyom melegedni. A tejes habarékot a spárgára öntöm, betolom a sütőbe. A zsenge spárgának 20-25 perc sütés elég, ekkorra éppen roppanós, de már főtt, a habarék pedig kocsonyássá szilárdul, a szalonna puhára sül. Kiveszem a sütőből, megszórom a durvára reszelt sajttal, amely ráolvad.

2 megjegyzés:

  1. Ugyanígy készítve (meg saláta ill. krémlevesként)szoktam dőzsölni a brokkoliból is! Néha eszek hozzá egy kis húst is, de nem hiányzik. Azt átpasszolom a fiúknak!

    VálaszTörlés
  2. Hm... ezt én is imádom! :)

    VálaszTörlés

@templatesyard