A világ legdrágább spenótja és sóskája



Akarjátok tudni, hol kapható a világ legdrágább spenótja és sóskája? Mármint Izlandon és Zimbabwen kívül? Elárulom: Zala megyében!
Itt a finom sóska, spenót. Errefelé sűrűn főzik otthon is, menzákon is, kedvelt főzelékfélék. Azt gondolnád, hogy kimész a piacra és veszel fél kiló spenótot? Hát nem! A sóska és spenót ugyanis nem kapható a piacon kilóra. Ülnek, állnak a nénikék a stand mögött, előttük halmokba rakva a zöld levelek. Egy halomnak a neve: kupóc. Kérdezed, mennyibe kerül? Egy kupóc 80-150 Ft. És ennél olcsóbb akkor se lesz, ha rengeteg van, és kilóra nem fogsz kapni soha. Nem adják, akkor se, ha kéred. Csak kupócban. Mekkora egy kupóc? Amit egy marékkal meg lehet fogni. Egy kupóc mennyiségből semmit se lehet főzni, kell legalább 3, hogy egyáltalán hozzáfogjál valamilyen ételhez. Szombaton a piacon voltam. Spenótot is akartam venni, legolcsóbban 150 Ft-ért adtak egy kupócot. Mivel hétközben csak magamnak akartam ebédre, ezért két kupócot vettem. Ez volt 300 Ft. Otthon lemértem, a két halom 150 g volt. Kilónkénti ára tehát 2000 Ft!
Ezt a disznóságot 10 év alatt sem bírtam megszokni, mindig dühös vagyok, valahányszor a piacra megyek. És ez így van Zalaegerszegen, Nagykanizsán és bármely zalai piacon. Ügyes!

24 megjegyzés:

  1. Jókat mosolyogtam, mert ez tényleg így megy Zalában. Persze, ha jobban belegondol az ember dühítő, hogy ott húzzák le az embert, ahol tudják, még az idős nénikék is. Pedig ha szép az áru, és szertne az ember jót főzni, úgyis több kupócot fog venni, s ha barátibb áron adnák, az eladóknak is megérné hosszútávon.

    VálaszTörlés
  2. Wise Lady,
    vetni nem szoktál?
    60 Ft-os magból annyi nőtt nálam, hogy nem győzzük enni.
    Egyébként én nem tudom mi az árfolyam, de ha megyek a piacra és eszembe jut, kíváncsiságból megkérdezem a kofákat.

    VálaszTörlés
  3. És mindig a néni méri ki, vagy ha viszel valami nagytenyerűt, akkor kimérheted Te is magadnak?
    Ez tényleg egy vagyon, pedig milyen finom!

    VálaszTörlés
  4. Anyukám múltkor erdőben szedett sóskát, nagyon finom volt, és főleg az volt a jó benne, h az egész család jóllakott belőle! :) Zalacsány környékén szedte, nem tudom pontosan, hogy hol, de talán érdemes körülkérdezni, hátha Te is megúsznád ilyen olcsón, azaz ingyen. :)

    VálaszTörlés
  5. :-D
    Ez igen! Erre mondják, hogy a nénikéknek is meg kell élniük valamiből. :-)

    VálaszTörlés
  6. :))) Valóban. És az 50 Ft/ kupóc már olcsónak számít! És most szombaton méginkább rablógazdálkodás folyt... Egy csokor petrezselyemért 70-100 forintot akartak kérni... Hihetetlen.

    VálaszTörlés
  7. Még szerencs, hogy anyukámtól kapok, ha a fiúk megennék.Jó színe van, de sajnos én nem szeretem.:-(

    VálaszTörlés
  8. Ms.Poppy:Egyetértek minden szavaddal.

    Thrini: annyira agyagos a föld, hogy egyelőre zöldséget nem vetek. Tervezzük a feltöltést, csakhát...

    Szepike:A kupócot már eleve kirakják. Amennyit ők gondolnak, annyi. Pár dkg mindössze.

    Vivien:Ha kirándulunk, jó ötlet, dehát csak ezért nem megyünk. Elvárható lenne, hogy kilóra lehessen kapni a piacon.

    Kati:Én nem is sajnálom az árát attól, aki megtermeli, nem könnyű munka. De 2000 Ft/kg az durva túlzás!

    VálaszTörlés
  9. Éppen most téptem fel a spenótomat és még a szemetesbe is került belőle, mert idén annyi termet. Szerintem Zalában is. És tudod a spenóttal szinte semmi munka nincs, csak el kell vetni, na meg folyamatosan szedni. Sajnos megfigyeltem a piacos nénik a világon a legdrágábbak(sajnos), és inkább kidobják ha megmarad, de akkor sem adják oda olcsóbban.

    VálaszTörlés
  10. Ez tényleg túlzás. Nálunk a piacon a nénikék zacskóba raknak fél kilót, úgy árulják. Legutóbb 300 ft volt egy zacsival a sóska.

    VálaszTörlés
  11. Ez nagyjából itt is így megy: 2,50 lej egy kiló a zöldségesnél, és 1 lej egy "csomó=kupóc" a néninél. 1 lej meg valahol a 60 és 70 ft. között van. És bár nem mértem le, én egy kupóc salátából azért főztem egy adag levest. 15-20 dekánál azért nem volt több. Annyiból nem sajnálom rá a pénzt, hogy általában 1 nénitől veszem, ő bizony, legtöbbször még rátesz néhány levélnyi bármit(saláta, spenót, sóska) és legalább tudom, hogy semmi vegyszert nem tesz rá.

    VálaszTörlés
  12. Tőled egy kicsit északabbra sem rózsásabb a helyzet. Aranyos kis nénike a dobozzal együtt a kosaramba jércetojást tett, a nagyméretű tojás árában. Csak szépen sutyiban... Visszavittem volna, ha nem 340 Ft lenne a benzin :DDD

    VálaszTörlés
  13. Huuu, de durva! Ott tartunk, hogy a fagyasztott (külföldi persze) olcsóbb. Elborzaszt ez a szűklátókörűség.

    VálaszTörlés
  14. Akkor ezek szerint szerencsésnek mondhatom magam az itteni 7-800 Ft/kg-os sóska árral!

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!
    Úgy érzem, akkor itt, Pest közelében én is szerencsés vagyok. Én is gyakran nénikéktől vásárolok. De itt egy kiló sóskát vettem 300Ft-ért!!! Igaz, be kellett hozzá csöngetnem a nénihez, meg kellett rendelnem, és kiküldte a bolt elé nekem három nap múlva az ott árusító nénikhez.
    viszont spenótért lejártam a lábam, és nem sikerült vennem. Most megint megyek majd ugyanehhez a nénihez, és rendelek 2-3 kilót!

    VálaszTörlés
  16. Dobok neked a szegedi piacról. Itt 250 fél kg. :) Bár ne tudd meg, hogy milyen állapotok vannak most itt a piacon az átépítés miatt!

    VálaszTörlés
  17. Ágianyu: nemsoká megtudom, mert megyek Szegedre :)

    VálaszTörlés
  18. Katasztrófa! :(( .......és akkor együk frisset, magyar árút és főleg egészségeset !!

    VálaszTörlés
  19. Sziasztok! Aki nem tud kertben termeszteni zöldséget, megpróbálhatja nagyobb cserépben is. Müködik.:)

    VálaszTörlés
  20. hű, még olvasás közben is felmérgeltem magam, méghogy kupóc :)

    VálaszTörlés
  21. Wise Lady, akkor ajánlom a szerdai napot piacozásra, az még tűrhető, de szombaton bolondokháza van. A kupócon azóta is nevetek néha, annyira vicces, sajnos csak a neve, az ára nem. :)

    VálaszTörlés
  22. No, én lemértem, hoyg itt mennyit adtak egy kupacnyiként: kb. 35 dekát. 1 lejért, tehát 66 ft-ért. Azért ez mégiscsak jó ár, bár a zöldségesnél jóval olcsóbb.

    VálaszTörlés
  23. Ági, majd bevetem az ötletet a szegedi piacon is, hogy miért nem árulnak kupócot. :D

    Sedith: szerintem mindenhol olcsóbb, mint itt, talán még Izlandon és Zimbabweban is.

    VálaszTörlés
  24. @Wise Lady

    Nem hinném, hogy Luxembourgot bármi is veri sóska 25-30 eurós (kb 7-8000 forintos) kilónkénti árával...
    Nóri

    VálaszTörlés

@templatesyard