Cipó

Elfogyott minden kenyérféle itthon. Választhattam, elmegyek a boltba, vagy sütök egyet. Nincs messze a bolt, bicajjal meg mégúgyse, de mivel idő az volt rá, inkább a sütést választottam. Nagyon finom, könnyű cipócska lett, amit aztán nagy örömmel vacsorázott a kisfiam. Pillanatok alatt elfogyott a szalámi, így mégis el kellett mennem a boltba pótlásért, nem úsztam meg.


Hozzávalók: 50-60 dkg-os lesz ez a cipó.
150 g rétesliszt
350 g finomliszt
15 g friss élesztő
200 ml víz
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
kevés savó (elhagyható)


Elkészítés:
Mindent beleteszek a kenyérsütő üstjébe, utoljára a langyos vízben feloldott élesztőt. Megdagasztatom, megkelesztem duplájára. Kiveszem a tésztát, átgyúrom, áthajtogatom, és cipó alakúra formázom. Egy nagy sütőzacskóba csúsztatom de nem zárom le, beleteszem egy kerek jénai tálba. Kissé belangyosított sütőbe teszem, hagyom kelni 15-20 percig. A zacsóba nyúlok egy éles késsel (sniccerrel), 3 vágást teszek a tetejére. Egy két evőkanálnyi vizet belespriccelek. Lazán lehajtogatom a zacskó száját, begyújtom a sütőt 220 fokra, és a hideg sütőben elkezdem sütni. Kb. 20 perc múlva 200 fokra mérsékelem, és összesen 40 percig sütöm (a bekapcsolástól számítva). Ha kész, rácsra teszem, hideg vízes kézzel átsímogatom, langyosra hűtöm, és már fogyasztható is.
Nagyon könnyű de nem nagy lyukacsos fehérbélű cipócska, amelynek a bőre ropogós, vékony, de rugalmas az olaj miatt.

10 megjegyzés:

  1. Nagyon csinos gömböc lett!

    VálaszTörlés
  2. Melyik sütőzacskót szoktad használni? Nekem van olyan,ami "rásül" a kenyérre,ahol hozzáér. Lesz egy fényes folt rajta, a tiéden viszont nincs sehol.

    VálaszTörlés
  3. Én nem is tudom a nevét, Tescoban szoktam venni, és méterben van, vágni kell belőle. Nem zárom le, csak lazán rágyűröm.. Az alján volt nekem is egy hely, ahol rásült, de levágtam.

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép, de látom, ha nincs szalámi, szalonna is megteszi!:-))Eszméletlen guszta!:-))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, főleg a szalonnával, hagymával!

    VálaszTörlés
  6. Szia,lenne egy kérdésem, te ilyen élelmiszeripari ismeretekben nagyon profi vagy :) A sütőmön van olyan funkció, hogy pizza- és kenyérsütés, és ez 250 fok. A pizzával nincs gond, felmelegíti automatikusan erre a fokozatra, és ha berakom sülni, akkor 12 perc alatt gyönyörűen megsüti, és le is áll. Kérdésem a következő, mivel ezt a használati útmutató nem taglalja: a kenyérnek jót tesz ez a magas hőmérséklet? Vajon mennyi ideig kell sütni ennyi fokon? Nem tudtam még kitapasztalni, nem szívesen rontanám el....
    Üdv
    true

    VálaszTörlés
  7. Szia Gábor!
    Igen, 240-250 fok körüli hőmérséklet jót tesz, én pici kenyereket sütök, és sajnos a sütőm se tud ennyit, egy nagyon régi gázsütőm van.

    VálaszTörlés
  8. szépséges, csak hát én makacs vagyok és nem vagyok hajlandó kenyérsütőt venni, dagasztásban pedig még kezdő vagyok :)

    VálaszTörlés

@templatesyard