Snidlinges házisajt


Már nagyon régóta ki akartam próbálni a házisajt készítést. Duendénél olvastam erről. Most, hogy a konyhaablakban nődögélő snidlinget már muszáj volt "learatni", és friss házitejet is hoztam a piacról, nekiláttam.



Hozzávalók:
1 l házitej (vagy 3,8%-os)
1 citrom
1 kávéskanál só
csipet őrölt bors
1 marék apróra vágott snidling

Elkészítés:

A tejet egy lábosban felforralom, ha forr, fél citrom levét hozzáteszem, ez kicsapja a fehérjét a tejből. Lassan kevergetem, majd annyi citromlevet adok még hozzá, hogy a fehérje teljesen kicsapódjon, és csak a zöldessárga savó maradjon. Türelemmel kevergessük, ez egyszer csak megtörténik.


Egy szűrőt sűrű organza anyaggal kibélelek és egy tálat teszek alá, a lábos tartalmát beleöntöm. Hagyom csöpögni.


A snidlinget apróra vágom, ráteszem a sajtra, hozzáadom a sót és a borsot, majd elkeverem egy villa segítségével.

Az anyagot szorosan összecsavarom, hogy a sajt jó tömör legyen benne, ...


... egy kőlapot (vagy vágódeszkát) alul kissé kitámasztok, hogy lejtős legyen,...


... a sajtot ráhelyezem, a tetejére nehezéket teszek.


Hagyom így pár órát préselődni. A végeredmény egy tömör, szeletelhető, finom sajt lesz. 1 l tejből 145 g sajtot kaptam.
A savót sem dobom ki, hanem 3 dl-ként kis üvegekbe töltöm, kenyér vagy sütemény sütéséhez felhasználom.

16 megjegyzés:

  1. :) nagyon guszta! :) (És még meg is grillezheted...Nyami. Isteni ropogósra tud sülni...)

    VálaszTörlés
  2. Hasonlóan készül az orda mifelénk. Épp múltkor mondattam el Édesanyámmal, hogyan csinálta régebb a sajtot (amilyet a juhászok-pásztorok is készítenek) és valamikor a közeljövőben szeretném kipróbálni. Csak éppenséggel sok friss házi tej kell hozzá, én meg éppen most mondtam le 2 l-t hetente, mert már kezdett túl sok lenni. :P
    Ez a snidlinges változat jól néz ki! Én egyszer készítettem így, Duende szerint, de egy gumiszerű, csikorgó valami lett a végeredmény és az az igazság, hogy nem ízlett. Átsütöttem és megettem, de ettem finomabbat is. :)

    VálaszTörlés
  3. Egyáltalán nem gumiszerű, nagyon finom, ízletes.

    VálaszTörlés
  4. Wise Lady, én elhiszem, szerintem is én csinálhattam valamit rosszul, talán túl sok citromlevet tettem, vagy nem tudom, de akkor nem ízlett és azóta nem próbálkoztam.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Wise Lady!
    Tegnap elkészítettem ezzel a módszerrel a sajtot!
    Köszönet a receptért!!!!!
    Nagyon jó állagú, tömör sajtot kaptam.

    VálaszTörlés
  6. A legfinomabb, családom egyik kedvence. Köszönöm:-)

    VálaszTörlés
  7. Most találtam erre a receptre és szívesen kipróbálnám, csak az nem világos nekem, hogy amikor a citromlevet teszem bele, akkor még főzni kell, vagy le kell venni a tűzről? A sót tehetem az elején a tejbe, vagy csak a fűszerekkel együtt, ha már kicsapódott és lecsöpögött?
    Köszönöm, Zsuzsa

    VálaszTörlés
  8. @Zsuzsa
    Még utána kevergetni, főzni kell, s ha szükséges, akkor kevés citromot még hozzá. Egyszercsak kicsapódik.

    VálaszTörlés
  9. Lehet olyan tejből készíteni, ami már fel van forralva? Szóval, ha újraforralom is jó?

    VálaszTörlés
  10. Ma ki is próbáltam nagyon jó!!
    1L tejhez 4ek citromlé azonnal és tökéletesen kiadta:D bár semmim nem volt amiben leszűrhettem volna, vettem a krumplinyomót és abba tettem. Tökéletes lett és a formája se lett utolsó. Bazsalikommal és csili porral ízesítettem:D:D

    VálaszTörlés
  11. Szia, megcsináltam, még várok, hogy teljesen kész legyen. Annyit szeretnék kérdezni, hogy a savót hogyan tudom felhasználni másban, és ez miert jó. Valamint ha picit túl koran szűrtem és nem olyan teljesen átlátszó a savó, akkor is használható?

    VálaszTörlés
  12. @Ramóna Preisz
    A savót kenyérsütéshez, lángoshoz vagy más kelt tésztában használhatod el, adagonként lefagyasztható. Rendkívül könnyűvé, levegőssé teszi a kelt tésztát. Nem kell, hogy tiszta legyen.

    VálaszTörlés

@templatesyard