Kincseim a bolháról 15. - Rotofritőz



Fiatal háziasszony koromban slágernek számított az olajsütő. Külön szakácskönyveket adtak ki, mi mindent lehet benne sütni. Mi is vettünk. Aztán nem sokkal később rájöttünk, ez is csak egy edény, amiben sütni lehet, rengeteg olaj kell hozzá, nehéz tisztítani. Akkoriban jelent meg különlegességként a DeLonghi márkájú, forgókosaras olajsütő. A tartály alja ferde, ezért csak 1,2 l olaj kellett bele, sütés közben a kosár forgott. Ilyet vásároltunk. Annak ellenére, hogy hamar kiderült, nem egy csodaedényről van szó, én mégis kedveltem.

Jó volt, hogy magától megsütötte a nagyobb mennyiségű krumplit, és isteni házicsipszet is lehetett vele sütni. Jó szolgálatot tett lakókocsis nyaralásainkon is. 2 évtized alatt azonban, rendesen leharcoltam. Mivel az olajtartály nem kivehető, nehéz és munkaigényes volt időnként elsúrolni. Sokszor használtam, legalább egyszer minden héten. Kifogástalanul működik még ma is. A jelölések már lekoptak róla, a tartály a súrolásoktól megsötétedett, a műanyag borítás egy helyen kissé megolvadt, mert közel tettem a gázlánghoz. Hosszas vívódás után kitettem a garázsba, nyugdíjaztam. Arra gondoltam, ha kaphatnék egy jót, kicserélem. De hiányzott. Megszoktam már, hogy egyszerre 1 kg krumplit is meg tudok sütni, anélkül, hogy elfoglalna egy lángot, hogy sok olajat rá kellene öntenem, és nem kell vele foglalkozni, magától keverődik, addig készíthetem a főfogást, levest stb. Így elindultam fritőzt keresni. Azt hittem, 20 év alatt biztosan sokkal modernebbek és korszerűbbek lettek az olajsütők, többet tudnak, veszek hát egy ilyet. Megfordultam sok helyen, és megdöbbenve láttam, hogy nem tudom a régi fritőzt pótolni. Igaz, hogy a mostaniak kivehető teflontartályosak, de ezen kívül legtöbbje semmi újat se tud, sőt még annyit se, mint az eddigi sütőm. Drágák, kicsi a tartály, kevés krumplit sütnek egyszerre, nem mozgatják a sütnivalót. Egyedül a Tefal Actifry-on gondolkoztam el egy kicsit, de aztán mégsem vettem meg. Nem hiszek abban, hogy 1-2 kanál étolajjal valóban ugyanolyan finom a krumpli, csipszet hogyan sütök benne, és rettenetesen drágának találtam.
Körülnéztem az interneten is. Láttam, hogy van a régihez hasonló forgókosaras DeLonghi készülék most is, 34000 Ft-43000 az ára annak is, típustól függően. Ennyi pénzt kiadni pusztán egy krumplisütő edényért? Egyre csak piszkált a gondolat, vissza kellene hozni a régit a garázsból, hisz hiába keresek, nem találok hasonló jót. Vagy mégis adjak ki 30-40000 Ft-ot? Ezen gondolkodtam.
Most vasárnap bóklásztam a bolhán, és egyszer csak megláttam egy ugyanolyan fritőzt, mint a régi volt, egy halom ócska ruha között, megbújva. Közelebb megyek, nézegetem, feltűnően tiszta. Felnyitom, hát még a legapróbb porcikája is csilivili és mindene megvan. Rákérdezek, azt mondja az eladó, még sose volt használva. Alaposabb szemrevételezés után láttam, hogy bizony ez egy abszolút használatlan készülék. Ára? 2000 Ft. Hű, gondoltam ez kell nekem. Férjem megfogta, bevitte a csarnokba kipróbálni, ott van ugyanis konnektor, addig én ott maradtam zálogba. Kisvártatva telefonál: forog, melegít a fritőz, vihetjük. Nem is alkudtam (pedig mindig szoktam), kifizettem, itthon üzembe helyeztem. Úgy örültem neki, egész nap kijárkáltam a konyhába, hogy nézegessem. Eddig csodásan működik, és a legjobb az egészben, hogy a régi sütőből alkatrészt is tudunk pótolni, ha kell.

19 megjegyzés:

  1. De jó sztori! És a vége "happy end" ahogy ez lenni szokott! :) További jó sütögélést az új darabbal! :)

    VálaszTörlés
  2. Erre szoktam azt mondani, hogy hihetetlenül szerencsés ember vagyok. Most ezt Te is elmondhatod magadról. Sok finom sültkrumplit kívánok Nektek.

    VálaszTörlés
  3. Amikor az álmok valóra válnak! Ehhez mázli kell!

    VálaszTörlés
  4. Nálatok nem volt rossz idő, volt bolha? Érdemes volt kimenni, nagyon szuper a gép!:-))

    VálaszTörlés
  5. Már többször megállapítottam,hogy ez a te "bolhád" egy nagyon jó hely lehet! Persze kell hozzá a sasszemed is, hogy észrevedd ezeket a kincseket. Jó sütögetést benne!

    VálaszTörlés
  6. Andi rossz idő volt, ez még a múlt vasárnapi vétel, csak hát beüzemeltem, mielőtt eldicsekszem.

    VálaszTörlés
  7. Szóval ez ahíres-neves fritőz! Nagyon klassz, ilyenről még nem is hallottam, hogy forogva és spórolósan süt! Ez tényleg jó!
    Nálunk is azért nem készül sűrűn sült krumpli, mert serpenyőben irtó macerás sütni...
    Pláne egy többfogásos ebéd főzése közben. Néha csinálok, de akkor szimplán sült krumpli a vacsi, ham and eggs-sel vagy sima tükörtojással.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Wise Lady!
    Nagyon,nagyon,nagyon de nagyon irigyellek . Ezt a cikket szóról-szóra
    akár én is írhattam volna, csak a vége nem egyezik, a mi DeLonghink (ugyanilyen , a Gorenje-korszakban vettük Ausztriában) a pincében alussza örök álmát, és sajnos azóta sem váltotta föl őt egy új, az Általad is leírt okok miatt. Irtó szerencsés vagy!!!Gratulálok!
    Unicsovicsné Kriszti

    VálaszTörlés
  9. Szüleimnek is ez a fritőz gondoskodik a finom sült krumpliról már évtizedek óta! Az egyik legjobb a háztartási gépek közül. Anyukám is próbálta meneszteni, de nem ment, úgyhogy mai napig hallani nálunk a jellegzetes hangját, ahogy forog... :))
    Ildi

    VálaszTörlés
  10. Szia! Egyik barátnőm megvette a Tefalt, és nagyon dícséri! Nekem erre fáj a fogam nagyon, mert nagyon egészséges benne sütni! A barátnőm azóta már fogyott is pár kilót! Ha lesz rávalóm, bizti megveszem! Gratula a blogodhoz, mindig olvasgatom :)

    VálaszTörlés
  11. true: Köszönöm!
    A Tefalon én is gondolkodtam, de jobb, hogy megúsztam ennyiből. Ez nagyon jó készülék, és nálunk a többség nem fogyózik.

    VálaszTörlés
  12. Azt szeretném kérdezni,hogy ehez a tipushoz kosarat lehet kapni külön?

    VálaszTörlés
  13. Szeretném megkérdezni a típusát! Nekem is ilyen olajsütőm van, imádom,sajnos a két piros gombról// hőmérséklet és idő beállító gombok/lekoptak a jelzések.A szervízben a típust kérdezik,de nem találom sem a sütőn,sem a nem magyar nyelvű kezelési utasításon sem.Köszönöm szépen a segítséget! /e-mail:dunaimargo@gmail.com/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez a készülék:
      Modell: FR-M
      Cod.Art. 0125100019

      Lehet kapni egy korszerűbb változatát is, ennek már van olajleeresztő cső az alján. Nem is megfizethetetlen.
      https://www.mediamarkt.hu/hu/product/_de-longhi-f-28311-forg%C3%B3kosaras-olajs%C3%BCt%C5%91-1057684.html?rbtc=aru%7cpf%7c1057684%7c%7cp%7c%7c

      Törlés
  14. Sziasztok. Ehhez a forgó sütőhöz magyar nyelvű használati utasítás tudna valaki? Köszönöm előre is. Eda19811@gmail.com

    VálaszTörlés

@templatesyard