10 órás savós lángos


A savóval sütött lángos könnyű, levegős, hólyagosra sül, kívül viszont kellemesen ropogós, kevesebb olajat szív sütéskor magába.


Az eljárás bármely lángostésztánál használható, nemcsak a savósnál. A bedagasztott, és fél óráig kelesztett tésztát hűtőszekrénybe teszem. Ha reggel készítem, akkor vacsorára, ha este készítem, akkor reggelire sütök belőle. Addigra a hűtőben szép egyenletesen kb. a 3-szorosára fog megkelni.
Sütés előtt jó, ha félórát melegedik a tészta, ezért vegyük ki a hűtőből. Ha nincs erre idő, akkor hidegen is süthetjük.

Hozzávalók: 4 óriáslángos vagy 6 normál méretű
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál sikér (elhagyható)
2 evőkanál étolaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztő
275 ml tejsavó

Elkészítés:
Minden hozzávalót beteszek a kenyérsütőgépbe, kivéve a savót és az élesztőt. A savót meglangyosítom (kézmelegre), az élesztőt jól elkeverem benne, és így adom a többihez. A géppel megdagasztatom (vagy robotgéppel is megdagaszthatjuk), és kb. félórát kelesztem. Ekkor kiveszem a tésztát az üstből, néhányszor átgyúrom, majd egy olajjal nagyon vékonyan kikent műanyagtálba teszem, egy nylonnal letakarom, és beteszem a hűtőbe.
Ha nem akarjuk késleltetni, akkor az átgyúrás után tovább keleszthetjük szobahőmérsékleten, és kb. 1 óra múlva már süthetjük is.
Sütés előtt kiveszem a tálat a hűtőből, és 1/2 órát szobahőmérsékleten hagyom melegedni. Ha erre nincs idő, akkor rögtön, hidegen is meg lehet sütni.
Serpenyőben bőséges olajat forrósítok, közben a tésztát 4 egyenlő részre osztom. Egy-egy darabot függőlegesen lógatva, körbe-körbe forgatom és egyenletesen kihúzom, vigyázva, hogy ne szakadjon. Ha a tészta hideg, bátrabban is lehet húzni. Egy negyed tésztából jó nagy lángost lehet húzni, a 28 cm-es serpenyőt teljesen kitölti. A forró olajban az egyik oldalt aranybarnára sütöm, megfordítom, a másik oldalt is megsütöm. Papírtörlővel bélelt tányér mögé egy üveget állítok, ehhez támasztva függőlegesen állítom a tányérba, hogy az olaj lecsöpögjön.

8 megjegyzés:

  1. Amióta házi tejet iszunk, azóta van savónk is időnként. Először kiöntöttem, eszembe sem jutott, hogy jó lehet valamire, csak a túrót használtam fel. Aztán a sógornőm javasolta, hogy ezzel készítsek kenyeret, kiflit... Hát, megdöbbentem az eredményen, pontosabban a különbségen. Azóta inkább a savó miatt hagyom, hogy megaludjon a tej...:)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, de nagyon guszta!:-)) Kár,hogy a mai vacsi megvolt, most tuti nekiállnék!:-))Bár, ha jól számolom,reggelire még elkészülhet!:-DD

    VálaszTörlés
  3. Szia! Nagyon tetszik a blogod és ez a recept is!! Azt szeretném kérdezni,hogy a savó helyettesíthető kefírrel is?!
    Üdv!
    Manka

    VálaszTörlés
  4. @Névtelen
    Lehet kefírrel, joghurttal helyettesíteni.

    VálaszTörlés
  5. Akkor holnap ki is próbálom!! :)
    Köszi a gyors választ
    Üdv.!
    Manka

    VálaszTörlés
  6. Szia! Szeretném megkérdezni, hogy a tejsavó helyettesíthető-e tejsavó porral? ill., így hogyan kell porból 270 ml-nek megfelelő tejsavót készíteni? Köszönöm a válaszodat előre is. Nagyon szeretem a blogodat. Köszönöm! üdv: Zsuzsi

    VálaszTörlés
  7. @Unknown
    Használhatsz port is. Szerintem nem kell nagyon pontosan, tegyél a vízbe egy kanálkával.

    VálaszTörlés
  8. Szia, be is tettem a lángosod a könyvjelzőim közzé, annyira tetszett.
    Tudsz nekem adni egy savós diós.mákos kalács receptet? Van savóm a fagyasztóba, most ezzel akarom megpróbálni, de savóval a Te recepted volt az egyetlen valamire való.
    Köszi. Kati
    http://gibkatkonyhaja@blogspot.com

    VálaszTörlés

@templatesyard