Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2009. április 7., kedd

Kakaós piskóta

10 megjegyzés

Ahány tojásból akarjuk sütni, annyival szorozzuk a mennyiségeket.
Sütőpor, szódabikarbóna nem kell! Szépen feljön anélkül is, és egyenes lesz, nem púposodik fel. A formát nem kell vajazni, olajozni, lisztezni, főleg nem az oldalát. Az aljára sütőpapírt vágjunk.

Kakaós piskóta



Hozzávalók:
1 tojás
30 g cukor
5 g kakaó
30 g finomliszt
1 teáskanál olaj
pár csepp ecet vagy citromlé

Elkészítés:
Kimérem a lisztet, hozzáadom a kakaót, elkeverem. Kikészítem az olajat is. A sütőt 200 fokra begyújtom. A tortaforma aljára sütőpapírból kerek lapot vágok.
Az egész tojásokat és a cukrot robotgéppel addig verem, míg nagyon habos, fehér nem lesz. Robotgéptől függően ez egy kis időt vesz igénybe. Ha van állványunk, akkor helyezzük rá, és csak kevertessük. Nekem kézi robotgépem van, de 5 perc alatt fel lehet habosítani vele. Az utolsó pár percben adom hozzá az ecetet, s ezzel keverem tovább. Ez stabilabbá teszi a habot. Akkor hozzászitálom a kakaós lisztet, és kanállal óvatosan elkeverem, az olajat is belecsurgatom, azt is elkeverem. Beleöntöm a formába, elsímítom a szélek felé egy habkártya vagy habkanál segítségével úgy, hogy a forma oldalára egy kisséfelhúzom, így a közepe lejjebb lesz. Az egész teteje homorú legyen. Egy-két centi különbséggel. Mennyiségtől függően kb. 10 perc-25 perc alatt sül meg. Ne nyitogassuk az ajtót. Ha kész, hűlni hagyom. Sütéskor ugyan feldomborodik egy kicsit, de ahogy hűl, a levegőbuborékok kisebbek lesznek és lejjebb lapul. A közepe laposabb lesz, de az oldalánál nem, mert az feltapadt, és eleve magasabbra húztam. Ha kihűlt, késsel körbevágom az oldalát és óvatosan kiborítom. Lehúzom az aljáról a sütőpapírt és visszafordítom.

Megjegyzések

10 megjegyzés ehhez: "Kakaós piskóta"

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 10. 21:52

szia! ugye az egészhez kell 1 kanál olaj, nem tojásonként?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. december 10. 21:55

ja, és a teáskanál, az nem kávéskanál, ugye?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 7:59

Az olaj mennyiségét csökkentheted, ha akarod, akár kávéskanálra is. Én nem ugyanazt értem rajta. Egyébként a mennyiség tojásonként van megadva. Az olaj egy kissé laposítja a piskótát, én is szoktam trükközni vele.

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 17:32

vannak különbségek a norm. piskóta és akakaós leírás között (pl. sütőpapír olajozása, kivesszük sütés után-hagyjuk hűlni) ezek szándékosak vagy a norm. piskóta eljárása az alap és gyak. minden ugyanúgy, kivéve az összetételt? ebbe nem kell/SZAbad ecetet önteni?
nekem sajonos nem jött fel a széle, tehát domború lett.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 18:00

A sütőpapírt itt is vékonyan olajozhatod. Az a könnyebb lehúzhatóság miatt van. A széle nem fog feljönni, hanem amikor beleöntöm a formába, homorúra formázom, a széleken habkártyával felhúzom, a közepe ezáltal lejjebb van. Így tolom be a sütőbe. Sütéskor így is domborodik egy kicsit, de amikor kihűl, a levegőbuborékok összébbhúzódnak, és a közepe lelapul annyira, hogy az egész egyenes lesz, mert az oldalán fel van tapadva a tészta. Szóval sütés után kihűlni, aztán körbevágni az oldalát.
De szabad tenni ecetet (nem muszáj, de jó, mert a hab tartósabb, keményebb lesz és marad tőle).

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 19:18

ok. köszi. hát, majd legközelebb.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 11. 19:46

Beleírtam a posztba ezeket is, most, hogy szóltál. Köszönöm.
A domború piskótával úgy lehet elbánni, hogy a púpot leszelni a tetejéről, majd megfordítani, és akkor a vágott rész alulra kerül, az egyenes alja pedig felülre.

vero írta... [Válasz erre...]
2009. december 19. 16:21

nos, bár nem lett olyan szép mint a tied, a tetejét lemetszve jól mutatott. de a lényeg, morzsáig elfogyott, term. fekete-erdő torta képében.
a kakaós/csokis piskóta a gyengém. egyszerű piskótát (ahogy sikerül) tudok sütni, de rendes békebelit akartam, ami azért nem túl macerás. sok receptet átolvastam, de a tied lett a nyerő, összeolvasva őket. köszi! :o)
no, majd végigsütöm ezeket.
tudsz esetleg hipernehéz macerás oldfesön piskótát? azt is megcsinálnám.

jó a többi recepted is. elég igényesek.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 18:13

Hipernehéz, macerás piskótát nem tudok, de a klasszikus készítési módot igen. Hamarosan leírom azt is, egyáltalán nem ördöngösség. Ugyanazok a szabályok ott is, mint itt. (Oldalát ne kend ki, tetejét homorúra formázd, ne nyisd rá a sütőt, körülvágás előtt hagyd kihűlni.)

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2011. augusztus 15. 17:37

Tökéletes lett!

Nagyszerű a recept!

Köszönet érte! :)

Judit

Megjegyzés küldése

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com