2010. január 30., szombat
Útvonal > Kezdőlap / édes süti / Kakaós gofri - gyors - waffel
Kakaós gofri - gyors - waffel
Gyakran sütök gofrit a kisfiam kedvéért, ha van időm-kedvem, akkor a habos változatot, de sokszor ezt a remekül bevált gyors változatot készítem. Nagyon jól kezelhető, és igazán finom ez a tészta, érdemes próbát tenni vele. Most kakaó is került a tésztába, remekül illett a tetejére a kókuszpuding.
2010. január 29., péntek
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Reggeli kávém
Reggeli kávém
Szepyke indított egy játékot, mivel indítjuk be magunkat reggel. Én már lefényképeztem a kávémat egyszer, itt várakozott a gépen a kép, hát íme:
Jó minőségű szemeskávéból reggel frissen darálok, nagynyomású kávéfőző kétszemélyes részét megtöltöm, és egy capuccinós csészébe lefőzöm. Forró, krémes, habos a teteje, jó erős, 2 adag. Édesítővel iszom.
A csészéből 7 darab van, a bolháról származnak, kb. 1 decisek, és mindet én használom, másból nem is esne jól. (Férjem ugyanilyen kávét főz magának, de neki saját, 2 decis kávéskészlete van, mert ő tejet is önt bele. Szóval mindenkinek van egy egész készlete :D)
Készülődés közben elkortyolgatom. Enélkül el se tudnék indulni. Gyakran a férjem már bekészíti, mire lejövök, így csak 1 perc a főzés, és ihatom a beindítót.
2010. január 28., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / leves / Marhahúsleves - átváltozás
Marhahúsleves - átváltozás
Ha húslevest főzök, mindig két napra készítek. Az első napon esszük hagyományosan, a második nap egy kicsit trükközök vele.
A megmaradt húst falatokra vágom, a zöldségeket is kisebb darabokra szelem, mind hozzáadom a leveshez, beleteszem a maradék levestésztát is, majd teszek bele 1-2 kávéskanál szárított tárkonyt (vagy frisset), ez a leves mennyiségétől függ. Felforrósítom, 5 percig forralgatom. Tálalás előtt egy tál aljára 1-2 evőkanál tejfölt teszek, kevés leveslével elkeverem, a levest ráöntöm, pár csepp citromlével ízesítem. Ne legyen savanyú, csak pikáns.
A megmaradt húst falatokra vágom, a zöldségeket is kisebb darabokra szelem, mind hozzáadom a leveshez, beleteszem a maradék levestésztát is, majd teszek bele 1-2 kávéskanál szárított tárkonyt (vagy frisset), ez a leves mennyiségétől függ. Felforrósítom, 5 percig forralgatom. Tálalás előtt egy tál aljára 1-2 evőkanál tejfölt teszek, kevés leveslével elkeverem, a levest ráöntöm, pár csepp citromlével ízesítem. Ne legyen savanyú, csak pikáns.
2010. január 27., szerda
Útvonal > Kezdőlap / leves / Marhahúsleves
Marhahúsleves
Gyerekkoromban anyukám arra a kérdésemre, hogy mi lesz az ebéd, sokszor azt válaszolta: nyakleves, kirántott asztalfiók és térdkalács.
No én most megfőztem a nyaklevest, meg is telefonáltam anyukámnak.
A hentesnél két csodaszép szelet marhanyakat láttam, szemre nem látszott öregnek, meg is vettem leveshez. Tényleg nem is volt öreg, ideális volt.
2010. január 26., kedd
Útvonal > Kezdőlap / vegyes édesség / Tejbegríz
Tejbegríz
Mi akkor szeretjük a tejbegrízt, ha lágy, azaz pont jó. Nem kemény és nem is folyik. Ezt kell eltalálni. Ez az arány garantáltan azt a sűrűséget adja, amit kapni szeretnék. A másik követelmény nálunk, hogy a gríz ne ázzon el teljesen masszává, hanem még érezhetőek legyenek a szemcsék evés közben.
2010. január 25., hétfő
Sült oldalas serpenyőben
A legfontosabb hozzávaló egy vastag, nehéz serpenyő, amelynek van jól illeszkedő fedője. Lábas is lehet, olyan, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel.
Az oldalast feldarabolom. A serpenyőben 4-5 evőkanál olajat, vagy egy-két púpos evőkanál zsírt forrósítok. Az oldalas darabokat minden oldalukon megpirítom. Ezután leveszem a lángot, az olajba két pucolatlanul félbevágott fokhagymagerezdet dobok, a húsokat megszórom sóval, a serpenyőt lefedem. Így párolom félóráig, ekkor a húsokat megfordítom, másik oldalukat is megsózom. Újabb félóra párolás után a lé általában elforr. Fedő alatt tovább pirítom a darabokat oldalanként még 15 percig. Ha a lé nem forrt volna el, akkor a fedőt le kell venni addig, míg zsírjára nem sül. Az oldalas kívül megpirul, zsírja kisül, a belseje omlós, puha lesz.
2010. január 24., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Mi van a táskámban?
Mi van a táskámban?
Andi kért meg, áruljam el a táskám tartalmát.
Nem osztozom a mostanság divatossá vált táskamániában. Azaz nincs sok táskám, és amit különösen utálok, amikor hatalmas, szatyornak is beillő táskákkal látom nőtársaimat. Trendi, nem trendi, de egyidőben nekem csak egy táskám van, amit mindenhová viszek magammal.
2010. január 23., szombat
Útvonal > Kezdőlap / kelt tészta / Farsangi fánk
Farsangi fánk
Pillekönnyű, elronthatatlan, szalagos. Igazi farsangi finomság, amelynek az ideje húshagyó kedden érkezik el. Ez a katolikus böjt kezdete, amely Húsvét érkeztéig tart. A húshagyó kedd mozgó ünnep, Húsvéttól visszaszámolva a hetedik vasárnap utáni kedd. Ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani, ez a farsangi időszak zárónapja. Hamvazószerda a böjt első napja.
2010. január 21., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / egytálétel / kenyérsütőgép / köret / Rizottó - kenyérsütőgépben
Rizottó - kenyérsütőgépben
Szerencsére nálunk senki sem nagy rajongója a rizottónak, mert egy kissé macerás az elkészítése. Évenként 2-3-szor azért előkerül, főleg, ha egytálételként fogyasztjuk. Nagyon finom, de legtöbbször köretként készítem a rizst, akkor pedig ázsiai módon, pergősre szoktam párolni.
2010. január 15., péntek
Útvonal > Kezdőlap / leves / Póréleves
Póréleves
Nem ebédelek a munkahelyemen, csak este eszem főtt ételt. Így viszont nem mindig főzök levest. Most hazaérve, nagyon levesehetnékem volt, így gyors szétnézés után ezt főztem. Egy zsemlét szeletekre vágtam, vékonyan megvajaztam mindkét oldalát, és a teflonserpenyőben megpirítottam. Ezzel megettem két tányér levest, már nem is bírtam mást enni. Ez a leves hamar kész, nem kell sokat foglalkozni vele, és nagyon finom.
2010. január 13., szerda
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Karácsonyi ajándékok - Eszközök
Karácsonyi ajándékok - Eszközök
Anyósommal nézelődtünk, amikor megláttam ezt az indukciós főzőlapot. Elhatároztam, hogy megveszem, és akkor megkaptam tőle ajándékba. Pont van is egy ekkora hely a gáztűzhelyem mellett, mert a 15 éves fritőzömet kitelepítettem. Úgy volt, veszek helyette, de nem találtam olyan jót sehol.(Egy DeLonghi forgókosaras készülék). Most sincs semmi baja, de a tartály alumínium, nem kivehető, nagyon nehéz már takarítani. Megszolgálta a maga idejét bőven. Ennek a helyére állítottam be a főzőlapot, s tulajdonképp bevált a fritőz helyett is. Nagyon hamar fel tudok melegíteni dolgokat rajta, egyenletes hőmérsékletet ad, egy plusz "lángot" jelent, egyszerre több dolgot tudok főzni-sütni. Nyaraláskor lakókocsizáshoz is magammal tudom vinni.
2010. január 12., kedd
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Karácsonyi ajándékok - Disznóságok
Karácsonyi ajándékok - Disznóságok
Anyósomtól kaptuk ezt a "túlélő" csomagot. Házi disznófeldolgozásból származó füstöltáru.
Egy rúd szalámi és egy szép darab sonka, már csak a csücsköket tudom megmutatni, a többi elfogyott.
2010. január 11., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Karácsonyi ajándékok - Asztalnemű
Karácsonyi ajándékok - Asztalnemű
Nem ezek voltak a fő ajándékok, ezeket csak úgy mellesleg kaptam, de nagyon örültem nekik.
A konyharuhák a gyerekeim ajándékai:
A konyharuhák a gyerekeim ajándékai:
2010. január 10., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / kenyérféle / kenyérsütőgép / Gépikenyérsütés - Félbarna rozskenyér
Gépikenyérsütés - Félbarna rozskenyér
Az alapkenyér receptjéből indulok ki, némi módosítással. Mivel a teljeskiőrlésű liszt nehezíti a kenyeret, ezért hosszabb kelesztési idő és lehelletnyivel több élesztő hozzáadása kell. Használhatjuk a kenyérsütő gép whole wheat programját is, bár én most úgy jártam, hogy a kelesztés idejéből még fél óra hátravolt, de a tészta már megfelelően megkelt, így kikapcsoltam a programot, és elindítottam a csak sütés programot, hogy a tészta ne keljen túl.
2010. január 9., szombat
2010. január 8., péntek
2010. január 7., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Kreatív blogger
Kreatív blogger
Kaptam ezt a díjat Sedithtől. Nagyon megtisztel.
Hét dolgot kell írnom magamról, ami jellemző rám. Nem is tudom, mit írhatnék, volt már ilyen játék, akkor sok mindent elárultam. Megpróbálom összeszedni, mit mondhatnék még.
Útvonal > Kezdőlap / kenyérféle / kenyérsütőgép / Gépikenyérsütés - Lisztek
Gépikenyérsütés - Lisztek
A búzaliszt mellett kenyérsütéshez leggyakrabban a következő liszteket használjuk: tönkölybúzaliszt, rozsliszt, teljeskiőrlésű lisztek (többféle), kukoricaliszt, Graham liszt.
Általában a kenyér súlyát az összes hozzávaló mínusz a sülés közbeni némi vízveszteség adja. Jól megbecsülhető a kész kenyér súlya, ha a liszt és a folyadék súlyát adjuk össze (a többi hozzávaló kb. kiegyenlíti a vízveszteséget).
2010. január 5., kedd
Útvonal > Kezdőlap / kenyérféle / kenyérsütőgép / Gépikenyérsütés - Adalékok
Gépikenyérsütés - Adalékok
Még mindig maradunk az alapprogramon történő sütésnél, és azt nézzük meg, milyen adalékkal, milyen hatást érhetünk el.
2010. január 4., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Filmek és jelenetek
Filmek és jelenetek
Raindrop dobta a labdát, említsek meg 5 filmjelenetet, amely a kedvencem. De én is úgy jártam, mint ő, előbb volt meg az 5 film listája, mintsem egy-egy jelenetet ki tudnék ragadni. Azért ahol tudok, kiemelem a kedvenc jelenetemet is. Az 5 film:
Útvonal > Kezdőlap / alaprecept / aprósüti / karácsony / Linzer
Linzer
A linzer klasszikus sütemény. A lényege a liszt, vaj, porcukor megfelelő arányán van. Ez mindig 3:2:1. Emellett rakható hozzá 1 tojássárgája is, de ez akár el is hagyható. A linzer maga is lehet aprósütemény, csokival és mázakkal díszíthetjük, de nagyon sok sütihez használhatjuk alaptésztaként is.
2010. január 3., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / kenyérféle / kenyérsütőgép / Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek
Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek
Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is. A neten számtalan kenyérrecept fellelhető. De melyiket próbáljuk, hogy a legelső kenyér is szép és ízletes legyen?
Amikor már belejöttünk, rájövünk, hogy a kenyérsütésnek mik a fő arányai és szabályai, bátran tudunk kísérletezgetni a lisztekkel, tudjuk majd, hogy egy adott lisztmennyiséghez mennyi folyadékot adjunk a kívánt eredmény elérése érdekében. De addig?
Én is vettem egy kenyérsütőgépet ajándékba, amelyet átadás után rögtön ki is próbáltunk. Ehhez ajánlottam ezt az alapreceptet. Gyönyörű és finom lett a legelső kenyér. Bátran ajánlom tehát kipróbálásra ezt az alapreceptet.
A gép 700-900 g-os kenyeret tud sütni, álló tartályos, egylapátos. Ehhez való a recept. Tartozéka egy mérőpohár és egy kis-nagy mérőkanál is.
2010. január 2., szombat
2010. január 1., péntek
Útvonal > Kezdőlap / karácsony / A mi karácsonyunk
A mi karácsonyunk
A mostani karácsony rendhagyóan alakult. Édesapám 3 éve meghalt, és így anyukám egyedül él, tőlünk távol, az ország ellenkező végén. A tavalyi karácsonyt egyedül töltötte, csak szilveszter előtt utaztunk látogatóba. Hívtuk hozzánk, de már idős, és nem vállalkozott az utazásra. Az idén már előre szorongva gondoltam erre, hogy egyedül lesz szentestén, és ugye ha a hegy nem megy..., szóval nagy hirtelen úgy döntöttem, hogy mi helyezzük át teljes egészében a karácsonyt hozzá. Így semmi sem úgy alakult főzésileg-sütésileg, mintha azt itthon oldottam volna meg.
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)