Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2010. január 30., szombat

Kakaós gofri - gyors - waffel

17 megjegyzés

Gyakran sütök gofrit a kisfiam kedvéért, ha van időm-kedvem, akkor a habos változatot, de sokszor ezt a remekül bevált gyors változatot készítem. Nagyon jól kezelhető, és igazán finom ez a tészta, érdemes próbát tenni vele. Most kakaó is került a tésztába, remekül illett a tetejére a kókuszpuding.

2010. január 29., péntek

Reggeli kávém

4 megjegyzés

Szepyke indított egy játékot, mivel indítjuk be magunkat reggel. Én már lefényképeztem a kávémat egyszer, itt várakozott a gépen a kép, hát íme:
Jó minőségű szemeskávéból reggel frissen darálok, nagynyomású kávéfőző kétszemélyes részét megtöltöm, és egy capuccinós csészébe lefőzöm. Forró, krémes, habos a teteje, jó erős, 2 adag. Édesítővel iszom.
A csészéből 7 darab van, a bolháról származnak, kb. 1 decisek, és mindet én használom, másból nem is esne jól. (Férjem ugyanilyen kávét főz magának, de neki saját, 2 decis kávéskészlete van, mert ő tejet is önt bele. Szóval mindenkinek van egy egész készlete :D)
Készülődés közben elkortyolgatom. Enélkül el se tudnék indulni. Gyakran a férjem már bekészíti, mire lejövök, így csak 1 perc a főzés, és ihatom a beindítót.


2010. január 28., csütörtök

Marhahúsleves - átváltozás

8 megjegyzés
Ha húslevest főzök, mindig két napra készítek. Az első napon esszük hagyományosan, a második nap egy kicsit trükközök vele.
A megmaradt húst falatokra vágom, a zöldségeket is kisebb darabokra szelem, mind hozzáadom a leveshez, beleteszem a maradék levestésztát is, majd teszek bele 1-2 kávéskanál szárított tárkonyt (vagy frisset), ez a leves mennyiségétől függ. Felforrósítom, 5 percig forralgatom. Tálalás előtt egy tál aljára 1-2 evőkanál tejfölt teszek, kevés leveslével elkeverem, a levest ráöntöm, pár csepp citromlével ízesítem. Ne legyen savanyú, csak pikáns.


2010. január 27., szerda

Marhahúsleves

4 megjegyzés

Gyerekkoromban anyukám arra a kérdésemre, hogy mi lesz az ebéd, sokszor azt válaszolta: nyakleves, kirántott asztalfiók és térdkalács.
No én most megfőztem a nyaklevest, meg is telefonáltam anyukámnak.
A hentesnél két csodaszép szelet marhanyakat láttam, szemre nem látszott öregnek, meg is vettem leveshez. Tényleg nem is volt öreg, ideális volt.



2010. január 26., kedd

Tejbegríz

21 megjegyzés

Mi akkor szeretjük a tejbegrízt, ha lágy, azaz pont jó. Nem kemény és nem is folyik. Ezt kell eltalálni. Ez az arány garantáltan azt a sűrűséget adja, amit kapni szeretnék. A másik követelmény nálunk, hogy a gríz ne ázzon el teljesen masszává, hanem még érezhetőek legyenek a szemcsék evés közben.



2010. január 25., hétfő

Sült oldalas serpenyőben

18 megjegyzés

A legfontosabb hozzávaló egy vastag, nehéz serpenyő, amelynek van jól illeszkedő fedője. Lábas is lehet, olyan, ami ezeknek a kritériumoknak megfelel.



Az oldalast feldarabolom. A serpenyőben 4-5 evőkanál olajat, vagy egy-két púpos evőkanál zsírt forrósítok. Az oldalas darabokat minden oldalukon megpirítom. Ezután leveszem a lángot, az olajba két pucolatlanul félbevágott fokhagymagerezdet dobok, a húsokat megszórom sóval, a serpenyőt lefedem. Így párolom félóráig, ekkor a húsokat megfordítom, másik oldalukat is megsózom. Újabb félóra párolás után a lé általában elforr. Fedő alatt tovább pirítom a darabokat oldalanként még 15 percig. Ha a lé nem forrt volna el, akkor a fedőt le kell venni addig, míg zsírjára nem sül. Az oldalas kívül megpirul, zsírja kisül, a belseje omlós, puha lesz.

2010. január 24., vasárnap

Mi van a táskámban?

4 megjegyzés

Andi kért meg, áruljam el a táskám tartalmát.
Nem osztozom a mostanság divatossá vált táskamániában. Azaz nincs sok táskám, és amit különösen utálok, amikor hatalmas, szatyornak is beillő táskákkal látom nőtársaimat. Trendi, nem trendi, de egyidőben nekem csak egy táskám van, amit mindenhová viszek magammal.

2010. január 23., szombat

Farsangi fánk

15 megjegyzés

Pillekönnyű, elronthatatlan, szalagos. Igazi farsangi finomság, amelynek az ideje húshagyó kedden érkezik el. Ez a katolikus böjt kezdete, amely Húsvét érkeztéig tart. A húshagyó kedd mozgó ünnep, Húsvéttól visszaszámolva a hetedik vasárnap utáni kedd. Ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani, ez a farsangi időszak zárónapja. Hamvazószerda a böjt első napja.


2010. január 21., csütörtök

Rizottó - kenyérsütőgépben

14 megjegyzés

Szerencsére nálunk senki sem nagy rajongója a rizottónak, mert egy kissé macerás az elkészítése. Évenként 2-3-szor azért előkerül, főleg, ha egytálételként fogyasztjuk. Nagyon finom, de legtöbbször köretként készítem a rizst, akkor pedig ázsiai módon, pergősre szoktam párolni.



2010. január 15., péntek

Póréleves

9 megjegyzés

Nem ebédelek a munkahelyemen, csak este eszem főtt ételt. Így viszont nem mindig főzök levest. Most hazaérve, nagyon levesehetnékem volt, így gyors szétnézés után ezt főztem. Egy zsemlét szeletekre vágtam, vékonyan megvajaztam mindkét oldalát, és a teflonserpenyőben megpirítottam. Ezzel megettem két tányér levest, már nem is bírtam mást enni. Ez a leves hamar kész, nem kell sokat foglalkozni vele, és nagyon finom.


2010. január 13., szerda

Karácsonyi ajándékok - Eszközök

9 megjegyzés

Anyósommal nézelődtünk, amikor megláttam ezt az indukciós főzőlapot. Elhatároztam, hogy megveszem, és akkor megkaptam tőle ajándékba. Pont van is egy ekkora hely a gáztűzhelyem mellett, mert a 15 éves fritőzömet kitelepítettem. Úgy volt, veszek helyette, de nem találtam olyan jót sehol.(Egy DeLonghi forgókosaras készülék). Most sincs semmi baja, de a tartály alumínium, nem kivehető, nagyon nehéz már takarítani. Megszolgálta a maga idejét bőven. Ennek a helyére állítottam be a főzőlapot, s tulajdonképp bevált a fritőz helyett is. Nagyon hamar fel tudok melegíteni dolgokat rajta, egyenletes hőmérsékletet ad, egy plusz "lángot" jelent, egyszerre több dolgot tudok főzni-sütni. Nyaraláskor lakókocsizáshoz is magammal tudom vinni.


2010. január 12., kedd

Karácsonyi ajándékok - Disznóságok

7 megjegyzés

Anyósomtól kaptuk ezt a "túlélő" csomagot. Házi disznófeldolgozásból származó füstöltáru.
Egy rúd szalámi és egy szép darab sonka, már csak a csücsköket tudom megmutatni, a többi elfogyott.


2010. január 11., hétfő

Karácsonyi ajándékok - Asztalnemű

11 megjegyzés
Nem ezek voltak a fő ajándékok, ezeket csak úgy mellesleg kaptam, de nagyon örültem nekik.

A konyharuhák a gyerekeim ajándékai:


2010. január 10., vasárnap

Gépikenyérsütés - Félbarna rozskenyér

21 megjegyzés

Az alapkenyér receptjéből indulok ki, némi módosítással. Mivel a teljeskiőrlésű liszt nehezíti a kenyeret, ezért hosszabb kelesztési idő és lehelletnyivel több élesztő hozzáadása kell. Használhatjuk a kenyérsütő gép whole wheat programját is, bár én most úgy jártam, hogy a kelesztés idejéből még fél óra hátravolt, de a tészta már megfelelően megkelt, így kikapcsoltam a programot, és elindítottam a csak sütés programot, hogy a tészta ne keljen túl.



2010. január 9., szombat

Hagymás, gombás pirított velő

9 megjegyzés



2010. január 8., péntek

Chilis bab

4 megjegyzés


2010. január 7., csütörtök

Kreatív blogger

3 megjegyzés


Kaptam ezt a díjat Sedithtől. Nagyon megtisztel.
Hét dolgot kell írnom magamról, ami jellemző rám. Nem is tudom, mit írhatnék, volt már ilyen játék, akkor sok mindent elárultam. Megpróbálom összeszedni, mit mondhatnék még.

Gépikenyérsütés - Lisztek

3 megjegyzés

A búzaliszt mellett kenyérsütéshez leggyakrabban a következő liszteket használjuk: tönkölybúzaliszt, rozsliszt, teljeskiőrlésű lisztek (többféle), kukoricaliszt, Graham liszt.
Általában a kenyér súlyát az összes hozzávaló mínusz a sülés közbeni némi vízveszteség adja. Jól megbecsülhető a kész kenyér súlya, ha a liszt és a folyadék súlyát adjuk össze (a többi hozzávaló kb. kiegyenlíti a vízveszteséget).

2010. január 5., kedd

Gépikenyérsütés - Adalékok

13 megjegyzés

Még mindig maradunk az alapprogramon történő sütésnél, és azt nézzük meg, milyen adalékkal, milyen hatást érhetünk el.

2010. január 4., hétfő

Filmek és jelenetek

8 megjegyzés
Raindrop dobta a labdát, említsek meg 5 filmjelenetet, amely a kedvencem. De én is úgy jártam, mint ő, előbb volt meg az 5 film listája, mintsem egy-egy jelenetet ki tudnék ragadni. Azért ahol tudok, kiemelem a kedvenc jelenetemet is. Az 5 film:

Linzer

9 megjegyzés

A linzer klasszikus sütemény. A lényege a liszt, vaj, porcukor megfelelő arányán van. Ez mindig 3:2:1. Emellett rakható hozzá 1 tojássárgája is, de ez akár el is hagyható. A linzer maga is lehet aprósütemény, csokival és mázakkal díszíthetjük, de nagyon sok sütihez használhatjuk alaptésztaként is.


2010. január 3., vasárnap

Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek

19 megjegyzés

Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is. A neten számtalan kenyérrecept fellelhető. De melyiket próbáljuk, hogy a legelső kenyér is szép és ízletes legyen?
Amikor már belejöttünk, rájövünk, hogy a kenyérsütésnek mik a fő arányai és szabályai, bátran tudunk kísérletezgetni a lisztekkel, tudjuk majd, hogy egy adott lisztmennyiséghez mennyi folyadékot adjunk a kívánt eredmény elérése érdekében. De addig?
Én is vettem egy kenyérsütőgépet ajándékba, amelyet átadás után rögtön ki is próbáltunk. Ehhez ajánlottam ezt az alapreceptet. Gyönyörű és finom lett a legelső kenyér. Bátran ajánlom tehát kipróbálásra ezt az alapreceptet.
A gép 700-900 g-os kenyeret tud sütni, álló tartályos, egylapátos. Ehhez való a recept. Tartozéka egy mérőpohár és egy kis-nagy mérőkanál is.


2010. január 2., szombat

Karácsonyi kevert süti

4 megjegyzés


2010. január 1., péntek

A mi karácsonyunk

6 megjegyzés

A mostani karácsony rendhagyóan alakult. Édesapám 3 éve meghalt, és így anyukám egyedül él, tőlünk távol, az ország ellenkező végén. A tavalyi karácsonyt egyedül töltötte, csak szilveszter előtt utaztunk látogatóba. Hívtuk hozzánk, de már idős, és nem vállalkozott az utazásra. Az idén már előre szorongva gondoltam erre, hogy egyedül lesz szentestén, és ugye ha a hegy nem megy..., szóval nagy hirtelen úgy döntöttem, hogy mi helyezzük át teljes egészében a karácsonyt hozzá. Így semmi sem úgy alakult főzésileg-sütésileg, mintha azt itthon oldottam volna meg.
Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com