Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek


Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is. A neten számtalan kenyérrecept fellelhető. De melyiket próbáljuk, hogy a legelső kenyér is szép és ízletes legyen?
Amikor már belejöttünk, rájövünk, hogy a kenyérsütésnek mik a fő arányai és szabályai, bátran tudunk kísérletezgetni a lisztekkel, tudjuk majd, hogy egy adott lisztmennyiséghez mennyi folyadékot adjunk a kívánt eredmény elérése érdekében. De addig?
Én is vettem egy kenyérsütőgépet ajándékba, amelyet átadás után rögtön ki is próbáltunk. Ehhez ajánlottam ezt az alapreceptet. Gyönyörű és finom lett a legelső kenyér. Bátran ajánlom tehát kipróbálásra ezt az alapreceptet.
A gép 700-900 g-os kenyeret tud sütni, álló tartályos, egylapátos. Ehhez való a recept. Tartozéka egy mérőpohár és egy kis-nagy mérőkanál is.



Hozzávalók: kb.700g-os kenyér
200 g rétesliszt
250 g finomliszt
1 kismérőkanál só
1 kismérőkanál cukor
1 kismérőkanál tejföl vagy joghurt vagy kefír vagy csak a tejfölről leöntött savó (végszüksékben néhány csepp ecet is megfelel)
2 nagymérőkanál napraforgóolaj
egy 50 g-os friss élesztőnek a negyede (12,5g)
3 dl víz (1,5 mérőpohár)

Elkészítés:
A gépet alapprogramon (basic) működtetjük.
Beállítjuk a basic programot a menü programválasztógombbal.
A héjszínt sötétre választjuk. Color: dark.
A kenyér súlyát 700g-osra állítjuk. Loaf size: 1,5 lb (700g)
Kimérjük a kétfajta lisztet, és egy tálba összeszitáljuk. Hozzáadjuk a sót és a cukrot. Beleöntjük a kenyérsütő üstjébe. A mérőpohárba 2 dl langyos (kézmeleg) vizet öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kiskanállal oldódásig keverjük. Ráöntjük a lisztre. A mérőpohárba újabb 1 dl langyos vizet mérünk (pontosan), és azt is hozzáöntjük. Végül beletesszük a 2 kanál olajat és a tejfölt is. Elindítjuk a gépet.
A program összesen 3-szor dagasztja majd meg a tésztát. Először kb. 10-15 percig dagaszt, majd kb. félórát keleszt. A második dagasztás után sípoló hanggal fog jelezni, hogy vége a dagasztásnak (ekkor adhatunk a kenyérhez pl. magokat vagy olivabogyót majd a későbbiekben, most nem teszünk.) Újabb kelesztés következik, majd a gép egyet-kettőt kavar a tésztán, ezt hívjuk ejtésnek. (Ez egy lényeges munkafolyamat. A kézzel dagasztott tészták esetében ezt kelesztés után, kézi átgyúrással szoktuk végezni, majd a tésztát újra kelesztjük rövid ideig. Ez a sikérszálak megfelelő állapotát elősegítő munkafázis.)
Ejtés után ismét kelni fog a tészta. Ez az összes dagasztási-kelesztési idő kb. 2 óra. A sütés maga kb. 1 óra lesz.
Közben egy alufóliadarabot hajtsunk félbe úgy, hogy a fényes oldala maradjon kívül. Ezt helyezzük a betekintő ablakra kívülről, és körben nyomogassuk is le, hogy szépen illeszkedjék. Vigyázzunk, hogy a szellőzőnyílások maradjanak szabadok! Ez azért szükséges, mert az ablaknál a tartály sokkal vékonyabb, mint a többi részen, itt tehát hőveszteség léphet fel. Ezt a szökni próbáló hőt veri vissza a fólia a tartály felé, így a kenyér teteje is szépen fog sülni, és nem esik be laposra. A fólia igazán a sütési fázisban lényeges. Előtte nyugodtan le-levehetjük, hogy bekukucskáljunk, hol tart a kelesztés, de sütés közben végig legyen rajta.




A gép az elején kiírja, hogy a program mennyi ideig fog tartani (ez nálam pl. 2:53 basic esetben). Folyamatosan mutatja, mennyi van még hátra. Mikor a hátralévő idő már csak 1 óra, a gép sütni kezd.
Ha a sütés kész, sípolással jelzi. Ha nem hallottuk meg, az sem baj (bár az első kenyeret az ember 5 percenként meg szokta nézni :D), a gép melegentartó funkciója ugyanis még 1 óráig működik.
Állítsuk le a gépet. Vegyük ki a tartályt. Két konyharuhára vagy kesztyűre lesz szükség.  Az egyikkel fogjuk az oldalát, a másikkal az alján lévő tengely részt. Fordítsuk fejre és rázzunk nagyokat rajta. Ha szükséges, nem erősen, de határozottan oda is lehet ütni az asztalhoz. A kenyér kicsúszik. Fordítsuk meg, tegyük egy rácsra (pl. a mikró rácsa nagyon megfelel). A csapnál jól nedvesítsük meg hideg vízzel a két tenyerünket, és a kenyeret símogassuk át vizes kézzel. Hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor a lapátkiszedővel távolítsuk el a lapátot.
A még langyos kenyeret recés kenyérvágókéssel szegjük meg. Jó étvágyat!


24 megjegyzés:

  1. Lady!
    Örülök,hogy megírtad ezt a posztot. Én is tesztelem még a gépemet, az első kenyeremet a te egyik recepted alapján készítettem. Sajnos arról nincs fotó, mert majd nem hogy éjszaka volt, mire elkészült. Azóta is kísérletezem, hogy több kenyérfajtát is megkóstolhassunk. Nekem a BL-80-as lisztből nem lett olyan finom a kenyér, jobban bejön az általad is javasolt finom és rétesliszt keverék. Ezt a mostani recit mentem. Köszi.

    VálaszTörlés
  2. Thrini pontosan ez a tapasztalatom nekem is. A kelt tészta jobb, ha kevert lisztből készítem, mintha BL80-ból.

    VálaszTörlés
  3. Biztos nagy örömet szereztél ezzel az ajándékkal!!!

    VálaszTörlés
  4. Sajnos nem retesliszthez nem jutok hozza /kulfoldon elek/ Ilyenkor mi a megoldas? Valaszt elore is koszonom.

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy írsz, épp most lett kész az új gépemmel a második kenyerem és nagyon sápadtak lettek, a sötét színre állítás ellenére is.
    Okés, csinálok egyet alufóliával is.
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Nem tudom, hol élsz, de biztosan létezik a réteslisztnék kicsit finomabbra őrölt liszt, esetleg direkt gépi kenyérsütéshez való, vagy az all-porpouse (mindenre alkalmas) liszt. Ennek kissé finomabbnak kell lennie a mi réteslisztünknél. Ilyet használj, és ne keverd. Jónak kell lennie.

    VálaszTörlés
  7. Mindig kissé sápadtabb, mint amit vársz. Ez programfüggő is, sütőfüggő is. De megteheted, hogy még 10 percig sütöd, a csak sütő programmal. (Elindítod és 10 perc múlva leállítod).

    VálaszTörlés
  8. trinity: Igen, nagyon örültünk neki!
    Azóta tán egyszer vettünk kenyeret.
    Szuper finom!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Wiselady, szeretnek egy ket dolgot kerdezni, irtam az e-mail cimedre de mindig visszjon a level.
    Udvozlettel,
    Eniko

    VálaszTörlés
  10. Szia Enikő!
    A levélnek meg kell érkeznie, mert az emailcím jó. De ha te adsz címet, akkor én írok neked.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok!
    Ma sütöttem először kenyérsütővel. Ezt a receptet próbáltam ki, egyszerűen fantasztikus lett. :)

    VálaszTörlés
  12. szia!
    Sajnos valahova elkeveredtek a mérőformáim, megtudnád nekem mondani a kis és nagy mérőforma kb milyen mennyiséget jelent? Köszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés
  13. Szia! Megsütöttem ma a kenyeredet. Azért ezt a receptet választottam, mert nem voltam biztos benne, hogy a k.sütőm megfelelően működik és te olyan jól leírtad a lépéseket így tudtam követni, hogy megfelelően dolgozik -e a gép, mert volt egy olyan érzésem, hogy kihagy egy mozzanat.(az általad "ejtésnek" nevezettet). És tényleg így volt,dagasztott-pihentetett-dagasztott pihentett és még egy dagasztás már nem volt csak sütés. Egyik nap megpróbáltam a sima dagasztás programot is, és itt is-elkezdett dagasztani és utána 1 óra 20 percig már csak pihenés volt, nem forgatta meg újra itt sem a tésztát. Szerinted probléma van a gépemmel? Végülis a kenyér nem lett rossz, így is abszolút ehető volt, de mintha az az "ejtési" folyamat még hiányzott volna??? Köszi, Zsuzsi

    VálaszTörlés
  14. @Névtelen
    Biztosan van a gépeden egy olyan, amikor a pihenőidőben a gép sípol, jelez, ekkor lehet hozáátenni a magokat is, ilyenkor már csak egyet-kettőt kever rajta, ez az ejtés.

    VálaszTörlés
  15. Ilyen egyet-kettőt keverős dolog nem volt, csak kettő kb 10 perces dagasztás. Ezért gondoltam, hogy hiba van a gépnél, mert úgy gondolom, hogy a dagasztó programnál (8) is ezt hagyja ki :(
    Zsuzsi

    VálaszTörlés
  16. Szia!Érdeklődni szeretnék!500g-os kenyér recepted nincs véletlenül?Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  17. Szia!Érdeklődni szeretnék!500g-os kenyér recepted nincs véletlenül?Válaszod előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. Ma vettem gépet ki próbálom ezt a receptet. Kézzel dagasztottat sütöttem párszor.

    VálaszTörlés
  19. Hát ne haragudj, amit leírtál az egy nagy 0! Van egy gépem kintről hoztam a lisztet is, bele teszem a gépbe 3;5 dl langyos víz és kész!!! 3 óra múlva kész a kenyér ! Azért keresek receptet mert nem mindig férek hozzá a liszthez! Egyszerű receptet! De ez naromság a javából!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A stílus maga az ember! Szégyelld magad!

      Törlés
    2. Lehet kapni előre elkészített kenyerlisztet,magokkal,stb,nemcsak "kint",hanem Magyarországon is,ahhoz csakugyan nem kell más,mint víz.De ha igazán finom kenyeret akarsz,akkor szánj rá időt,kiserletezz, többféle hozzávalókat.Ha ezt unod,akkor persze marad a bolti összeállított lisztkeverék.

      Törlés
  20. Kitűnő e recept. Akinek ez nem jó,lépjen tovább.

    VálaszTörlés

@templatesyard