Gépikenyérsütés - Abszolút kezdőknek


Karácsonyra sokan beszereztek egy kenyérsütőgépet. Az ember elsőre nem tudja, melyik programmal, milyen kenyeret süssön. Ott van a használati utasítás, vannak receptek is. A neten számtalan kenyérrecept fellelhető. De melyiket próbáljuk, hogy a legelső kenyér is szép és ízletes legyen?
Amikor már belejöttünk, rájövünk, hogy a kenyérsütésnek mik a fő arányai és szabályai, bátran tudunk kísérletezgetni a lisztekkel, tudjuk majd, hogy egy adott lisztmennyiséghez mennyi folyadékot adjunk a kívánt eredmény elérése érdekében. De addig?
Én is vettem egy kenyérsütőgépet ajándékba, amelyet átadás után rögtön ki is próbáltunk. Ehhez ajánlottam ezt az alapreceptet. Gyönyörű és finom lett a legelső kenyér. Bátran ajánlom tehát kipróbálásra ezt az alapreceptet.
A gép 700-900 g-os kenyeret tud sütni, álló tartályos, egylapátos. Ehhez való a recept. Tartozéka egy mérőpohár és egy kis-nagy mérőkanál is.Hozzávalók: kb.700g-os kenyér
200 g rétesliszt
250 g finomliszt
1 kismérőkanál só
1 kismérőkanál cukor
1 kismérőkanál tejföl vagy joghurt vagy kefír vagy csak a tejfölről leöntött savó (végszüksékben néhány csepp ecet is megfelel)
2 nagymérőkanál napraforgóolaj
egy 50 g-os friss élesztőnek a negyede (12,5g)
3 dl víz (1,5 mérőpohár)

Elkészítés:
A gépet alapprogramon (basic) működtetjük.
Beállítjuk a basic programot a menü programválasztógombbal.
A héjszínt sötétre választjuk. Color: dark.
A kenyér súlyát 700g-osra állítjuk. Loaf size: 1,5 lb (700g)
Kimérjük a kétfajta lisztet, és egy tálba összeszitáljuk. Hozzáadjuk a sót és a cukrot. Beleöntjük a kenyérsütő üstjébe. A mérőpohárba 2 dl langyos (kézmeleg) vizet öntünk, belemorzsoljuk az élesztőt és egy kiskanállal oldódásig keverjük. Ráöntjük a lisztre. A mérőpohárba újabb 1 dl langyos vizet mérünk (pontosan), és azt is hozzáöntjük. Végül beletesszük a 2 kanál olajat és a tejfölt is. Elindítjuk a gépet.
A program összesen 3-szor dagasztja majd meg a tésztát. Először kb. 10-15 percig dagaszt, majd kb. félórát keleszt. A második dagasztás után sípoló hanggal fog jelezni, hogy vége a dagasztásnak (ekkor adhatunk a kenyérhez pl. magokat vagy olivabogyót majd a későbbiekben, most nem teszünk.) Újabb kelesztés következik, majd a gép egyet-kettőt kavar a tésztán, ezt hívjuk ejtésnek. (Ez egy lényeges munkafolyamat. A kézzel dagasztott tészták esetében ezt kelesztés után, kézi átgyúrással szoktuk végezni, majd a tésztát újra kelesztjük rövid ideig. Ez a sikérszálak megfelelő állapotát elősegítő munkafázis.)
Ejtés után ismét kelni fog a tészta. Ez az összes dagasztási-kelesztési idő kb. 2 óra. A sütés maga kb. 1 óra lesz.
Közben egy alufóliadarabot hajtsunk félbe úgy, hogy a fényes oldala maradjon kívül. Ezt helyezzük a betekintő ablakra kívülről, és körben nyomogassuk is le, hogy szépen illeszkedjék. Vigyázzunk, hogy a szellőzőnyílások maradjanak szabadok! Ez azért szükséges, mert az ablaknál a tartály sokkal vékonyabb, mint a többi részen, itt tehát hőveszteség léphet fel. Ezt a szökni próbáló hőt veri vissza a fólia a tartály felé, így a kenyér teteje is szépen fog sülni, és nem esik be laposra. A fólia igazán a sütési fázisban lényeges. Előtte nyugodtan le-levehetjük, hogy bekukucskáljunk, hol tart a kelesztés, de sütés közben végig legyen rajta.
A gép az elején kiírja, hogy a program mennyi ideig fog tartani (ez nálam pl. 2:53 basic esetben). Folyamatosan mutatja, mennyi van még hátra. Mikor a hátralévő idő már csak 1 óra, a gép sütni kezd.
Ha a sütés kész, sípolással jelzi. Ha nem hallottuk meg, az sem baj (bár az első kenyeret az ember 5 percenként meg szokta nézni :D), a gép melegentartó funkciója ugyanis még 1 óráig működik.
Állítsuk le a gépet. Vegyük ki a tartályt. Két konyharuhára vagy kesztyűre lesz szükség.  Az egyikkel fogjuk az oldalát, a másikkal az alján lévő tengely részt. Fordítsuk fejre és rázzunk nagyokat rajta. Ha szükséges, nem erősen, de határozottan oda is lehet ütni az asztalhoz. A kenyér kicsúszik. Fordítsuk meg, tegyük egy rácsra (pl. a mikró rácsa nagyon megfelel). A csapnál jól nedvesítsük meg hideg vízzel a két tenyerünket, és a kenyeret símogassuk át vizes kézzel. Hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor a lapátkiszedővel távolítsuk el a lapátot.
A még langyos kenyeret recés kenyérvágókéssel szegjük meg. Jó étvágyat!


20 megjegyzés:

 1. Lady!
  Örülök,hogy megírtad ezt a posztot. Én is tesztelem még a gépemet, az első kenyeremet a te egyik recepted alapján készítettem. Sajnos arról nincs fotó, mert majd nem hogy éjszaka volt, mire elkészült. Azóta is kísérletezem, hogy több kenyérfajtát is megkóstolhassunk. Nekem a BL-80-as lisztből nem lett olyan finom a kenyér, jobban bejön az általad is javasolt finom és rétesliszt keverék. Ezt a mostani recit mentem. Köszi.

  VálaszTörlés
 2. Thrini pontosan ez a tapasztalatom nekem is. A kelt tészta jobb, ha kevert lisztből készítem, mintha BL80-ból.

  VálaszTörlés
 3. Biztos nagy örömet szereztél ezzel az ajándékkal!!!

  VálaszTörlés
 4. Sajnos nem retesliszthez nem jutok hozza /kulfoldon elek/ Ilyenkor mi a megoldas? Valaszt elore is koszonom.

  VálaszTörlés
 5. De jó, hogy írsz, épp most lett kész az új gépemmel a második kenyerem és nagyon sápadtak lettek, a sötét színre állítás ellenére is.
  Okés, csinálok egyet alufóliával is.
  Köszi!

  VálaszTörlés
 6. Nem tudom, hol élsz, de biztosan létezik a réteslisztnék kicsit finomabbra őrölt liszt, esetleg direkt gépi kenyérsütéshez való, vagy az all-porpouse (mindenre alkalmas) liszt. Ennek kissé finomabbnak kell lennie a mi réteslisztünknél. Ilyet használj, és ne keverd. Jónak kell lennie.

  VálaszTörlés
 7. Mindig kissé sápadtabb, mint amit vársz. Ez programfüggő is, sütőfüggő is. De megteheted, hogy még 10 percig sütöd, a csak sütő programmal. (Elindítod és 10 perc múlva leállítod).

  VálaszTörlés
 8. trinity: Igen, nagyon örültünk neki!
  Azóta tán egyszer vettünk kenyeret.
  Szuper finom!

  VálaszTörlés
 9. Kedves Wiselady, szeretnek egy ket dolgot kerdezni, irtam az e-mail cimedre de mindig visszjon a level.
  Udvozlettel,
  Eniko

  VálaszTörlés
 10. Szia Enikő!
  A levélnek meg kell érkeznie, mert az emailcím jó. De ha te adsz címet, akkor én írok neked.

  VálaszTörlés
 11. Sziasztok!
  Ma sütöttem először kenyérsütővel. Ezt a receptet próbáltam ki, egyszerűen fantasztikus lett. :)

  VálaszTörlés
 12. szia!
  Sajnos valahova elkeveredtek a mérőformáim, megtudnád nekem mondani a kis és nagy mérőforma kb milyen mennyiséget jelent? Köszi, Zsuzsi

  VálaszTörlés
 13. Szia! Megsütöttem ma a kenyeredet. Azért ezt a receptet választottam, mert nem voltam biztos benne, hogy a k.sütőm megfelelően működik és te olyan jól leírtad a lépéseket így tudtam követni, hogy megfelelően dolgozik -e a gép, mert volt egy olyan érzésem, hogy kihagy egy mozzanat.(az általad "ejtésnek" nevezettet). És tényleg így volt,dagasztott-pihentetett-dagasztott pihentett és még egy dagasztás már nem volt csak sütés. Egyik nap megpróbáltam a sima dagasztás programot is, és itt is-elkezdett dagasztani és utána 1 óra 20 percig már csak pihenés volt, nem forgatta meg újra itt sem a tésztát. Szerinted probléma van a gépemmel? Végülis a kenyér nem lett rossz, így is abszolút ehető volt, de mintha az az "ejtési" folyamat még hiányzott volna??? Köszi, Zsuzsi

  VálaszTörlés
 14. @Névtelen
  Biztosan van a gépeden egy olyan, amikor a pihenőidőben a gép sípol, jelez, ekkor lehet hozáátenni a magokat is, ilyenkor már csak egyet-kettőt kever rajta, ez az ejtés.

  VálaszTörlés
 15. Ilyen egyet-kettőt keverős dolog nem volt, csak kettő kb 10 perces dagasztás. Ezért gondoltam, hogy hiba van a gépnél, mert úgy gondolom, hogy a dagasztó programnál (8) is ezt hagyja ki :(
  Zsuzsi

  VálaszTörlés
 16. Szia!Érdeklődni szeretnék!500g-os kenyér recepted nincs véletlenül?Válaszod előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 17. Szia!Érdeklődni szeretnék!500g-os kenyér recepted nincs véletlenül?Válaszod előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
 18. Ma vettem gépet ki próbálom ezt a receptet. Kézzel dagasztottat sütöttem párszor.

  VálaszTörlés

@templatesyard