Marhahúsleves


Gyerekkoromban anyukám arra a kérdésemre, hogy mi lesz az ebéd, sokszor azt válaszolta: nyakleves, kirántott asztalfiók és térdkalács.
No én most megfőztem a nyaklevest, meg is telefonáltam anyukámnak.
A hentesnél két csodaszép szelet marhanyakat láttam, szemre nem látszott öregnek, meg is vettem leveshez. Tényleg nem is volt öreg, ideális volt.




Hozzávalók:
600-700 g marhahús
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1-2 gomba, ha lehet barna
10 cm-es pórédarab
1 vöröshagyma
3 szál petrezselyemzöld
1 féldiónyi zeller (vagy 1 zellerszár)
1 szelet paradicsom
1 vastag karika zöldpaprika
1 gerezd karalábé
1 közepes krumpli
fél kávéskanál szárított lestyán (vagy 1 szál zöld)
1 chilipaprika
10 szem feketebors

csipet cukor (tényleg csak egy picurka)
levesbetét (tészta, grízgaluska)

Elkészítés:
A húst egészben, vagy két darabba vágva kb, 2,5 l hideg vízben felteszem főzni. Forrásközelbe melegítem, épp csak forrjon. A keletkezett habot 1-2 percig folyamatosan habszedő szűrővel leszedegetem. Ha már nem habzik, beállítom a lángot úgy, hogy a leves épp csak gyöngyözzön, nem szabad erősen forrnia (ettől lesz szép tiszta a leves, és az íze is a legjobb), azaz éppen csak pöszörögjön. Fedőt nem teszek rá, végig fedő nélkül főzöm.
Beleteszem az egész borsot, az egész vöröshagymát, a paradicsomot, paprikát, a zellert és a lestyánt. Egy-két kanálka sót. Hagyom így fővögetni, kb. 1 órát. Akkor lehúzom a lángról, kiemelem a húsokat, beteszem egy másik fazékba. A levet 5 percig állni hagyom, hogy ülepedjen. Ezalatt a répát, gyökeret feldarabolom, de csak vastag, hosszú darabokra. Beleteszem a másik fazékba a húshoz. Hozzáadom a karalábét, pórét, a krumplit egészben, petrezselyemzöldet, gombát, chilit. A levest egy szűrőn keresztül merőkanállal rámerem. Azért kanállal és nem pedig öntöm, hogy a leves ne törjön meg. Az eddigi fűszerek, zöldségek már kifőttek, azokat nem teszem már hozzá. A levest hideg vízzel újra 2,5 literre egészítem ki, felteszem a lángra, és ismét gyöngyözésig melegítem. Így hagyom főni még két órát. Az elkészült leves kb. 2 l legyen, ha kell, még adhatunk hozzá hideg vizet, kb. óránként. Az utolsó órában már nem hígítom. Ha a marha öregebb, még egy órát főzöm így. Főzés közben beállítom a megfelelő sómennyiséget is kóstolással. Az elkészült levesbe csipet cukrot teszek a legvégén, elzárom a lángot, 10 percig hagyom ülepedni. A levestésztát külön kifőzöm vízben, vagy a húslevesből egy merőkanálnyit kivéve abban.
Tálaláskor egy tálba merőkanállal leszedem a levet, a visszamaradt zöldségeket egy tálkába halmozom, a húst is egy tányéron adom fel darabolva. A levest mindenki a tányérjában rakja össze (levesbetét, tetszőleges zöldség, hús, chili, lé). Mi a leveshúst mindig a levessel esszük, nem pedig utána.

4 megjegyzés:

  1. Én csak a levét szeretem, sok sárgarépával, jó édesen!:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom.A nyakleves nálunk is szállóige volt a lekváros gangajtóval és az aszalt görbebot hozzá.
    Most itt érzem a levesed illatát nagyon inycsiklandozó a tálalás.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Wise Lady! Kaptál tőlem valamit, kérlek, nézd meg:
    http://pocakpanna.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés

@templatesyard