Mi akkor szeretjük a tejbegrízt, ha lágy, azaz pont jó. Nem kemény és nem is folyik. Ezt kell eltalálni. Ez az arány garantáltan azt a sűrűséget adja, amit kapni szeretnék. A másik követelmény nálunk, hogy a gríz ne ázzon el teljesen masszává, hanem még érezhetőek legyenek a szemcsék evés közben.
Hozzávalók:
5 dl tej
1 dl búzadara
1 csipet só
1 darabka vanília, vagy egy-két csepp kivonat.
1 kávéskanál vaj
3 evőkanál cukor
Elkészítés:
A tejet forrás közelébe melegítem a csipet sóval, darabka vaníliával. Ekkor folytonos keverés közben hozzáadom a grízt, és 2 percig kevergetem forrásközelben, míg besűrűsödik. Elzárom a lángot, belekeverem a cukrot és a vajat. 2 percig állni hagyom, egyszer-kétszer megkeverem. Ezután tálkákba vagy tányérokba adagolom. Mire ehetőre hűl, épp megfelelő állagú lesz, a dara megduzzad, de nem ázik szét. Fahéjjal, kakaóval fogyasztjuk. Ha épp van otthon, csokidarabokat is tördelek a tetejére, ami a melegtől megolvad.
Gyümölcsökkel is finom.
Csakis kakaóval, nem összekeverve. Szeretem!:)
VálaszTörlésSok-sok kakaó a tetejére:) Nagyon guszta! Én kifejezetten folyósan szeretem, szerinted mennyivel több tejet adjak hozzá? vagy kevesebb grízt?:-)
VálaszTörlésSzerintem fagyival a legfinomabb!:) A lányok nagyon szeretik, de ők egyelőre nagyon kevés cukorral kapják vagy mézzel, esetleg egy kis fahéjjal, lekvárral, házi szörppel.
VálaszTörlésFahéjjal, IMÁDOM :)
VálaszTörlésMar nehany napja tervezem, hogy ez lesz vacsira. Talan ma este :)
VálaszTörlésUj volt szamomra a vaj hasznalata! Igy fogom elkesziteni, remelem sikerul. Igazabol a dara miatt felek, mert itt meg az is masabb...
Daraügyben nem tudok segíteni :D Mi a másabb egyébként? Kisebb, nagyobbszemű, vagy mi?
VálaszTörlésA kanálka vaj kiemeli az ízeket.
Nagyon guszta!:-))Még sose raktam vajat a végén...Jobb tőle?:-))
VálaszTörlésS a kakaóra szavazok,de nem összekeverve!:-))
anyukam szerint a vaj akadalyozza meg, hogy bebőrösödjön a teteje.
VálaszTörlésimadom a tejbegrizt! fahejjal, kakaoval isteni és egyszeru.
Zsiri: igazából ezek az arányok nem sűrű tejbegrízt eredményeznek, de nem tudom, mit jelent nálad a folyós.
VálaszTörlésOximoron: igen, anyukád jól mondja, én a pudingokba is szoktam tenni emiatt, de a vaj az ízhatáshoz is hozzájárul.
Csakis fahéjjal és nálunk jó sokáig pépesre főzve, de lágyan. Nyami!:))
VálaszTörlésItt a dara sokkal aprobb, mint otthon. Amugy a rizs is mas, ketszer annyi tejet vesz fel, mint az otthoni, ha tejberizst fozok. A cukor es so gyengebb izu...
VálaszTörlésMindenkeppen ki fogom probalni! Es vajjal! :)
Bevallom, én még sosem készítettem, Anyukám csinálta mindig. Kipróbálom a receptedet, meglátjuk olyan "folyós"-e, mint amire gondolok :) Köszönöm!
VálaszTörlésKorábban említették a lekvárt - próbáljátok ki eper dzsemmel. Lehetőleg házi készítésűvel!
VálaszTörlésAz én nagymamám a tejbegrízbe cukorral kikavart tojássárgáját kevert, főzte egy kicsit, aztán a végén a tojáshabot is belekavarta. Mi ezt szoktuk meg, nagyon finom volt fahéjjal, de a gyerekem már kakaóporral eszi. Eddig minden ismerősömnek új volt ez a szokás, én meg azt hittem, ez az igazi. Üdv. Judit
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésEz nagyon jó változat, ki fogom próbálni!
Én nagyon folyósan és pépesen szeretem))
VálaszTörlésReszelt almát/répát dinsztelek és arra jön a tej, kevesebb cukor kell miatta és a fahéj ízét is kiemeli..
Sütőtökkel is finom, most úgyis szezonja van.
Ja a fahéjas jó saját héjában sült banánnal (sütő), nagyon különleges íze van))
@MONTANOSZ:
VálaszTörlésJól hangzik mindegyik! Ez az egyszerű étel milyen változatossá tehető.
Reszelt citromhéjat senki nem tesz bele főzéskor? Úgy a legjobb! Próbáljátok ki!
VálaszTörlésÉn karamellel szoktam csinálni. Annyi az egész, hogy a bele szánt cukor felét bedobom a lábas aljára, egy fél kiskanál vizzel. Ez azért kell, mert máskülönben nagyon odakap a karamell, így meg meg tudom pontosan mondani, mikor elég a karamellböl.
VálaszTörlésMegvárom, mig elég karamell képzödik, megy rá a hideg tej, megvárom, míg a karamell-kéreg maradéktalanul felolvad (a fakanállal már nem érzem), megy bele a maradék cukor, a dara, készre fözöm, fedö, pihentetem, fahéj, megeszem.
@Gábor
VálaszTörlésSzuper ötlet!
Kokuszreszelekkel is isteni, ferjem igy szereti. No meg en es a fiunk is. :)
VálaszTörlés