A linzer klasszikus sütemény. A lényege a liszt, vaj, porcukor megfelelő arányán van. Ez mindig 3:2:1. Emellett rakható hozzá 1 tojássárgája is, de ez akár el is hagyható. A linzer maga is lehet aprósütemény, csokival és mázakkal díszíthetjük, de nagyon sok sütihez használhatjuk alaptésztaként is.
Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor
1 tojássárgája (elhagyható)
csipet só
Elkészítés:
A vajat megpuhítom, a liszt-porcukor-só keverékhez adom. Beleteszem a tojássárgáját is, és az egészet homogénné gyúrom. Pihentetem szobahőmérsékleten kb. félórát. Kinyújtom 2 mm vastagságra és formával kiszúrom. Egy sütőlemezre, vagy tepsibe helyezem őket, és 7 perc alatt 180 fokon megsütöm.
még sosem készítettem, valahogy úgy emlékszem rá gyerekkoromból, hogy macerás. ennek aztán nálad nyomát sem látom (ezért szeretek nálad nézelödni).
VálaszTörlésImádom a linzert. Remekül variálható, le is fagyasztható!Ráadásul, amióta megvana késes robot, azóta gyerekjáték!
VálaszTörlésJa, a késes robot nagyon jó. Nekem elég kicsi űrtartalmú van csak, így ez nem játszik.
VálaszTörlésEgyetértek nokedlivel.
VálaszTörlésMindent tök macerásnak találok, aztán meglátom nálad, és baromi egyszerű! :) Ja, és nem mellesleg minden gyönyörű!
Anyósom szokott panaszkodni, hogy nem tud linzert sütni, pedig ennél egyszerűbb süti szerintem nincs is a világon.
VálaszTörlésÉn azt nem szeretem benne, amikor a maradékot mindig össze kell gyúrni, újra nyújtani, szaggatni, megint...
Ha már nincs kedvem, akkor kettéveszem a tésztát, az egyik felébe egy kis kakaóport gyúrok egy pici vízzel, mindkettőt kinyújtom, egymásra teszem, feltekerem és felszelem. Csigalinzer. =D
Vagy megeszem nyersen. Akár tojásosan is. Mmmm...
Ez jópofa Kiddy :D
VálaszTörlésUgyanígy készítem,csak még felturbózom citrom héjával,s vaníliát sem sajnálom belőle.:-)))
VálaszTörlésDe most nézem,igazad van ez az alap! Nagyon szépek, s igazán szívből van!:-))
Igen-igen, ezeket én is szoktam tenni hozzá, de nem mindig.
VálaszTörlésNagyon finom a linzer sajátkészitésű, sárgabarack lekvárral. Margit receptje alapján
VálaszTörlésNagyanyám fele vaj, fele disznózsírral ( esetenként csak zsírral) készítette.
VálaszTörlésPuha és sokáig eltartható volt így is.