Az alapkenyér receptjéből indulok ki, némi módosítással. Mivel a teljeskiőrlésű liszt nehezíti a kenyeret, ezért hosszabb kelesztési idő és lehelletnyivel több élesztő hozzáadása kell. Használhatjuk a kenyérsütő gép whole wheat programját is, bár én most úgy jártam, hogy a kelesztés idejéből még fél óra hátravolt, de a tészta már megfelelően megkelt, így kikapcsoltam a programot, és elindítottam a csak sütés programot, hogy a tészta ne keljen túl.
Hozzávalók:
150 g teljeskiőrlésű rozsliszt
200 g búza finomliszt
100 g búza rétesliszt
2 teáskanál sikér
1,5 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
2-3 evőkanál savó (tejföl, joghurt stb.)
2 evőkanál olaj
15 g (a kocka harmada) friss élesztő
3 dl víz
Elkészítés:
A liszteket, sikért, sót, cukrot összekeverem és az üstbe rakom. Hozzáadom az olajat és a savót. Elindítom a dagasztást. Az élesztőt 3 dl langyos vízben feloldom, és beleöntöm.
Szép a kenyered s nagyon!.-))
VálaszTörlésTegnap kipróbáltam ezt a receptet és tetszik! Bár én instant élesztővel és asszem kicsit többet tettem bele a kelleténél, de ezen még dolgozni fogok :) Eddig mindig sütőben sütöttem kenyeret, de időhiány miatt én is gyakrabban fogok géppel sütni. Esetleg édes kalácsra nincs egy jó recepted? A gépkönyvben lévő receptek szerintem nagyon rosszak :(
VálaszTörlésÖrülök, ha jó lett. Ez egy kalácsrecept pl.
VálaszTörléshttp://hungariancook.blogspot.com/2009/11/kelt-kalacs-kenyersutogeppel.html
Szia!
VálaszTörlésMost már csak arra kellene rájönni, hogy nálad a teás és kávés kanál mekkora. Melyik felel meg a géphez adott kis és nagy mérőnek? Arról nem is beszélve, hogy a kévés/teás kanalakkal akár 100%-al is lehet többet meríteni egy porállagú anyagból. Folyadék esetében persze nem.
Az én eszcájgos fiókomban 6 féle méretű "kiskanál" van.
Éppen ezért az így leírt receptek gyakorlati értéke erősen megkérdőjelezhető.
Kb egy hete olvasom a neten a gépi kenyérsütés tudományát, de hol milliliterben, hol grammban, hol meg sem saccolható kanálmértékben adják meg az adagokat.
Arra viszont már rájöttem, hogy átkozottul nem mindegy a só-cukor-élesztő aránya.
Alighanem ez a magyarázata annak, hogy van akinek teljes siker lett, van akiknek meg kudarc a sütés.
Jó lenne olyan mértékegységet használni, hogy hibátlanul reprodukálható legyen a recept.
Üdv.: Gaius
@Gaius
VálaszTörlésHa kérsz egy presszókávét valahol, a hozzá adott kanál az a kávéskanál. Ha van evőeszközkészleted, akkor az abban lévő kiskanál az a teáskanál. Megmerítjük, s ami rajta marad, - se nem söpörjük le, se nem pakoljuk full púposra.
1 kávéskanálnyi a kismérőkanalad fele, 1 teáskanálnyi a nagymérőkanalad fele.
Nehéz a kedvedre tenni, ha se a kanál, se a mg, se a ml nem felel meg a leírásban.
A kenyér minősége az ebből eredő eltéréstől nem függ. Az élesztőt pedig úgyis pontosan szokás adagolni (grammban). A kenyérminőség függa következőktől:
- élesztő (ne használj porélesztőt
- a liszt sikértartalmától (mindig keverj réteslisztet vagy tönkölylisztet is bele- ennek nagyobb a sikértartalma. Vagy adj hozzá pluszban sikért.
- a dagasztástól (bátran dagasztasd kétszer a géppel
- a kelesztéstől (a külső hőmérséklet is számít, melegben hamarabb kel). Ezért külön használd a dagasztóprogramot, s ha már jó, azaz nem púposodik ki a sütőedényből - akkor indítsd el a sütés programot.
@Wise Lady
VálaszTörlésNekem a gramm tökéletesen megfelel. Egy szóval sem mondtam, hogy nem felel meg, csak az bosszantó, ha keverve használják a különféle mértékegységeket. Grammban bármikor pontosan reprodukálható minden mennyiség.
Nekem Hauser gépem van, az ahhoz adott mérőt tudom használni. Vagy a nagypontosságú digitális mérleget.
A mérőpohár amit adtak hozzá, 3 dl-nél több mint 12%-ot csal. Ami nem kevés. Ezért a vizet is grammban mérem le, mióta rájöttem a hibára.
Most dagasztja a gép a félbarna rozskenyeret, amit itt nálad találtam.
Majd beszámolok róla, hogy milyen lett.
Ami momentán zavaró nekem, hogy nálam eddig minden rozslisztes kenyérféle több árnyalattal sötétebb volt mint nálad a képen. pedig én is csak max. 1/3 rész rozslisztet használtam.
Nem rád és a blogodra értem, de egyre szkeptikusabb vagyok a különféle internetes recepteket illetően. Gyanítom, hogy sokan akik recepteket töltenek fel, az életben ki nem próbálták azokat.
Olvastam már 50 deka liszthez 600 ml vizet is kenyérreceptben. Nokedlinek kb jó, de kenyérnek látatlanban is aligha. :)
@Wise Lady
VálaszTörlésBocs, a fenti postot én írtam, csak szokatlan nekem ez a forma és rossz opciót választottam a küldésnél.
Gaius
@Gaius
VálaszTörlésOK. A pontos mennyiségekkel egyetértek, de nem mindenki rendelkezik kávéskanálnyi mennyiséget is mérő mérleggel. Azt viszont lehet, hogy mindkettő mértékegységet kiírjuk. Ígérem, alkalmazni fogom ezt.
@Wise Lady
VálaszTörlésKöszönöm. És a válaszokat is.
Megfogadtam a tanácsodat, leállítottam a kelesztést az előbb és elindítottam a sütés programot.
Az eddigi kísérleteim ízre, állagra jók voltak, csak mindnek berogyott a teteje, amit a gépben sütöttem.
Amit a villanytűzhely sütőjében sütöttem, azzal semmi baj nem volt, tökéletesek lettek.
http://xfree.hu/kep_show.tvn?SID=d36da16473a06d41a91b859a240c2445d36da16473a06d41a91b859a240c2445&kid=385249&aid=182063
@Gaius
VálaszTörlésRettenetesen kíváncsi vagyok!
@Wise Lady
VálaszTörlésHidd el, hogy én is! :)
De ez nem rogyott be és már nem is fog. Már csak cca 25 perc van hátra a sütésből.
Viszont két hibaforrásra jöttem rá.
Hátha valakinek hasznos lesz, ezért leírom:
A gépem teteje mellett-alatt fals (hűvös)levegőt kap. A fedél és a kapcsolópanelrész mellett igen nagy a hézag. El is van ott már színeződve a fehér műanyag.
Továbbá a fedél a melegtől deformálódik, kicsit megemelkedik az egyik sarka már a kelesztés alatt.
Az oldalrésbe raktam alufóliával hőállóvá tett papírt, a fedél tetejére meg egy kilós zacskó sót. :)
Biztosan okozott ez gondot, mert amelyik kenyérnek nem rogyott be a teteje, az is ferde, lejtős volt. És a rés felé lejtett mind.
@Wise Lady
VálaszTörlésKüllemre tökéletes.
Remélem akkor belül sem lesz gond.
Tudok ide képet feltölteni, vagy csak külső hivatkozással tudom megmutatni?
Szia Wise Lady!
VálaszTörlésMilyen programmal érdemes megsütni ezt a kenyeret?
Üdv.:
Viktor
@Istennyila
VálaszTörlésSzó van erről a cikk elején. Én mindig külön használom a kelesztés programot és a sütés programot, így normál sütéssel készítem, sőt ha túl világos, akkor újraindítom a sütést, és még 10-20 percet rásütök, ha kell.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésKöszönöm, figyelmetlen voltam. A gépünkön van olyan, hogy "bough", a leírásban "tészta" programnak írja. Másfél órás, amit aztán kézzel megformázva sütőben lehet elkészíteni. Nem vagyok vele tisztában, hogy a gép fűt-e egy kicsit a kelesztéshez. Teljes kiőrlésű programmal fogom sütni, figyelni fogom, s ha szükséges elindítom előbb a sütést.
Üdv.:
Viktor
Szia Wise Lady!
VálaszTörlésMegsütöttem a kenyeret, nagyon finom lett, de sajnos későn avatkoztam be és egy kicsit túlkelt. Legközelebb lehet kipróbálom kicsivel kevesebb élesztővel. Ha a finom lisztet tönkölylisztre cserélem, kell még valamit változtatni a recepten?
Köszi:
Viktor
Lehet csökkenteni az élesztőt, pl. egynegyed kockára. A tönkölylisztben több a sikér, szebben kel, de lehet, hogy gyorsabban. Mindenképp meg kell figyelned, hogy az edényben meddig ér a kelesztett tészta, amikor el kezded sütni, és pont jó lesz. Ezt ki kell tapasztalnod.
VálaszTörlésKöszönöm, ha megsütöttem, megírom hogy sikerült.
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésMegsütöttem a tönkölyös rozskenyeret, tökéletesen sikerült!
Kicsit felduzzasztottam a méretét, a recept a következő volt:
Tönkölyös rozskenyér
Hozzávalók:
180 g teljes kiőrlésű rozsliszt
240 g tönkölyliszt
120 g búza rétesliszt
2 teáskanál sikér
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
3 evőkanál tejföl
2 evőkanál olaj
20 g élesztő
3,3 dl víz
A kész kenyér súlya 875 g volt.
http://kepfeltoltes.hu/131127/T_nk_ly_s2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A linken meg lehet nézni a képet róla. Még egyszer köszi a segítséget!
@Istennyila
VálaszTörlésCsodaszép lett a kenyered!