Hozzávalók:
1/2 kg darált sertés vagy marhahús
1/2 kg vörösbab
1 kisebb vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 chili vagy cseresznyepaprika
1 csapott evőkanál keményítő
1 evőkanál kukorica
50 g paradicsompüré
1 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál oregano
kevés borsikafű (vagy őrölt bors)
csipet római kömény (elhagyható)
1-1 vastag karika vörös és zöld húsú paprika (pl. kaliforniai vagy kápia)
olaj vagy zsír
só
csipet cukor
Elkészítés:
A babot bő vízben majdnem teljesen puhára főzöm (én ezt még előző délután szoktam), és vizével együtt kihűlés után a hűtőbe teszem. Másnap egy evőkanálnyi zsiradékon magasfalú serpenyőben megpirítom a darálthúst, lefedem, és saját levében párolom 15 percig. Ha kell, kevés vizet öntök alá közben. Addig előkészítem a mártást.
A vöröshagymát, fokhagymát, a piros és zöld húsú paprikát apróra vágom, a zsiradékon megdinsztelem. Hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem. Beleteszem a keményítőt és a paradicsompürét, és keverés közben ráöntök kb. 3 dl vizet. Beleteszem a kukoricát, oreganot, borsikafüvet, római köményt, sózom. Az egészet összeforralom 10-15 perc alatt. A mártást a takarékon fövő darálthúsra öntöm, csipet cukorral és lehelletnyi chilivel ízesítem (kisfiam miatt nem lehet túl csípős). A babról leöntöm a főzőlevet, és a babot is hozzáadom. Öntök még rá annyi vizet, hogy sűrű leve legyen, visszateszem a fedőt, és még 15 percig főzöm együtt (amíg a bab teljesen puha lesz).
A chilit (vagy cseresznyepaprikát) felaprítom, egy csészealjban mellé tálalom, hogy a felnőttek kedvükre való csípősen ehessék.
Ma megjavult a blogod a feedreaderben! =D
VálaszTörlésÁtállítottam egy beállítást.
VálaszTörlésEzt főzöm holnap ebédre. Annyira beleszerettem, hogy meg kell csináljam! :)
VálaszTörlésCsaládi kedvenc!:-)))Jól néz ki a Tiéd nagyon!:-))
VálaszTörlés