Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2010. március 29., hétfő

Pórés hajdina

3 megjegyzés

A hajdina Ázsiából származó növény, amely széles körben elterjedt. Magyarországon nem tartozott a múltban sem az alapvető élelmek közé, valószínűleg a kis terméshozama miatt. Ennek ellenére ez a növény Zalában a rendszeresen fogyasztottak közé tartozik, ha nem is veszi fel a versenyt más gabonákkal. A hajdina fogyasztása egészséges, hisz hántolatlan, ezért magas a rosttartalma. Íze jellegzetes, legtöbbször kásaként sósan, tejjel és mézzel édesen is, vagy köretként szaftos húsokhoz, pörköltekhez és tokányokhoz fogyasztják errefelé. Előfordul, hogy levesbe betétként teszik. A hajdinalisztet sütéshez is használhatjuk, bár nagyon nehéz a magvat hántolni, ezért is kevésbé elterjedt. Méltó alternatívája lehet a rizsnek, jól illik a hagyma íze vagy a füstölt íz is hozzá, különböző mártásokkal tálalva igazi kulináris élvezetet nyújthat.
Főzés előtt a hajdinát jó alaposan mossuk át folyó hideg vízben, majd áztassuk be legalább félórára. Ezután tegyük fel főni, háromszoros mennyiségű vízben. A magvak főzéskor kinyílnak, meguzzadnak és megpuhulnak, a folyadékot pedig felveszik. Főzési ideje kb. 25 perc.


2010. március 27., szombat

Pangasius vajban sütve

6 megjegyzés


2010. március 25., csütörtök

Sajtpuffancs

16 megjegyzés



2010. március 24., szerda

Receptbajnok lettem

19 megjegyzés

Egy este véletlenül találtam rá a Szegedma portál receptverseny felhívására, amely 3 kategóriában - előétel, főétel, desszert - tett közzé felhívást Tavaszváró finomságok címmel. Elgondolkodtam, van-e a tarsolyomban olyan recept, amely a felhívásnak megfelel, és mivel találtam, váratlan ötlettől vezérelve elküldtem. Még sosem vettem részt receptversenyen, és már meg is feledkeztem róla, de ma egy vaskos borítékot hozott a postás, benne egy szakácskönyv és egy papíron a következő állt:
Örömmel tájékoztatjuk, hogy Ön azon beküldők között szerepel, akiknek receptjét zsürink kiválasztotta, így megjelentette a www.szegedma.hu oldalon, A hét receptje rovatban.
A Receptbajnok címhez és a vele járó szakácskönyvhöz szeretettel gratulálunk!
A recept itt jelent meg:
http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/tavaszvaro-finomsagok/
de a blogomban is szerepel.
Nagyon örültem neki, különösen azért, mert szegedi vagyok egyébként, s csak 10 éve vetett el a sorsom onnan. A nyeremény szakácskönyv címe: Egzotikus konyha, lehet, hogy egy-két receptjével találkoztok majd a blogomban is.
Ezen a portálon különben folyamatos a receptverseny, minden hónapban van felhívás, különböző apropóval. Biztatnálak titeket is a részvételre.

A recept, amely nyert az Előétel kategóriában a Feketeretek saláta.
Ez egy nagyon finom, üde és pikáns étel, amely még az újításaimat néha gyanakvóan fogadó férjemnek is nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is!

2010. március 22., hétfő

Kérdések - válaszok

2 megjegyzés

Anditól és Thrinitől is megkaptam ezeket a kérdéseket. Hát íme a válaszok:

1. Mi lenne, ha nyernék a lottón?
Kiutalnék magamnak mondjuk havi 500000 Ft fizetést, és abból élnék, jól. Vennék egy-két ingatlant befektetésként. Anyukámnak nagyon jó életet biztosítanék. Segíteném a gyerekeimet. Névtelenül segítenék embereknek, de csakis közvetlenül. Sok pénzt költenék a családom és a saját egészségemre. Utaznánk is.

2. Rossz szokásom?
Számítógépfüggőség.

3. Koffein?
Igen, reggel és délben.

4. Színeim?
Fekete, fehér, kék, piros.

5. Mi van most rajtam?
Fekete nadrág, fekete póló, piros pamutkardigán, papucs.

6. Háziállat?
Mindig volt cicánk. Sajnos most nincs, mert a kutyáink nem tűrik. Két keverék kutya. Őket is szeretem, de cica is kellene.

7. 10 év múlva hol látom magam?
Remélem többunokás nagymama leszek már.

8. Legutóbbi nagyon jó élményem?
Volt, de nem mesélem el, mert nagyon személyes.

Továbbadom a kérdéseket Mónikának.

2010. március 21., vasárnap

Sült libacomb

8 megjegyzés


2010. március 20., szombat

Párolt lilakáposzta

3 megjegyzés


2010. március 18., csütörtök

Snidlinges túrókrém

8 megjegyzés

Tegnap este készítettem vacsorához ezt a túrókrémet. Edith is túrókrémet kevert a minap, de én nem olyan indíttatásból készítettem, mint ő, hanem azért, mert van egy kis cserép snidling a konyhaablakban, és már muszáj volt levágni, mert régen használtam belőle, csak elszáradt volna. Ez a nagy csokor snidling adta az alapot, és nagyon finom kiegészítő készült a füstölt angolszalonnához és a házi disznósajthoz. Mivel előtte nap sütöttem leveles tésztából lapokat, és egy fél felhasználatlan maradt, azt is csíkokra vágtam és  mellé adtam. A túrókrém miatt meg kellett kérnem a férjem, bontson fel egy sört, mert kell bele egy teáskanálnyi, de sikerült rábeszélnem, hogy megigya a maradékot (sok-sok unszolással :D ).

2010. március 16., kedd

Torma a húsvéti sonkához

9 megjegyzés

Az ecetes reszelt torma elengedhetetlen kísérője a húsvéti sonkának. Három olyan tormakeveréket ajánlok az ünnepi reggelizőasztalra, amely egy kis változatosságot jelenthet a megszokott ízekhez képest.


A recept:

2010. március 15., hétfő

Brokkolis krokett sajtszósszal

3 megjegyzés

Raindrop sütött nemrégiben káposztás és céklás krokettet, már akkor elhatároztam, hogy én is ilyesmire fogom felhasználni a maradék krumplipürémet. Mivel brokkoli volt itthon, ezzel készült.


2010. március 13., szombat

Töltött dagadó

11 megjegyzés



2010. március 12., péntek

Kincseim a bolháról 13. - Pizzatányér

4 megjegyzés

Az idén még nem voltam a bolhán. Télen hideg volt, mostanában pedig hiába volt jó idő, mindig közbejött valami. Most először voltam, jó hideg volt. Egy-két tálkát, csészét vettem, és ezt az 5 db pizzatányért.
28 cm-esek, gránitcserépből. Ez azért jó, mert meg is lehet sütni benne a pizzát. Jövő héten kipróbálom, valamelyik vacsora alkalmából.

2010. március 11., csütörtök

Krémsajtos szedertorta

6 megjegyzés

Ezt a tortát muszáj volt elkészíteni, mert adottak voltak a hozzávalók. Maradt a hétvégi gesztenyepüréből tejszín, a kakaós kekszből is 20 dkg, a pillecukor-őrület miatt felbontottam egy üveg szederbefőttet, hogy a levével rózsaszín mályvacukrot készítsek boldog-boldogtalannak, így a szeder is ott állt az üvegben. Feltettem hát egy nagy doboz tejfölt lecsepegni házi krémsajtnak, és ezekből készítettem ezt a 17 cm-es kis tortát.



2010. március 10., szerda

Krumplipüré

13 megjegyzés


Tisztítva 1 kg krumplit felkockázok, és só nélküli vízben puhára főzöm. Leöntöm róla az összes vizet. Krumplitörővel megtöröm, szeletelek bele 20 dkg vajat, teszek bele 2 csapott kávéskanál sót, és ráöntök 1 dl tejet. Kézimixerrel habosra, simára keverem. A vaj miatt nem egy fogyókúrás köret, de nagyon-nagyon finom, és jól formázható - nem a menzás változat :D

2010. március 8., hétfő

Kakaós keksz

13 megjegyzés

A recept:

2010. március 7., vasárnap

Elismerés

2 megjegyzés

Andi, Hajnal és Zsiri nemrégiben küldték nekem ezt a "díjat".


Életem része, mondják ők, ezek szerint rendszeresen látogatják a blogom. Nagy szó ez, csinálsz valamit, és az érdekli az emberek egy részét. Mindhárman nagyon kreatívak, a blogjukból vidámság, kiegyensúlyozottság sugárzik. Andi a sok-sok finom sütivel, Hajnal a sok gyönyörű gyöngyékszerrel és receptekkel, Zsiri ínycsiklandó ételekkel kápráztat el bennünket. Köszönöm a díjat, nagyon jól esett!
Sok-sok blognak adom tovább, mindenkinek, akihez be szoktam kukkantani.
Egyet meg is nevezek: Babakonyha

2010. március 6., szombat

Fokhagymaleves

12 megjegyzés


2010. március 5., péntek

Gombás-velős tojás

6 megjegyzés
Ha hozzájutok friss velőhöz, mindig készül vacsorára vagy reggelire velős rántotta.


Hozzávalók: 2 adag
6 db velő
150- 200 g vegyes gomba
fél fej vöröshagyma
4-5 tojás
2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál vaj
1 evőkanál tej
só, bors

Elkészítés:
A gombát felszeletelem, a velőt két darabba vágom, a fél hagymát is szeletekre vágom. A zsiradékot felforrósítom, beleteszem a velőt , majd a lángot takarékra veszem, lefedem a serpenyőt, és oldalanként 2-2 percig sütöm. Ezután beleteszem a hagymát és a gombát, fedő nélkül megdinsztelem. Óvatosan keverem, hogy a velődarabok ne menjenek szét. Közben a tojásokat egy tányérba feltöröm, teszek bele 1 evőkanál tejet, sót, borsot, és villával összehabarom. Az egészet a gombás velőre öntöm, fedő nélkül takarékon addig sütöm, míg a teteje rezgősre-kocsonyásra sül. Nem kell megkeverni. Friss pékáruval és savanyúsággal forrón tálalom.

2010. március 3., szerda

Mályvacukor-pillecukor-marshmallow - Látogatórekord - Blogszületésnap

35 megjegyzés

Köszönöm szépen Ördög Nórinak!
Bár nem láttam a műsort, de állítólag mályvacukrot készített a tv-ben. Az RTL-Klubon, a Vacsoracsatában. Ennek hatására ma megötszöröződött a napi látogatóim száma:


Ez azért is nagy dolog számomra, mert mintegy születésnapi ajándékként jött. Éppen pontosan tavaly március 3-án írtam a blogba az első bejegyzést! Ki is ment a fejemből, csak azt tudtam, hogy valamikor mostanában esedékes az egy éves évforduló.
Ma többször is rápillantottam a blogra, de csak este vettem észre a rekordlátogatottságot! 19 és 22 óra között rengeteg ember jött megnézni a receptet.
Most este 10-kor rápillantok az online számlálóra és döbbenten látom rajta az 58-as számot. Megyek gyorsan az analyticsbe, és ott szembesülök azzal, hogy ennyien jártak ma nálam.
Nézem az első bejegyzés dátumát is gyorsan, hát épp március 3.! Micsoda véletlenek vannak!
Igazán kíváncsi lennék, mi volt abban a tv műsorban?

Update:
Sikerült megnéznem a műsort videón. A műsorvezető szó szerinti mondatokat idézett a blogomon lévő receptből és a leírásból. Azt hiszem Nóri az én receptem alapján készítette a pillecukrot, és a felkonf szöveget pedig a blogomról idézték! Örülök neki, hogy ezzel villantott a műsorban. Talán az is érdekesség, hogy nemcsak hogy druszák, hanem földik is vagyunk :D
Még ha megemlítette volna, hogy a blogomban találta... Álom :D

2010. március 2., kedd

Zöldborsós tokány

2 megjegyzés


2010. március 1., hétfő

Gesztenyepüré - desszert

9 megjegyzés

A mi vidékünkön hagyománya van a szelídgesztenye termesztésnek. Pedig a fa csak hosszú idő után, van, hogy csak 20 év múlva fordul termőre. Ezzel szemben a nálunk élő fák közül viszont a leghosszabb életű, akár 500-1000 évig is elél. A gesztenye feldolgozása házilag fáradságos és aprólékos munka, így őszutón, ha megjelenik a piacon a házilag előállított gesztenyemassza, bizony meg kell fizetni az árát. Natúr és cukrozott változatban is kapható, amelyet aztán a fagyasztóban tudok tárolni. Az utolsó adagból gesztenyepüré készült.


A recept:
Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com