Főzés előtt a hajdinát jó alaposan mossuk át folyó hideg vízben, majd áztassuk be legalább félórára. Ezután tegyük fel főni, háromszoros mennyiségű vízben. A magvak főzéskor kinyílnak, meguzzadnak és megpuhulnak, a folyadékot pedig felveszik. Főzési ideje kb. 25 perc.
2010. március 29., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / köret / Pórés hajdina
Pórés hajdina
Főzés előtt a hajdinát jó alaposan mossuk át folyó hideg vízben, majd áztassuk be legalább félórára. Ezután tegyük fel főni, háromszoros mennyiségű vízben. A magvak főzéskor kinyílnak, meguzzadnak és megpuhulnak, a folyadékot pedig felveszik. Főzési ideje kb. 25 perc.
2010. március 27., szombat
2010. március 25., csütörtök
2010. március 24., szerda
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Receptbajnok lettem
Receptbajnok lettem
Örömmel tájékoztatjuk, hogy Ön azon beküldők között szerepel, akiknek receptjét zsürink kiválasztotta, így megjelentette a www.szegedma.hu oldalon, A hét receptje rovatban.
A Receptbajnok címhez és a vele járó szakácskönyvhöz szeretettel gratulálunk!
A recept itt jelent meg:
http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/tavaszvaro-finomsagok/
de a blogomban is szerepel.
Nagyon örültem neki, különösen azért, mert szegedi vagyok egyébként, s csak 10 éve vetett el a sorsom onnan. A nyeremény szakácskönyv címe: Egzotikus konyha, lehet, hogy egy-két receptjével találkoztok majd a blogomban is.
Ezen a portálon különben folyamatos a receptverseny, minden hónapban van felhívás, különböző apropóval. Biztatnálak titeket is a részvételre.
A recept, amely nyert az Előétel kategóriában a Feketeretek saláta.
Ez egy nagyon finom, üde és pikáns étel, amely még az újításaimat néha gyanakvóan fogadó férjemnek is nagyon ízlett. Próbáljátok ki ti is!
2010. március 22., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Kérdések - válaszok
Kérdések - válaszok
1. Mi lenne, ha nyernék a lottón?
Kiutalnék magamnak mondjuk havi 500000 Ft fizetést, és abból élnék, jól. Vennék egy-két ingatlant befektetésként. Anyukámnak nagyon jó életet biztosítanék. Segíteném a gyerekeimet. Névtelenül segítenék embereknek, de csakis közvetlenül. Sok pénzt költenék a családom és a saját egészségemre. Utaznánk is.
2. Rossz szokásom?
Számítógépfüggőség.
3. Koffein?
Igen, reggel és délben.
4. Színeim?
Fekete, fehér, kék, piros.
5. Mi van most rajtam?
Fekete nadrág, fekete póló, piros pamutkardigán, papucs.
6. Háziállat?
Mindig volt cicánk. Sajnos most nincs, mert a kutyáink nem tűrik. Két keverék kutya. Őket is szeretem, de cica is kellene.
7. 10 év múlva hol látom magam?
Remélem többunokás nagymama leszek már.
8. Legutóbbi nagyon jó élményem?
Volt, de nem mesélem el, mert nagyon személyes.
Továbbadom a kérdéseket Mónikának.
2010. március 21., vasárnap
2010. március 20., szombat
2010. március 18., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / reggeli-vacsora / Snidlinges túrókrém
Snidlinges túrókrém
2010. március 16., kedd
Útvonal > Kezdőlap / húsvét / mellévaló / Torma a húsvéti sonkához
Torma a húsvéti sonkához
A recept:
2010. március 15., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / köret / Brokkolis krokett sajtszósszal
Brokkolis krokett sajtszósszal
2010. március 13., szombat
2010. március 12., péntek
Útvonal > Kezdőlap / kincseim a bolháról / Kincseim a bolháról 13. - Pizzatányér
Kincseim a bolháról 13. - Pizzatányér
28 cm-esek, gránitcserépből. Ez azért jó, mert meg is lehet sütni benne a pizzát. Jövő héten kipróbálom, valamelyik vacsora alkalmából.
2010. március 11., csütörtök
Útvonal > Kezdőlap / torta / Krémsajtos szedertorta
Krémsajtos szedertorta
2010. március 10., szerda
Útvonal > Kezdőlap / köret / Krumplipüré
Krumplipüré
Tisztítva 1 kg krumplit felkockázok, és só nélküli vízben puhára főzöm. Leöntöm róla az összes vizet. Krumplitörővel megtöröm, szeletelek bele 20 dkg vajat, teszek bele 2 csapott kávéskanál sót, és ráöntök 1 dl tejet. Kézimixerrel habosra, simára keverem. A vaj miatt nem egy fogyókúrás köret, de nagyon-nagyon finom, és jól formázható - nem a menzás változat :D
2010. március 8., hétfő
2010. március 7., vasárnap
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Elismerés
Elismerés
Életem része, mondják ők, ezek szerint rendszeresen látogatják a blogom. Nagy szó ez, csinálsz valamit, és az érdekli az emberek egy részét. Mindhárman nagyon kreatívak, a blogjukból vidámság, kiegyensúlyozottság sugárzik. Andi a sok-sok finom sütivel, Hajnal a sok gyönyörű gyöngyékszerrel és receptekkel, Zsiri ínycsiklandó ételekkel kápráztat el bennünket. Köszönöm a díjat, nagyon jól esett!
Sok-sok blognak adom tovább, mindenkinek, akihez be szoktam kukkantani.
Egyet meg is nevezek: Babakonyha
2010. március 6., szombat
2010. március 5., péntek
Útvonal > Kezdőlap / reggeli-vacsora / Gombás-velős tojás
Gombás-velős tojás
Ha hozzájutok friss velőhöz, mindig készül vacsorára vagy reggelire velős rántotta.
Hozzávalók: 2 adag
6 db velő
150- 200 g vegyes gomba
fél fej vöröshagyma
4-5 tojás
2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál vaj
1 evőkanál tej
só, bors
Elkészítés:
A gombát felszeletelem, a velőt két darabba vágom, a fél hagymát is szeletekre vágom. A zsiradékot felforrósítom, beleteszem a velőt , majd a lángot takarékra veszem, lefedem a serpenyőt, és oldalanként 2-2 percig sütöm. Ezután beleteszem a hagymát és a gombát, fedő nélkül megdinsztelem. Óvatosan keverem, hogy a velődarabok ne menjenek szét. Közben a tojásokat egy tányérba feltöröm, teszek bele 1 evőkanál tejet, sót, borsot, és villával összehabarom. Az egészet a gombás velőre öntöm, fedő nélkül takarékon addig sütöm, míg a teteje rezgősre-kocsonyásra sül. Nem kell megkeverni. Friss pékáruval és savanyúsággal forrón tálalom.
Hozzávalók: 2 adag
6 db velő
150- 200 g vegyes gomba
fél fej vöröshagyma
4-5 tojás
2 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál vaj
1 evőkanál tej
só, bors
Elkészítés:
A gombát felszeletelem, a velőt két darabba vágom, a fél hagymát is szeletekre vágom. A zsiradékot felforrósítom, beleteszem a velőt , majd a lángot takarékra veszem, lefedem a serpenyőt, és oldalanként 2-2 percig sütöm. Ezután beleteszem a hagymát és a gombát, fedő nélkül megdinsztelem. Óvatosan keverem, hogy a velődarabok ne menjenek szét. Közben a tojásokat egy tányérba feltöröm, teszek bele 1 evőkanál tejet, sót, borsot, és villával összehabarom. Az egészet a gombás velőre öntöm, fedő nélkül takarékon addig sütöm, míg a teteje rezgősre-kocsonyásra sül. Nem kell megkeverni. Friss pékáruval és savanyúsággal forrón tálalom.
2010. március 3., szerda
Útvonal > Kezdőlap / egyéb / Mályvacukor-pillecukor-marshmallow - Látogatórekord - Blogszületésnap
Mályvacukor-pillecukor-marshmallow - Látogatórekord - Blogszületésnap
Bár nem láttam a műsort, de állítólag mályvacukrot készített a tv-ben. Az RTL-Klubon, a Vacsoracsatában. Ennek hatására ma megötszöröződött a napi látogatóim száma:
Ez azért is nagy dolog számomra, mert mintegy születésnapi ajándékként jött. Éppen pontosan tavaly március 3-án írtam a blogba az első bejegyzést! Ki is ment a fejemből, csak azt tudtam, hogy valamikor mostanában esedékes az egy éves évforduló.
Ma többször is rápillantottam a blogra, de csak este vettem észre a rekordlátogatottságot! 19 és 22 óra között rengeteg ember jött megnézni a receptet.
Most este 10-kor rápillantok az online számlálóra és döbbenten látom rajta az 58-as számot. Megyek gyorsan az analyticsbe, és ott szembesülök azzal, hogy ennyien jártak ma nálam.
Nézem az első bejegyzés dátumát is gyorsan, hát épp március 3.! Micsoda véletlenek vannak!
Igazán kíváncsi lennék, mi volt abban a tv műsorban?
Update:
Sikerült megnéznem a műsort videón. A műsorvezető szó szerinti mondatokat idézett a blogomon lévő receptből és a leírásból. Azt hiszem Nóri az én receptem alapján készítette a pillecukrot, és a felkonf szöveget pedig a blogomról idézték! Örülök neki, hogy ezzel villantott a műsorban. Talán az is érdekesség, hogy nemcsak hogy druszák, hanem földik is vagyunk :D
Még ha megemlítette volna, hogy a blogomban találta... Álom :D
2010. március 2., kedd
2010. március 1., hétfő
Útvonal > Kezdőlap / vegyes édesség / Gesztenyepüré - desszert
Gesztenyepüré - desszert
A recept:
Feliratkozás: Bejegyzések (Atom)