Pórés hajdina


A hajdina Ázsiából származó növény, amely széles körben elterjedt. Magyarországon nem tartozott a múltban sem az alapvető élelmek közé, valószínűleg a kis terméshozama miatt. Ennek ellenére ez a növény Zalában a rendszeresen fogyasztottak közé tartozik, ha nem is veszi fel a versenyt más gabonákkal. A hajdina fogyasztása egészséges, hisz hántolatlan, ezért magas a rosttartalma. Íze jellegzetes, legtöbbször kásaként sósan, tejjel és mézzel édesen is, vagy köretként szaftos húsokhoz, pörköltekhez és tokányokhoz fogyasztják errefelé. Előfordul, hogy levesbe betétként teszik. A hajdinalisztet sütéshez is használhatjuk, bár nagyon nehéz a magvat hántolni, ezért is kevésbé elterjedt. Méltó alternatívája lehet a rizsnek, jól illik a hagyma íze vagy a füstölt íz is hozzá, különböző mártásokkal tálalva igazi kulináris élvezetet nyújthat.
Főzés előtt a hajdinát jó alaposan mossuk át folyó hideg vízben, majd áztassuk be legalább félórára. Ezután tegyük fel főni, háromszoros mennyiségű vízben. A magvak főzéskor kinyílnak, meguzzadnak és megpuhulnak, a folyadékot pedig felveszik. Főzési ideje kb. 25 perc.


Hozzávalók: 4 adag
250 g hajdina

1 csapott evőkanál zsír (liba vagy kacsa)
20 cm-es póréhagyma

Elkészítés:
A hajdinát folyóvízben alaposan megmosom, beleteszem egy lábosba, és háromszoros mennyiségű vizet öntök rá. Ebben hagyom állni egy félórát. Ezután felteszem főni, ha felforrt, lefedem és takarékra veszem. Addig főzöm, míg a szemek kinyílnak, és puhák lesznek, ez kb. 25 perc. Ha megfőtt, akkor sózom.
A póréhagymát felkarikázom, és a felforrósított libazsíron megdinsztelem. A hajdinát tálaláskor ezzel a zsírral meglocsolom, és a hagymakarikákat a tetejére halmozom.
Mi most malaccsászárhoz ettük mártással és salátával.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépséges a színe!:-))Gondolom ízre se rossz!:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon gusztusos. Én még önmagában is el tudnám fogyasztani. Itt érzem a libazsír ízét, de most egy kicsit diétázom, mással pótolni pedig azt nem érdemes. Na de majd ha lejár a diétám.........

    VálaszTörlés
  3. én eddig csak hajdinalisztet használtam palacsintához, de kipróbálom majd most köretnek is. nagyon tetszik, ahogyan lefényképezted. kellemes húsvéti ünnepeket!

    VálaszTörlés

@templatesyard