Hozzávalók:
1 töltenivaló dagadó
10 dkg rizs
4 csirkemáj
3 szál petrezselyemzöld
10 cm-es póréhagyma
csipet lestyán
csipet oregano
csipet őrölt szerecsendió
só
bors
5 dkg vaj
A póréhagymát felkarikázzuk, ...
...a felforrósított vajon közepes lángon megdinszteljük, hagyjuk hűlni. Addig a csirkemájat késsel vágódeszkán elkaparjuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
Egy tányérba tesszük a májat, a petrezselymet, a kihűlt póréhagymát a vajjal együtt. Hozzáadjuk a megmosott nyers rizst. Csipet lestyánt, oreganot és szerecsendiót teszünk bele. 1 kávéskanál sóval, és csipet őrölt borssal fűszerezzük.
Végül összekeverjük a tölteléket.
A dagadót éles késsel felhasítjuk. Vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki oldalt, ahol vékonyabb hártyák vannak.
Ha megbízható a hentesünk, őt is megkérhetjük rá, hogy szúrja fel a dagadót.
A tölteléket beletöltjük a nyílásba,...
...tenyerünkkel egyenletesen elnyomkodjuk, eloszlatjuk.
A nyílást két hústűvel összetűzzük.
A húst mindkét oldalán megszórjuk sóval, és egy magasfalú tepsipe rakjuk. (Én egy fedeles fémtepsit használok.)
Meglocsoljuk 3-4 evőkanál olajjal.
Rátesszük a fedőt – vagy szorosan lezárjuk alufóliával. Begyújtjuk a sütőt 200-220 fokra, és 1 órán át sütjük.
Ha letelt az 1 óra, kivesszük a tepsit, a tepsit megdöntjük, és a levet kikanalazzuk egy kis tálkába.
A tetején összegyűlt zsíradékot evőkanállal óvatosan lemeregetjük, és visszakanalazzuk a húsra. Ha már eléggé zsírtalanítottuk, akkor a tepsit újra lefedjük, és visszatoljuk a sütőbe újabb félórát sülni.
Addig egy láboskába 1 teáskanál keményítőt teszünk, rámerünk pár kanálka levet, csomómentesen elkeverjük,...
...hozzáadjuk az összes lét, és közepes lángon kevergetve besűrítjük.
Félóra elteltével megnézzük a dagadót, és gyönyörű pirosnak kell lennie. Ha úgy látjuk, nincs még eléggé megpirulva, akkor fedő nélkül még 10 percet süthetjük. Többet semmiképp se süssük, mert kiszárad.
A hústűket kihúzzuk, és kb. 10 percet pihentetjük. Recés kenyérvágókéssel 1,5-2 cm vastag szeletekre vágjuk. Tálaláskor a mártást melléadjuk egy tálkában.
Én sült hasábkrumplit és sült céklát adtam mellé. A cékla éppen megsül a tepsi mellé téve a rácson. Sokféle körettel, befőttel, savanyúsággal, salátákkal tálalható.
Szeretem,bár mi nem ilyen töltelékkel szoktuk.
VálaszTörlésKi fogom próbálni a tiéddel is.
Tátátátá...Ami még nem volt: élőben Wise Lady kacsója!:-DD
VálaszTörlésNa jó, guszta a hús is!:-))
Most se élőben van :D
VálaszTörlésKedves Wise Lady!
VálaszTörlésNemrég találtam rá a blogodra, és nagyon tetszik, majdnem mindent elolvastam visszamenőleg is. Ma pedig megsütöttem a teljes kiőrlésű bucikat, nagyon finom lett!
A bolhapiacos kincsek pedig káprázatosak, és szeretném megkérdezni, elárulod-e, pontosan hol van ez a piac, mert egyszer nagyon szeretném megnézni!
Köszönöm
Rita
A kedvenc húsom, az oldalas után! :) Nagyon ínycsiklandó, gyönyörű a fotó is! :)
VálaszTörlésRita: A bolha Nagykanizsán van.
VálaszTörlésA buciknak nagyon örülök, és annak is, hogy tetszik a blog, szívesen látlak az olvasóim között!
Duende: nálunk is kedvenc, többféle töltelékkel is szoktam csinálni.
VálaszTörlésJaj de jól jönne most egy vékony szelet is:)) Nagyon gusztusos és étvágygerjesztő. A fotókról már nem is beszélve. Gyönyörüek.
VálaszTörlésRita, Pesten az Ecserit ajánlom, közismert hely, gondolom tudsz róla. Sajnos idegenforgalmi szezonban felhúznak az árak, de mostanában még normális.
VálaszTörlésGyönyörű szép!
VálaszTörlésAz utolsó kép láttán elájultam itt ülve.
Köszönöm szépen az infokat, Wise Ladynek is és Gábornak is! Ecseriről tudok, de tartok tőle hogy drágább, mint egy-egy más városbéli piac. De persze próba szerencse...
VálaszTörlésKöszönöm!
Rita