Bejegyzések Subscribe to CommentsMegjegyzések

2011. április 29., péntek

Sült csirke római köménnyel

1 megjegyzés

Van az úgy, hogy az embernek sem kedve, sem ideje nincs bonyolítani a főzést. Sőt az is igaz, hogy az egyszerű ételek sokszor nemesebbek és finomabbak, mint az agyonötletelt, időigényes fogások. Egy-egy jól megválasztott fűszerrel mégis feldobhatjuk a legegyszerűbben készített csirkesültet is.
A római köménynek jellegzetes, és elég intenzív íze van. Szétharapva erőteljes, köményízű is, de enyhe mentolos árnyalat is van benne. Kitűnően illik a csirkehúshoz, de óvatosan, kevés elegendő.


A combokat megmosom. A bőre alá is benyúlok, és oda is teszek kevés sót, pár szem római köményt, kívülről is besózom. A tepsiben egy kanálfej zsírt elkenek, a combokat belefektetem, és kívül is megszórom kevés római köménnyel és sóval is. 220 fokos sütőbe tolom, és megfordítás nélkül pirosra sütöm, 2-3-szor a zsírral meglocsolva. Az összes sütésidő 1óra 15 perc. Amikor az egészben hagyott római köményre ráharapunk, intenzívebben érezzük a falatban az ízt. Nagyon kellemes.

2011. április 28., csütörtök

Őzpörkölt

8 megjegyzés

Egyszer-egyszer a piacon, az egyik hentesnél kapható jó minőségű magyar származású vadhús megfizethető áron. A húsvét előtti beszerző körutamon itt vettem 1 kg pörköltnek való őzhúst. Mivel épp előtte tettem szert az öntöttvas lábosomra, gondoltam, a felavatásához ez a nemes hús épp megfelelő. Nem is csalódtam, sem a húsban, sem a lábosban. És mivel Zalában a vadpörköltek mellé nagyon gyakran dödöllét tálalnak, így én is azt készítettem hozzá. Fenséges volt.


2011. április 26., kedd

Kincseim a bolháról 22. - Az öntöttvas lábos

9 megjegyzés


Biztosan nem kell senkinek sem magyaráznom, hogy az öntöttvas edény nagyszerű dolog. Dédanyáink és nagyanyáink még napi szinten használták. Kiválóan és egyenletesen tartja a hőt, bármely típusú tűzhelyen használható, beleértve az indukciósat is. Ma már van zománcozott változata is, ezért a karbantartása is könnyű, nem kell a rozsdásodástól sem tartanni. A Le Creuset flancos öntöttvas edényei sokak vágya, méregdrágán lehet csak hozzájuk jutni, mintegy 50000 Ft körüli áron szerezhető be újonnan a szép színesre zománcozott, dizájnos edény. Talán sokan nem tudják, de Magyarországon is gyártanak öntöttvas edényeket, még színesre (piros, sárga, zöld) zománcozott változatban is. Igen kedvező áron hozzájuk lehet jutni, ha valaki nem hajlandó, vagy nem tud a márkanévért tetemes összeget kifizetni. Kis böngészéssel a neten, pár ezer forintos áron is találhatunk.
Én is régóta terveztem egynek a beszerzését, de hogy a vágyaim tárgya lett volna, az túlzás. Mindenesetre nemrégiben a bolhapiacon bukkantam rá egyre, kitűnő állapotban. A mérete is pont megfelelő, 2,5 literes űrtartalmú, belül fehér zománcozással, kívül sötétszürke védőbevonattal. Ez a szín, mintha nekem lett volna kitalálva, hisz egész konyhafelszerelésem ezen a színvilágon alapszik. Természetesen azonnal lecsaptam rá, és 1300 Ft-ért lettem a tulajdonosa. Azóta szinte állandóan üzemben van, ebben főztem a húsvéti sonkát is. Nagyon jó pörköltfőzéshez, olyan sűrű selymes leve lett az őzpörköltnek, mintha bográcsban főztem volna. Egytálételekhez is jól használható.
Ideális edény a lassú főzéshez is.

Mit csináljunk a húsvéti maradékból?

4 megjegyzés

Az én szokásom, és ennek megfelelően a tanácsom is az, - hogy most semmit! Húsvétkor mindenki otthon is mindennap evett sonkát és tojást, vendégségben is megkínáltak bennünket. Jó volt, finom volt, elég volt.
Ne azzal teljen a következő pár nap, hogy különböző ételekbe felhasználva a maradékokat együk. Együnk valami egészen mást, pl. könnyű, zöldséges ételeket, ellensúlyozva a húsvéti nagyevést. A sonkamaradékot és akár a főtt tojást is (hámozva természetesen) pedig fagyasszuk le, és 3-4 hétig ne is nyúljunk hozzá!
Akkor aztán elő lehet venni, és süthetünk vele sonkás kiflit, főzhetünk sonkás tésztát, vagy csak reggelire-vacsorára fogyasszuk el. Akkor jól fog esni, és az utolsó morzsáig elfogy, anélkül, hogy ráuntunk volna.

2011. április 23., szombat

Boldog Ünnepet az olvasóimnak!

3 megjegyzés

Szerencsesüti

6 megjegyzés

2011. április 21., csütörtök

Mogyoróvaj házilag

3 megjegyzés


Részletes recept a Büfében.

2011. április 17., vasárnap

Az én menüajánlatom Húsvétra

4 megjegyzés

Csupa Csoki hívott egy játékra, hogy a blogunkból válogatva állítsunk össze egy ünnepi menüsort. Én olyanokat választottam, amelyet szinte mindenki ismer, nem bonyolult, nem túl időigényes, de nagyon finom.

Wise Lady ajánlata Húsvétra:

Tárkonyos csirkeaprólék leves
Töltött dagadó
Köretnek krumplipüré
Mellé feketeretek saláta
Desszertnek pedig Kávés sajttorta (természetesen házi krémsajtból)

Jó étvágyat!

2011. április 16., szombat

Invertcukor házilag

0 megjegyzés

Az invertcukor a cukrászat egyik félkész alapterméke, amely otthoni körülmények között is remekül alkalmazható. Helyettesíthetjük vele a kukoricaszirupot, glükózszirupot. Részletes recept a Büfében.

2011. április 13., szerda

Kincseim a bolháról 21. - Mindenféle

7 megjegyzés

Vannak olyan vasárnapok, amikor nincs semmi nagyobb levadászható a bolhán. Egyébként mindig sok a szemét is, de akad egy-egy számomra értékes darab. Ilyenkor apróságokat vásárolok csupán, bár néha ezek is ugyanolyan örömöt okoznak, mint egy komolyabb fogás. Most vasárnap is így jártam, csupa 50-100-200 forintos dolgot vettem, nem költöttem 1500-nál többet. Mégis kedvtelve nézegettem otthon őket, miután kivettem a mosogatógépből.

Az első: két darab fél literes üveg, légmentesen záró fémtetővel. Egy műanyag perem gondoskodik erről. Van rajtuk beragasztott fémcímke is, aminek a helye bele van formázva az üvegbe (süllyesztettek). Férjemnek is nagyon tetszettek:


2011. április 10., vasárnap

Kávés sajttorta

12 megjegyzés

Férjemet köszöntötték névnapján a kollégái, nekik készült ez a torta.


A recept a Büfében elérhető.

2011. április 9., szombat

Elszakadt a cérna - metélt

8 megjegyzés
Ma délben, ahogy a finom marhahúsleves készen volt, levestésztát főztem hozzá. Mostanában szinte kizárólag egy konkrét fajta lakodalmas csigatésztát használok, mert egyedül ez az, amit megfőzhetőnek tartok. Az elmúlt évben több kísérletet is tettem cérnametélt vásárlására, mindig reménykedtem, hátha ez most jó lesz. De nem. Akármelyik fajtát is vásároltam, ahogy belemegy a forró vízben szétmállik. Semmilyen technikával nem tudok ehetőt varázsolni belőlük.
Ma azonban elfogyott a csigatészta, s múltkorjában ismét vettem egy zacskó cérnametéltet, 4 tojásosként volt definiálva, hátha majd ez. Előszedtem tehát, forraltam vizet, s beleeresztettem. Szinte azonnal szétolvadt, és egy massza lett belőle. Épp hazajött az uram a gyerekkel, hát kapóra jöttek, mert volt kinek hangosan előadni: Hogy az a magasságos roggyantsa össze az összes tésztagyárat, nem tudnak egy normális cérnametéltet gyártani. Nagyon mérges voltam, csak mondtam bosszúsan a magamét. Erre az én uram (aki egy nyugodt ember) azt kérdezte tőlem: Menjek, keressek egy blogot, ahol le van írva, hogy kell a cérnametéltet megfőzni?
Persze viccesen mondta, de gondolhatjátok. Mondtam is neki, menjen, keressen, aztán ezután mindig ő főzi a cérnametéltet. Azt persze tudni kell, hogy az én uram nem főz, de tanácsot, azt nagyon tud adni. Aztán persze elnevettük magunkat rajta. Azt is elhatároztuk, hogy készítünk házit, együtt, mert megéri, és kuktáskodni viszont szokott. Remekül kezelheti a tésztagépet.
Én régebben nem tapasztaltam ezt, sokszor vettem cérnametéltet, volt amelyik akkor is rossz volt, de lehetett találni jófajtát, és azt vásároltam mindig. Most egyáltalán egyik se jön be, bármelyikkel próbálkozom. Ti tudtok megfőzhető cérnametéltről?

2011. április 7., csütörtök

Fokhagymás sült nyúl

6 megjegyzés


2011. április 4., hétfő

Penne garnélával

6 megjegyzés


2011. április 2., szombat

Az ikeás svéd mandulatorta

34 megjegyzés

Aki kóstolta a kék-sárga bútoráruházban ezt a sütit, kevés kivétellel mind a hódolója lett. Két óriási hibája van azonban, az egyik, hogy drága, a másik, hogy kicsi. Az ember egy egészet is fel tudna falni együltőhelyében, de egy felet biztosan.
Sokat kísérleteztem azzal, hogy előállítsam a tökéletes változatot. Sok netes böngészés - svéd blogokban is - és 2-3 próbasütés után úgy hiszem, megszületett az igazi.


Olvasd tovább a Büfében...
Újabb bejegyzések Régebbi bejegyzések Főoldal

Blogarchívum

Blogstat

online


 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com