A tejföl valójában oltott (savanyított) tejszín. A teljes tejből nagyanyám a legszínét leszedte rögtön fejés után, ebből készült a vaj, aztán a tejet korsóba vagy szélesszájú kannába öntötte, és egy nap múlva leszedte a fölét, az alatta keletkezett aludttejből pedig túrót készített. A második fölözést leggyakrabban így oldotta meg, tanyasi konyhájában nem sokszor használt tejszínt, tejfölre viszont szüksége volt.
A tejföl a tejiparban is tejszínből és pasztörizált tejből készül, oltással. A homogénezés az az eljárás, amely a savó kiválását megakadályozza, így lesz egynemű a tejföl.
Imádom a mascarponet, a belőle készült krémeket, sütiket. Az árát viszont nem szeretem. Kutattam olyan recept után, mellyel házilag is megfelelőt készíthetek. Találtam is, tejszínből, citromos savanyítással magunk is kiváló krémsajtot csinálhatunk. Csakhogy a tejszín ára is magas, kétségeim voltak, megéri-e, hisz ennyiből akár meg is vehetném készen a mascarponet. De elgondolkodtam: citrommal savanyított tejszín? Hisz akkor a tejfölnek is meg kell felelnie! Megcsináltam natúr, és felhasználtam egy mascarponés recepthez. Kiváló lett. Minden hónapban legalább egyszer készítek.
Fontos, hogy a tejföl ne legyen savanyú, én legtöbbször a 450g-os Spar tejfölt használom.
Házi krémsajt
Egy darab fehér organza függönyanyagot (ritka szövésű ruhát vagy összehajtott gézt) beleteszek a szűrőbe, ezt egy magasabb tálra teszem és beleöntöm a 20%-os tejfölt, amelyet előzőleg mikróban hűtőhidegről 30-40 fokra (tulajdonképp kézmelegre) felmelegítettem. A melegítés a savó kiválását könnyíti meg, azért előnyös. Túlhevíteni nem szabad, most nem túrót készítünk! A melegítés akár el is maradhat, anélkül is működik, akkor egy kissé tovább kell csepegtetni. Amit ne tégy, ne kavard össze a tejfölt, hagyd úgy egyben, ahogy a dobozból kicsusszan. Így nem vész el a homogenizálás eljárás, a sajt is homogén lesz. A ruhát összecsomózom, és hagyom a savót kicsöpögni. Néhány óra múlva az egészet beteszem a hűtőbe.
24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 24-48órásat készítek. A kész krémsajtot üres műanyag dobozban 4-5 napig eltarthatjuk, később már egy picit savanyodhat az íze.
Direkt az összehasonlítás miatt vásároltam egy philadelphia krémsajtot. Családtagjaim kóstolással nem tudták megkülönböztetni, melyik krémhez melyiket használtam. Fontos, hogy alapanyagként ne eleve savanyú tejfölt válasszunk (én Spar tejfölt használok).
A lecsöpögő tejfölsavót egy kis csavaros üvegbe összegyűjtöm, két tejföl csöpögtetéséből pontosan annyi savó lesz, hogy egy nagyon finom kevert süteményt lehet sütni vele. Ha pedig nem sütöm el, akkor kenyérsütéshez szoktam adagolni. Nagyon jól használható ecet helyett pl. vajas tésztába is.
Felhasználhatjuk mascarpone helyett, és más édes krémsajtos sütibe, de ehetjük sósan is, különböző fűszerekkel, zöldekkel ízesítve.
Egy 450g-os tejfölből kb. 250-300 g krémsajt lesz.
Update1:
Mivel mostanában hetente felöntök 2 nagy tejfölt, egy-két tapasztalatot megosztanék veletek.
1. Ha azt akarjuk, hogy gyorsan legyen krémsajtunk, akkor melegítsük fel a tejfölt kb. 40 fokra, szobahőmérsékleten pár óra alatt lecsöpög. Súlyméréssel állapíthatjuk meg, hogy mikor kész. Egy 375g-os tejfölből 200-250g-nak kell lennie. Gyártótól függ, milyen volt a tejföl. Ezt a krémsajtot azonnal használhatjuk, vagy bedobozolva mehet a hűtőbe, nem kell tovább csepegtetni.
Nagyon-nagyon fontos azonban, hogy ennél jobban ne melegítsük fel, mert akkor már hajlamos a túrósodásra és az íze is változik. A melegítés után csepegtetett krémsajt nem lesz olyan sima, mint a hidegen csepegtetett, mert a hő "elrontja" a homogenizálást. Mi azonban botmixerrel kikeverhetjük teljesen krémesre.
2. Ha ráérünk, azaz időben gondoltunk rá, hogy szükségünk lesz krémsajtra, akkor hidegen, a hűtőben csepegtessük ki. Fontos, hogy a tejfölt egyben üssük ki a pohárból, akkor megmarad a homogenitása. Ilyenkor a csepegtetés eltarthat 1-3 napig is. Süteménybe én a hidegen csepegtetett változatot többször használom.
3. Mostanában a tejföl csepegtetését organza anyaggal csinálom. Sűrű szövésű, jól kezelhető, és ami fő, pillanatok alatt maradéktalanul ki lehet mosni, újra felhasználható. Kézzel szoktam, kevés mosogatószerrel, egy perc az egész.
Receptek, amelyekben kipróbáltuk:
Kevert süti savóval
Kókuszos kanalastorta
Krémsajtos diós
Citromtorta
Málnás kalács
Torta di more
Mascarpone torta
Meggyes charlotte
Házi mascarponés tortácska
Házi mascarponés tiramisu
Barackfagyi
Házi krémsajtos epres mini tortácskák
Sárgabarackos mascarpone torta
Padlizsánkrém változat
New Yorki sajttorta házi mascarponeból
Krémsajtos-paradicsomos csirke
Cukkinikrém
Tiramisu
Gabi krémsajtja
Pohárkrém
Tiramisu:
Saját készítésű tejszínes tiramisu Spar tejfölből (a 450 g-os Spar tejföl nem savanyú, kiváló alapanyag!): Tejszínes tiramisu
Erről recept és kép nincs, de zizi5 a nlcafé fórumon ezt írta:
Zizi5 83417. 2009-08-03 19:24
Sziasztok!
Valaki pár napja feltette a házi krémsajt elkészítését, ma elkészült, nagyon finom, jó állagú krémsajt lett belőle, 9 dl tejfölből 50 dkg krémsajt lett két nap alatt. . Már a hűtőben van egy nagy adag tiramisu belőle. Holnap kiderül, mennyire ízlik a családnak. Az ára mindenesetre nagyon baráti a mascarponéhoz képest.
http://hungariancook.blogspot.com/2009/04/haz i-kremsajt-mascarpone-hazilag.html
Zizi5 83453. 2009-08-04 17:28
Sziasztok!
Jasmyn, nagyon finom lett a tiramisu, szerintem aki nem tudja, az nem veszi észre, hogy igazi mascarponéból vagy házi krémsajtból készült-e.
Zooj, én egy nagy textilzsebkendőn keresztül csöpögtettem le, ne felejtsd el kicsit mikróban melegíteni, úgy gyorsabban lecsepeg a savó.
Ajánlom mindenkinek kipróbálni!!
Update2:
Természetesen az igazi mascarpone az az igazi mascarpone. Aki megteheti, inkább vegye azt. Az én krémsajtom, az csak egy helyettesítő sajtkrém, de nekem bevált. Aki nem teheti meg, hogy 2-3-4 doboz philadelphiát vegyen (de már olyan receptet is találtam, amelyhez 10 doboz kellett) egy sajttorta elkészítéséhez, annak jó alternatíva lesz. Finom.
Jól látom, hogy semmit nem tettél hozzá? Langyos tejföl lecsöpögtetve?
VálaszTörlésAz árától én is kiborulok mindig :-) Egy misét mindenképpen megér!
Ez nagyszerű ötlet! Köszönjük! Én a joghurtot csepegtetem így és így lesz belőle joghurtos sajtkrémszerűség, de az nyilván savanykásabb egy kissé... A mascarpone meg a Philadelphia krémsajt árától én is mindig szívrohamot kapok egyébként. Hiába mondják a "nagyok", hogy: de csak ezzel vagy azzal az igazi. A szükség meg a szűkösség időnként törvényt bont és különben is nagy úr...
VálaszTörlésÜdv
Ildi
Köszi az ötletet, biztos kipróbálom, mert a Párom imádja a tiramisu-t és a mascarpone ára bizony nekem sem tetszik.
VálaszTörlésÉn tiramisuban még nem próbáltam, mert mi nem nagyon szeretjük, így azt nem tudom, de máshol már sok helyen, és jó volt. Jönnek is majd a receptek.
VálaszTörlésTiramisuba használtam már sima natúr vajkrémet is, azzal is nagyon finom lett.
VálaszTörlésSzia, örülök hogy rátaláltam erre a bejegyzésedre, megcsináltam én is a krémsajtot, nagyon meg vagyok vele elégedve, főleg az árával. Lenne egy kérdésem, a tejsavót te már fagyasztottad? Meddig áll el csak úgy a hűtőben? Fel akarom azt is használni, de pár nappal késöbb, fagyasszam inkább szerinted?
VálaszTörlésÉs ilyen lett belőle a végeredmény:
VálaszTörléshttp://kiskukta.blogspot.com/2009/07/hazi-kremsajtos-epres-mini-tortacskak.html
Szia Kiskukta! Örülök, hogy finom lett, én is szívesen megkóstolnám, küldj egyet lécci:D
VálaszTörlésA savót eltarthatod sima hűtőben is, én legtöbb, amit próbáltam kb. 10 nap.
Nyugodtan lehet fagyasztani is. Én jégkockatartóba szoktam tenni, mert egy-egy kockányit dobok bele a házi kenyérbe (persze kiolvasztva) - nagyon jó aszkorbinsav helyett.
Köszi szépen a választ! Anyi idő alatt biztosan felhasználom! De jó ötlet ez a jégkockatartós fagyasztás, kenyeret úgy is sütök rendszeresen.
VálaszTörlésEgy kis tortácskát meg küldök!
Ja és köszönöm, hogy az én receptem is felkerülhetett a sorba!
VálaszTörlésezért a receptért hálám örökké üldözni fog!Fantasztikus!Köszönöm!!!!
VálaszTörlésNohát jóvanna, örülök. De mit főztél-sütöttél vele?
VálaszTörlésAzóta készült new york-i sajttorta is.Holnapra lehül és kóstolás.És még szendvicskrémet is tervezek:)
VálaszTörlésHm, ügyes vagy, majd megyek és nézem.
VálaszTörlésHu, nagyon orulok ennek a bejegyzesednek, oriasi koszonet, hogy megosztottad velunk! En olcson hozzajutok a kremsajthoz, nagyon sokszor hasznalom is, de Anyukamra es noveremre gondolok, otthon, szamukra ez nagyon hasznos info lesz. Meg 1x nagyon koszi!
VálaszTörlésén is nagyon örülök ennek a receptnek. :) azt a bizonyos organza anyagot hol lehet beszerezni? köszönöm.
VálaszTörlésÉdua
Az egy tök műanyag, sűrű függönyanyag. Én az egyeurós boltban vettem egy métert, de OBI vagy függönybolt. Lényeg, hogy teljesen nylon, sűrű legyen. Akkor jól szűr és nagyon könnyű kimosni (vagy kidobod).
VálaszTörlésSajnos úgy tűnik, hogy allergiás lettem a tejtermékekre, illetve csak a boltban árusítottra. Ha házi tejet veszek, és abból készítek ezt-azt, attól nem...
VálaszTörlésMindent szeretnék kipróbálni a házi tejből, így a mai friss tejből, tejfölből krémsajt is lesz. Nagyon köszönöm előre is!
Kipróbáltam házi tejből a mascarpone készítést, már a hűtőben várja, hogy sajttorta legyen belőle!
VálaszTörlésKlassz lett, köszönöm!
Kipróbáltam, köszi az ötletet.
VálaszTörléshttp://miteszunkma.freeblog.hu/archives/2009/08/27/Mascarpone-s_paradicsomos_csirke_reload/
A cukkinikrémet is feldobta:)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMost találtam a blogodra. Hálásan köszönöm az ötletet én is. :D Tejfölből én is szoktam sajtkrémet csinálni, de én egy nagy pohár tejfölhöz rakok egy kis kanál sót és egy kis kanál cukrot, összekeverem, egy fél napig állni hagyom szobahőmérsékleten, aztán konyharuhába öntöm, felkötöm egy fakanálra, fellógatom és szintén egy fél napra hagyom. így egy nap alatt lesz sajtkrémem. Szoktam bele pirospaprikát keverni magyaros sajtkrémhez. A gyerekek imádják. :)
Rita
Nagyon finom a krémsajt valóban, ha sózod-cukrozod, a sónak csak íz szempontjából van jelentősége, a cukor segíti az oltóbacik munkáját.
VálaszTörlésPersze így az édes sütikbe nem jó.
Ezért írtam én kézmelegre melegítést, mert így pár óra alatt lecsepeg, itt a meleg segíti a bacikat dolgozni.
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a technikát is!
Szia!
VálaszTörlésEzt a linket most találtam az origo-n:
http://www.noilapozo.hu/20090916/zoldfuszeres_sajtkrem_keszitese_recept
Úgy látszik sokan kedvet kaptak.
Én is kipróbálom a receptedet a napokban, mindenképp írok ha sikerül. :)
No lám! Az újságírók beindultak :D
VálaszTörlésMeddig jó a kicsöpögött savó? És mi az a fehér, ami összeáll a tetején? ugye nem a romlás jele? :/
VálaszTörlésA savóval bánj úgy, mint a tejföllel, joghurttal. Egy hétig biztosan eltarthatod hűtőben is, de az idő múlásával savanyodik, illetve csípős ízű lesz, így bár tovább is tartható lenne, én nem szoktam. Ha nem sütöm fel frissen, akkor fagyasztóba teszem. Kenyérfélék sütésekor víz helyett használható, így egy kenyérnél 2-2,5 dl simán elfogy. Kevert sütibe pedig joghurt, kefír helyett rakható.
VálaszTörlésA savóban van még ki nem nyert fehérje, ez nem a romlás jele. Régen a savóból még ezt a kicsi fehérjét is kivarázsolták, ez tulajdonképpen a savótúró (orda, ricotta).
Szia!
VálaszTörlésA héten kipróbáltam a csepegtetést, el is készült az első adag tiramisu, de a kapott krém kissé savanykás, ami nekem kifejezetten üdítő, de a férjemnek annyira nem jött be.
Savanykásnak kell lennie a végeredménynek?
Köszi a választ.
A kapható mascarponek citromsavval savanyított tejszín-tej keverékből készülnek, tehát egy kissé az is savanyú. A házinak sem szabad ennél savanyúbbnak lennie. Ez tejfölfüggő, ki kell tapasztalnod, hogy melyik fajtát veszed. Én a CBA és a Farmer tejfölt illetve a Magnetic vödrös tejfölét használom, Yasmine esküszik rá, hogy a Lidl-ben vesz egy fajtát (elfelejtettem, de a nálam sajttortánál leírta) és neki bevált. Szóval, ha a tejföl eleve savanyú, akkor a sajt is az. Ezenfelül a gyártási idejét is nézd, minél frissebb legyen. Házi, piacos tejfölből pedig egyenesen isteni.
VálaszTörlésNagyon köszönöm a gyors választ.
VálaszTörlésA tejföl friss volt és pont CBA-s, de akkor ez ilyen. Egyébként régen ettem mascarpone-t, nem is emlékszem igazán az ízére, de "csakazértis" össze fogom hasonlítani :-)) Nekem nagyon ízlett, csupán kissé, pikánsan savanykás az összhatás, (sajnos)a férjem az átlagnál jobb ízlelő- és szaglóérzékkel van megáldva, mindig kiszúr mindent, és ő a savanykás ízzel nincs kibékülve. Citrom nem lehet egy sütiben sem.
Köszönöm hogy megosztottad a receptet, értékes bejegyzés.
Kérlek írd le nekem hogyan kell készíteni a tejszínből citromos savanyítással krémsajtot.Én egy faluban élek,néhány házzal arrébról hozom a frissen fejt tejet,amit rögtön felforralok és másnap az összes fölét leszedem róla,így mindig van tejszínem.Mivel elég sok tejet fogyaszt a családom és a tejet se vizezik ,hetente kb fél liter tejszinem van szóval jól jönne egy ilyen recept.Előre is köszönöm:Márti
VálaszTörlésRendben. Hamarosan jön a recept.
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésKipróbáltam, nagyon jól sikerült,köszönöm szépen az ötletet. Én egyszerűen beleöntöttem a filteres kávéfőző filteres szűrőjébe. 1 nagy doboz tejföl pont elfér benne. Ha házi túrót készítek, akkor is ezt használom. A papír jól kiszűri és eldobható utána.
Ez nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésÉn is nagyon köszönöm az ötletet, isteni lett. Megcsináltam a citromos tortádat, illetve a másik recept, amihez használtam: Pumpkin pie (sütőtökös pie), nagyon finom lett a tejfölből készült krémsajttal. Köszönöm.
VálaszTörlésEzt a módszert eltettem biztos helyre, nagyon jól használhatónak tartom, egy időben végig kutattam a netet egy sajtreceptért, volt néhány, hozzávalók beszerzése és egyéb eljárások tekintetében egyet próbáltam ki, garantáltan olyan minta mackósajt a "kockában", ha érdekel nálam megtalálod.
VálaszTörlésGyakran lapozgatom a blogodat, leskelődök, jegyzetelek.:))
Boldog ünnepeket kívánok!
Szia!Nagy krémsajtfelhasználók lettünk:)Kizárólag házi tejfölből szoktam készíteni.A zebratortához hirtelen kellett,csak előző nap kezdtem hozzá,de a microban felmelegített,majd szobahőmérsékleten lecsepegtetett változat sem lett hígabb.Sőt!Igaz egy éjszakát még a hűtőbenis állt.Nagyon fincsi lett:)
VálaszTörlésNagyon jókat írtál, örülök! :D
VálaszTörlésSzia! Orulok a receptednek, hiszen en meg a vilag masik vegen elek, itt van ugyan minden, de itt sem olcso.Bizony ha vendegek jonnek akkor egy tiramisut nem eleg csinalni, marpedig nagyon szeretik.Igy tovabb, mindig tanul valamit az ember, marpedig nekunk asszonyoknak egesz eletunkben tanulnunk kell.Szeretettel udvozolek: Valeria Melbournebol
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésMár csöpög a tejföl, de nem tudom pontosan meddig is kell?
Segítenél kiigazodni ezen a mondatodon: "24-36-48 óra múlva finom krémsajtunk lesz. Attól függ, hogy mennyire maradjon lágy. Én általában 36-48-60 órásat készítek."
Miért van 3 időtartam egyszerre? Bocs, ha hülyeséget kérdezek:)
Köszi.
Rea
Ha 24 órás, akkor még egészen tejfölszerű, lágy. Ha 48 órás, akkor már egészen sajtszerű.
VálaszTörlésHa 36 órás, akkor a kettő közötti lesz.
Tehát vagy-vagy ideig, nem egyszerre.
Én általában 36 órásat szoktam.
Wow, de gyors voltál:)
VálaszTörlésIgen, hasonló válaszra számítottam, csak szerettem volna tudni meddig csöpögjön a tiramisuhoz. Ha jól sejtem, annak is a 36 óra lesz a tuti.
Köszi a villámválaszt :))
Nagyon köszönöm az ötletet én is elkezdtem csinálni (Spáros Budget 20 százalákos)tejfölből...Judit
VálaszTörlésKöszönöm a tippet én is, most csöpög a 900 g-os Dini tejföl a hűtőben, holnap délelőtt éri el a 36 órát, nagyon kíváncsi vagyok.
VálaszTörlésEgyelőre kicsit savanykásnak-sósnak tűnik, de remélem, hogy megfelelő cukormennyiséggel ez ellensúlyozható, és finom tiramisu lesz belőle.
Remélem, hogy beválik, mert akit csak ismerek, imádja a tiramisut, nagy a kereslet, de a mascarpone rettentő drága :(
Ha nagyon savanyú és sós, akkor az tiramisuba nem lesz jó! Régi volt a tejföl?
VálaszTörlésÉn kezdetnek citromtortát készítenék ebből. Vagy sós sajtkrémet. Ki kell tapasztalni, melyik tejfölfajta nem ennyire savanyú.
Elvileg friss volt, és csak a mascarpone nagyon semleges ízéhez képest tűnik savanykásnak. Ha "kész" lesz, majd kóstolással eldöntöm, hogy mi legyen belőle. Végül is van elég citrom itthon, lehet, hogy nem tiramisu lesz a vége. Majd elújságolom :) jucmok
VálaszTörlésÉrdekes, ezeket Amerikában krémtúrónak nevezik...
VálaszTörlésSzia Wise Lady! Megcsináltam a házi krémsajtot és nagyon jól sikerült. Örülök, hogy olcsóbb megoldáshoz jutottam általa, mintha boltban venném. Köszi és szép nyarat kívánok.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy jól sikerült!
VálaszTörlésÉn is kipróbáltam, isteni lett a tiramisu.
VálaszTörlésA férjem szerint még finomabb, mint a mascarponéval.
Holnap sajttortát sütök belőle, kíváncsian várom az eredményt.
köszi még 1x az ötletet:)
Adrienn
@Névtelen
VálaszTörlésHát ez nagyszerű!
Szia!
VálaszTörlésA sajttorta elkészült, olyan az illata, hogy legszívesebben már most beleharapnék, de hát pihi a hűtőben.
Én spar budget tejfölből csináltam, és 55 deka lett. Az állaga nagyon jó 36 óra után, és nem savanyú.
25dekából tiramisu, a többiből sajttorta készült egy kisebb adag ízlelésre.
Nem tudsz valami ötletet a savó felhasználásához? Kelt kalácshoz is használhatom, nem lesz savanykás a tésztája?
kösz: Adrienn
Nagyon örülök! A savót bármilyen kelttésztába felhasználhatod bármilyen mennyiségben. Én 2 dl-es adagokban plusz egy jégkockatartóban lefagyasztom. A 2 dl-essel kenyeret, péksütit szoktam sütni. A savóval készült kenyérféle fantasztikusan pihe-puha, levegős, könnyű. A savó jégkockákat pedig egyéb kelt tésztákhoz adagolom 2-3 darabot olvasztok ki. Nem lesz savanyú.
VálaszTörlésÉdes kevert sütikhez is használható.
Hahó!
VálaszTörlésNekem tiramisu készült belőle, életem első tiramisuja, és a vélemények szerint olyan lett, ahogy amilyennek ennek az édességnek lennie kell. :) A CBAs tejfölöm több, mint 36 órát csöpögött hidegben, jó állaga is lett, de szerintem kissé savanykás maradt. Lehet, hogy nem volt elég friss... És emiatt én azért a krémen éreztem, hogy tejfölös volt, de hát a többieknek ízlett :D
Mindenesetre köszönet a jó ötletért, még biztosan kísérletezgetek vele, mert párom oda van a tiramisuért, én meg ki szeretném próbálni a citromtorta receptedet :)
Szóval köszi: Nevotil
Köszi a választ, közben kikísérleteztem egy savóitalt.
VálaszTörlés1 liter savó 20 dkg cukor 2 marok fagyasztott ribizli, fél marok fagyasztott meggy.
Az egészet főzni 5 percig, majd szűrön átpaszirozni, és irány a hűtő.
Jégkockával, ásványvízzel, mentalevéllel, citromkarikával isteni üdítő ital.
Kedves Wise Lady! Személyemmel átlépte a házi Mascarpone-d a határokat ,mert én itt a vajdasági Kishegyesen is kipróbáltam ,nagy sikerrel !!!és mivel nálunk még nem minden háziasszony lóg a világhállón ezért utólagos engedélyeddel "gyalogszerrel",szájhagyomány útján népszerűsítem. Gratulálok neked és további sikereket a konyhában!!! (és persze azon kívül is!!)
VálaszTörlés@Névtelen
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszett és köszönöm.
Helló!
VálaszTörléshttp://www.nosalty.hu/dios_repatorta_naranccsal_recept_11765
Ezt a tortát szeretném elkészíteni, 12 személynek, úgyhogy kell hozzá bőven mascarpone, úgy döntöttem, inkább én is "hamisítok"! :)
Ezt jól elszúrtam, mármint a mascarpone-t!
VálaszTörlésFolyós lett, amikor összekevertem a citrommal és a porcukorral.
Pedig olyan kemény volt a sajt, azt hittem, tuti jó lesz!
Az íze nagyon finom lett amúgy, úgyhogy született egy "mártogatós" süti! ;)
@Timi
VálaszTörlésMegnéztem a receptet, én 25 dkg porcukrot nagyon soknak tartok.
Nem volt émelyítően édes? A sok porcukortól is folyósodik, túrótölteléknél tapasztalható ez szintén.
250 g krémsajthoz max 100 g porcukrot tennék.
Szeretném megtudni, hogyha 40 fokra szeretném fölmelegíteni a tejfölt, hány W-osra állítsam a microt, és hány percre?
VálaszTörlésDe émelyítően édes lett! :(
VálaszTörlésAnnyira folyékony lett, hogy tettem hozzá zseléfix-et, de már az sem segített rajta. :(
@Timi
VálaszTörlésÉn 2-szer 30 másodpercig szoktam 900 W-on, de ez attól is függ, hogy hűtőhideg-e. 40 fok, az kézmeleg, tehát próbálkozz fél perccel, nyisd ki, tapintsd meg. Aztán vissza, ha nem elég. Épp egy kicsit érzed, hogy langyos, akkor már jó. Nem kell ám nagyon pontosan 40 fok.
Kedves Wise Lady!
VálaszTörlésKöszi szépen a segítséget!
A tejsavóról annyit elárulhatok, hogy kitűnő szőnyegtisztító... egyszer véletlenül kiöntöttem a konyhai szőnyegre, és mire megszáradt, szép tiszta 'folt' lett a helyén... - legjobb tanítómester a tapasztalat!
VálaszTörlés@gabi
VálaszTörlésNagyszerű, hogy ezt megtudtuk, ki fogom próbálni! Köszi
Szia, Wise Lady!
VálaszTörlésVisszatértem. Épp most tettem be a hűtőbe egy dobozzal, répatortára lesz majd.
A blogon beszámolok! =)
@KiddyKíváncsian várom!
VálaszTörlésisteni finom én szendvicskrémnek használtam egy kis snidlingel :D
VálaszTörlésItt az eredmény:
VálaszTörléshttp://bakerstreet.freeblog.hu/archives/2011/04/24/Repatorta_kremsajtos_mazzal/
Meg kell jegyeznem, zseni vagy. =) Szuppperjó lett!
@Kiddy
VálaszTörlésÓ nagyon klassz lett, már csak a kóstolót kellett volna elküldened. Örülök, hogy tudtad használni!
@kylean
VálaszTörlésSnidlinggel én is imádom.
Hmmm és mi a helyzet a laktózérzékenyekkel?! Mivel én mascarpone-t sem ehetek, kísérlet indul laktózmentes tejfölből. Nem emlékszem hány % a zsírtartalma, de egy próbát megér. Olcsó biztosan nem lesz :-/ de nem bánom, ha sikerül.
VálaszTörlés@Sopszi
VálaszTörlésKíváncsi vagyok az eredményre.
Én is ki próbáltam a tejfölből készült sajtot,de sajnálattal tudom közölni hogy a tejfölből nem lett sajt csak egy keményebb tejföl lett belöle és a világon semmi köze ahoz a sajthoz amit a recept adó közöl
VálaszTörlés@Wise Lady
VálaszTörlésTeszt befejeződött! Épp akkortól, kapható volt 20%-os laktózmentes tejföl. 450g-ból 250g lett. Ár 357.-Ft. Most néztem mennyire brutál ára van a mascarpone-nak 250g 600.-Ft fölött. Mivel nem emlékszem már az ízére összehasonlítani nem tudok.
Észrevétel: Finom, valóban enyhe savanykás ízt érzek( a tejfölöm viszonylag édes), de az én sütim jó lett. (nem tiramisu) Valószínű nem tudom minden sütihez használni, de most szűröm az új adagot, krémsajt lesz belőle. A macska átrohant a másik szobából, falatért. Szóval nekem finom & Cilkének :-) Köszönöm, a jó ötletet, tejterméken éltem míg ehettem, most megint változatosabb lett az étrendem.
Mi nem tudtuk pontosan eldönteni, mennyi citrom kell a tejfölhöz, mivel sehol sem írtad le. Szóval mennyi citromlé kell egy pohár tejfölhöz, amit mondjuk 3 napig csepegtet az ember? Mi is szeretnénk kipróbálni ezt a csodát :)
VálaszTörlésNem kell hozzá citrom. A tejföl már megsavanyított tejszín eleve.
VálaszTörlésAnyagpelenkával kipróbálta már vki?
VálaszTörlés@MiklosAzzal is lehet.
VálaszTörlésKedves Wise Lady! Zsírszegény tejfölből is működik?
VálaszTörlésÉn natúr joghurttal szoktam csinálni, van egy olcsó, de jó minőségű német 500 grammos kedvencem, ebből biztos több savó távozik, de azt is felhasználom sütéshez. Nagyon finom, édesen, sósan, zöldfúszerekkel.
VálaszTörlésKedves Wise Lady!
VálaszTörlésHa sajttortához szeretnék krémsajtot készíteni, akkor joghurtból vagy inkább tejfölből ajánlott elkészíteni? Melyiknek az íze hasonlít inkább a Philadelphia krémsajt ízére?
@Névtelen
VálaszTörlésÉn 450 g-os spar tejfölt használok. Az nem savanyú, kitűnő mascarpone lesz belőle.