Hozzávalók:
2 csirke apróléka belsőségével együtt
1 nagy szál sárgarépa
1 közepes szál petrezselyemgyökér
2 nagy szál újhagyma (vagy fél fej vöröshagyma)
10 cm-es szárzeller szár (vagy szeletke zeller)
250 g zöldborsó
2 szelet zöldpaprika
1 gerezd paradicsom
3 szál petrezselyemzöld
2-3 fej gomba (csiperke)
1 szál friss tárkony (vagy 1 kávéskanál szárított)
10 szem szemesbors
csipetnyi lestyán
citromlé (vagy ecet)
2 dl tejszín vagy tejföl
levestészta (csigatészta vagy csipetke vagy vajgaluska)
1 tojássárgája
só
Elkészítés:
A csirkeaprólékot a máj kivételével hideg vízben felteszem főzni, ha felforrt, takarékra állítom, hogy éppen csak forrdogáljon. Ekkor szűrőkanállal leszedem a habot is róla. Így főzöm kb. 1/2 óráig (mint ahogy a húslevest szoktam).
Közben megtisztítom a zöldségeket, a répát, gyökeret és zellert karikára vágom. Egy lábosban teáskanál vajon kissé megdinsztelem őket, és rászűröm a levet a csirkéről. A húsokat is átrakom, s a borsó és a tárkony kivételével minden zöldséget és fűszert is beleteszek. Újra forrdogálva főzöm 1/2 órát. Most hozzáadom a borsót és a csigatésztát, és a csirkemájat is, addig főzöm, míg a borsó megpuhul. Kb. még negyedóra. Ha vajgaluskával készítem, akkor azt csak az utolsó 5 percben szaggatom bele. Megszórom az apróra vágott tárkonnyal. Hagyom a levest egy kissé hűlni. A tejfölt vagy tejszínt elkeverem a tojássárgájával, és a levest rámerem, közben simára kavarom. Ízlés szerint citromlével vagy ecettel savanyítom.
Nagyon szép a kép,ínycsiklandozó a leves:-))
VálaszTörlésS tudom is milyen finom lehet,vasárnap ilyet kaptam én is:-))
Épp a múltkor mutattam a férjemnek a repertoárodat és mondtam neki, hogy ha még a Tárkonyos csirkeaprólék-levest is megcsinálod, akkor családtaggá avatunk! :D Ugyanis PONT úgy, és azt főzöl amit a családunk nőtagjai. Puszillak! Zolda - Nagyváradról
VálaszTörlésAndi: na ja, te titkolod azt a nevezetes levest :)
VálaszTörlésZolda: megtisztelsz a családtaggá avatással! Még ha így virtuálisan is :))) Puszillak én is titeket.
Hmmm, ide érzem az illatát!:)
VálaszTörlésAz ecetben eltett változatot mégsem próbáltad még ki? Mármint a tárkonyról beszélek!:)
Finom, pikáns! Nagyon szeretem én is a savanykás leveseket. Nekem is van egy hasonlóm, a legénygogó leves, vagy csorbának is hívják!
VálaszTörlésSajnos nem tudok friss tárkonyt szerezni, pedig kellene.
VálaszTörlésnézz be hozzám. :-)
VálaszTörlésa leves pedig csuda gusztusos.
Tárkonyos leves bármikor, bármennyi jöhet!Csinos a cserép edénykéd! :))
VálaszTörlésA cserép pedig az egyik kincs a bolháról.
VálaszTörlésSemmi extra a leves,csak benne van a szíve:-))))
VálaszTörlésMeg egy kis tejszín,meg tárkony:-)))
Pont mint a Tiéd!:-))