Sárgabarackos gombóc


Here is the recipe in English.

Nem főzök itthon készített gombócot. Bevallom, megfelel nekem a fagyasztott. Olcsó is, gyors is, amennyit mi eszünk, kiválóan megfelel.
Évente egyszer mégis előveszem a nyújtófát, amikor itt a friss sárgabarack, és egy jó barackos gombócot összeütök. Mindjárt duplaadagot, így jut a fagyasztóba is, ha már hozzáfogtam.
Senki ne csodálkozzon, nem kell a tésztába tojás, csak főtt krumpli és liszt.
A leírás azért ilyen részletes, mert az angol nyelvű változatból készült, oda sokkal szájbarágósabb leírás kell.

Sárgabarackos gombóc



Hozzávalók: 15 gombóchoz
500 g hámozott krumpli
100 g finomliszt
25 g rétesliszt
100-150 g házi zsemlemorzsa
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
porcukor a szóráshoz



Megmosom a barackot.













A kockára vágott krumplit só nélkül puhára főzöm.












Átpaszírozom a krumplit főzővize nélkül...












...hagyom egy kicsit hűlni.













Közben elkészítem a zsemlemorzsát.













Egy serpenyőben szárazon kezdem pirítani. Mikor már majdnem kész, 2 kanál cukrot adok hozzá és készre pirítom. A cukor egy kissé karamellizálódni fog. Leveszem a tűzről és jól elkeverek benne 2 evőkanál olajat is.
Felteszek egy nagy lábosban vizet forrni a gombócfőzéshez.






A már nem nagyon forró krumplihoz hozzáadom a lisztet és 1-2 perc alatt tésztává állítom össze, egy kevés sót is teszek hozzá. Lehetőleg ne sokat álljon, mert a krumplistészta annál nyálkásabbá, folyósabbá válik, minél többet áll.








Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagra. Közben alatta és felette bőven lisztezni kell, mert ragadós.










6x6 cm-es négyzeteket vágok belőle.













A barackokat félbe vagy negyedbe vágom, a méretétől függően.












Minden négyzet közepére teszek egy barackdarabot.












Összecsippentem a négyzet 4 sarkát, a hasadékokat jól összenyomom, tenyeremmel gömbölyűre formázom.











Ha a víz felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 4 percig forralva főzöm. Közben a lábost néhányszor megrázogatom, hogy ne ragadjanak le illetve össze.










Kiszedem a gombócokat a morzsába...












...és meghempergetem benne.









































Porcukorral bőven megszórva fogyasztjuk.

3 megjegyzés:

  1. Hidegen, melegen egyaránt jöhet! Imádom!!!

    VálaszTörlés
  2. Na, ebből most kérek szépen:)))Nagyon gusztusos!

    VálaszTörlés
  3. Gyere bátran, egy-két darab van még.

    VálaszTörlés

@templatesyard