Here is the recipe in English.
Nem főzök itthon készített gombócot. Bevallom, megfelel nekem a fagyasztott. Olcsó is, gyors is, amennyit mi eszünk, kiválóan megfelel.
Évente egyszer mégis előveszem a nyújtófát, amikor itt a friss sárgabarack, és egy jó barackos gombócot összeütök. Mindjárt duplaadagot, így jut a fagyasztóba is, ha már hozzáfogtam.
Senki ne csodálkozzon, nem kell a tésztába tojás, csak főtt krumpli és liszt.
A leírás azért ilyen részletes, mert az angol nyelvű változatból készült, oda sokkal szájbarágósabb leírás kell.
Sárgabarackos gombóc
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgd6Fz6CJbQv1JlGrcd3edCZVDecHTu76QGQbHD_0RLAfrTqOkkiPrsPZaUGT5PW230hoxKQqNInNQa_XnUiXlAalnObfQ45jAED6ngqhuRdfYRx8HomTDjqwCmFRUa5q286SV6tRok8cc/s400/barackosgomboc.jpg)
Hozzávalók: 15 gombóchoz
500 g hámozott krumpli
100 g finomliszt
25 g rétesliszt
100-150 g házi zsemlemorzsa
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
porcukor a szóráshoz
só
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN2QM6lg5habkylt_04hu3nJ9oOv00ls0dJs8bB4MF6pDndpAqtJzxWrtbzUcwaglg9V9P7-E1WlBk520LuLNOhJO0CBXVDEhlp87awLLa0AT6CM8boG8h4tbFlpP2Ub8uvqHvgSOTN38/s320/g4.jpg)
Megmosom a barackot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdgBI4N7Pjy1jK8fD7k_ufSUEm2obUlngV9kfTEld_Ml872r3pbJCEPtZ6H55BPivDS22BoiKREZe4f4EA4Nc8w1mpdhWsSjDDEyiMD5xMuQmyHBQHjyHNzPHhLMJKQfTN2cjMh4U0sEA/s320/g5.jpg)
A kockára vágott krumplit só nélkül puhára főzöm.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaZzTQw4pVa2orA4PzzHF2mT5wR0WKne2ZnJwUX9xrQhLPfdlqS4piqCB3iuUmJalPLaAEt6dz9cuWl0oCcVLCsA6KAo9xvN5RTEQ-aYQ7illPgeSTsoqrgCanfw8QoDVdZxY74LXIvqg/s320/g6.jpg)
Átpaszírozom a krumplit főzővize nélkül...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSWClz8UxYT6FRPoXoLTou8PX2xpgVtNCtoMpmiMIlCEXPkdgZj0pwTpv4Kik65hR1hF8pCbHn83IB9w86tpGpT-I8LzEcRh7haShsYOsGfhsx0ptsCrQfNlwdFS27iHg8ViUZUTfJX_c/s320/g7.jpg)
...hagyom egy kicsit hűlni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfgjIAotQPOAPaEkHVhPSz8ZxYjdqaPTR1YCs1OHmZO-0Sg0Qx1g6JKiXkbCcMXCPQJbvDY3b86gdtbDEQwMXlybVe4kCEnyoOzWtxH1MYUpX4UyPk3sl0xIhIND4gNrrscJBqNjHBe4k/s320/g1.jpg)
Közben elkészítem a zsemlemorzsát.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6LOXvYaRYjng1xca4L5-lbREORSvoed9hTgPCRHkOqJsDkNruBcPijmaedowocX4iHIgwlDk4knydXj1pojXJEwpvuZZ_VNTrHo3UjVVg3sxRl9VBqHACcOV7GA0LEWR65C1azSLQOa4/s320/g2.jpg)
Egy serpenyőben szárazon kezdem pirítani. Mikor már majdnem kész, 2 kanál cukrot adok hozzá és készre pirítom. A cukor egy kissé karamellizálódni fog. Leveszem a tűzről és jól elkeverek benne 2 evőkanál olajat is.
Felteszek egy nagy lábosban vizet forrni a gombócfőzéshez.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_jz9AJKqTV1RbaxkVJvE-xNGV5sM2EwOUhCWTnbDwH9TZbAzPzdQWFNyVba1AQFS4I0zlRQjM_ozQXVOIfVBdiDP7JkN6KTm-76LRhZZxkK39lNlUDLCXE2db991fMGljBQw_rj7krKI/s320/g8.jpg)
A már nem nagyon forró krumplihoz hozzáadom a lisztet és 1-2 perc alatt tésztává állítom össze, egy kevés sót is teszek hozzá. Lehetőleg ne sokat álljon, mert a krumplistészta annál nyálkásabbá, folyósabbá válik, minél többet áll.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBE-hWnM7O3TGjGzbB7FMSbO7yrbiPI0IIWZv94o1XXYcqTQ-Fo8y4_q7iOLH0yxEB5UT8XfDcjPFa1SyJUk2YlfWiz6NR5J70asKBvPeiAKvzuF8wOrF7BY2motHhml8UGnk3xQWE4Uc/s320/g9.jpg)
Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagra. Közben alatta és felette bőven lisztezni kell, mert ragadós.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjNu_O5rXzdnCKWnj8ok3uoX-E6QRiCAMyabpOcE5D4Nja9hNimQCbrgQPk07kl-spOtdooAcbue5qlYzNSKGr93gcNKj9JK_KcoslBssLfey2JkoSzoSEjj9gu6-6Nf5ENmWhUtjD-UB8/s320/g10.jpg)
6x6 cm-es négyzeteket vágok belőle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg6XEEAOlgJMsm_KtQFUoqcHN2XYUFvYhJhdWl7Y0AWr1-wx-MJ88eHUdse49EJG8eEwytr3wkQ2YyVGPpzxBbVaKQ2J_31GqYgKIqs3OvZls9RBu8-6IK272C49aRDbK27P-YSUJm4tS0/s320/g11.jpg)
A barackokat félbe vagy negyedbe vágom, a méretétől függően.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDcOy4O1gK-A74xWXd28YxkDEl2Y9koHNPfznrE24QEgyq11hYPI0l_2FHvmlZX1EiD5SP72jUmB0_xTJVO2lUSh7DdSkWBXXtYF4zm8NJYgvLd93FkaigprNLYPaIsVJqGtGvhjWmZ6Y/s320/g12.jpg)
Minden négyzet közepére teszek egy barackdarabot.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhdJTuqV5p3ryuagU4ngbQAsGb1EduWmuS0ruET9J87nG25vdHhemsMLxuQ7Wx4pKova6s2TH25z-W65T47J1z-Qd8BBS6Xc4-fs-kNVxGzIqpDa3bLz5lOQ4K6OmKYYD-5ivfacwxvPIw/s320/g13c+copy.jpg)
Összecsippentem a négyzet 4 sarkát, a hasadékokat jól összenyomom, tenyeremmel gömbölyűre formázom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEghyphenhyphencMI57UXAaI_GWpEiIs_bmaolnLGDD33QOzjsNacWafiag6H_CyPk-pMI36H3aDwHcl-cydnQm4f9UbWm8omhPhsu3QKMPRpoZncUn_Law1P0SSMkwejXBVm6yl8jq9UBI6drnAlhjs/s320/g13b.jpg)
Ha a víz felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 4 percig forralva főzöm. Közben a lábost néhányszor megrázogatom, hogy ne ragadjanak le illetve össze.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhE5cOGLWi15SbGfsvTq5U9xSqx3YFZo9-tIDHLCbErk-wEy9tfj8QbzvIPHSx9XTIkNjq5aShgTIrUB1Z_c9u7eeqEXoom1dEeObuax37-sqvXxlfQz-1XsYH94hx2dooZcneBYv9GY_A/s320/g14.jpg)
Kiszedem a gombócokat a morzsába...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6Z2Eun31tgZrYFZmTIA9kVAU1MQxDGOXw5zwKSioIMWURQJiiP_2mjdia92O1OaeYxuQwGL4Sr_tPxOASObsFfXjXktm4Hw82vKDGSizy4bPQy_tCwaFUxNoV6Fo7Xv9YtRJ8w-fMUko/s320/g14a.jpg)
...és meghempergetem benne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrBYWE1h3cJdgbm75Er2QffAOkUl0oAp50iPG4tg3Y7iAGcDErsVrfVcecsr1Qc1cW8r4XfLC6RSR4QTbb_mXHMLcCvuQ1KcYioX4AOVyHpWVqluE-kCMFhT6CwjWmCYD-Gty2aI_EIWE/s320/g15.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgtlIHgrYEiOJ-p9EQuz0JXpXM1DAwjsCX9XA1mEUDM1syP5jejRLaCHI0n_IUWSIdMGRmZsaebEzHDbUBuThckQO5n1-CvfAvVxo-GzlNw5r0STD7EClRa-k0Pnl7b2TyWgN2GUFvyiyk/s320/g16b.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjrSQdABLklQ2WWJrIXGfH4GPQxPTFZcwdgQF4jpinxlqwFOna9dm2pRkRnGg2cF22O8IXjNU1sIr22i0-vvNaZ5phmxUoPdoF-ghDfSO5bEYGsQn9QWFzP-rWYZMVNsJHDctw3hnNZw3k/s320/g17c.jpg)
Porcukorral bőven megszórva fogyasztjuk.
Hidegen, melegen egyaránt jöhet! Imádom!!!
VálaszTörlésNa, ebből most kérek szépen:)))Nagyon gusztusos!
VálaszTörlésGyere bátran, egy-két darab van még.
VálaszTörlés