Nem is volt ma rekordhőség, mégis nagyon megviselt a meleg. Talán a vérnyomásom volt a béka hátsófele alatt, talán a légnyomás ment le, mindenesetre szédelegtem egész nap. Persze, nem volt kedvem főzni, még nagyobb meleget nem kívántam. Így aztán 20 perces kaja volt ma. Elsőnek nektarinleves hidegen, másodiknak natúr csirkemáj és rizibizi, jéghideg kovászosuborkával. Először a levest főztem meg, ez mindössze 5 perc főzést igényelt. S amíg a rizibizi megpuhult, addig a májat is kisütöttem. Ez pedig 15 perc alatt megvolt.
Nektarinleves
Hozzávalók:
500 g nektarin
1 evőkanál keményítő (nem púpos) kb. 10 g
2 dl tejszín
1 tojássárgája
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
5 szem ánizs
5 szem koriander
vanília kivonat
3 evőkanál cukor
1 csipet só
1 kávéskanál citromlé
Elkészítés:
A nektarint meghámozom, és kockára vágom. Annyi vizet teszek rá, hogy éppen ellepje, beleteszem a citromlét, hogy a színe ne barnuljon. Minden fűszert beleteszek, felforralom és kb. 2 percig főzöm. Ezalatt a keményítőt kevés vízzel elkeverem és a leveshez adom. A cukrot, sót is beleteszem. Egyet még forrjon és elzárom a lángot. Vízfürdőbe teszem, hogy hűljön.
Mikor már kb. 60 fokra hűlt, azaz még meleg, de már nem forró, egy tálba teszem a tojássárgát, egy-két kanál tejszínnel elkeverem és a meleg levest folytonos keverés mellett ráöntöm. Hozzáadom a maradék tejszínt is. Ha szükséges, kevés tejjel még hígítható. Hűtőszekrényben jéghidegre hűtöm.
Ehhez szerinted a karamellizált cukor nem jó?
VálaszTörlésHolnap akarok én is ilyen levest készíteni.
Hihetetlen, egy gyümölcsből mennyi változat található, ha körülnézünk!
VálaszTörlésA Tiéd is nagyon finom, különleges a tojássárgájától ás a korianderes-ánizsos fűszerezéstől!!!
Nagyon extra! Isteni lehetett. A koriander a kedvenc fűszerem. És az ánizst is imádom! :)
VálaszTörlésA karamellizált cukor biztos jó az őszibarackhoz is!
VálaszTörlésTrinity: valóban nagyon sok változat lehet. A gyümölcsök csodálatos ételek. Mennyiféle leves, mártás, süti és még egyéb készíthető vbelőlük és mennyiféleképpen.
VálaszTörlésKb. fél percig töprengtem a fűszerespolcnál, hogy tegyek-e bele 3 szem borsot, de aztán nem tettem - utólag picit bánom, használtam már gyümölcslevesbe és finom volt.
A koriander olyan kis szerény, visszahúzódó, de nagyon fel tud dobni ételeket, fűszerkeverékeket.
Ja, a második fele Duendének volt válasz :)
VálaszTörlésÉn is szédelgek már napok óta, ezek szerint nem vagyok vele egyedül.
VálaszTörlésEz a leves a fűszerektől kicsit "karácsonyinak" érződik?
egyszerüen szuper! Fantasztikus ízvilág! :)
VálaszTörlésSzepyke igen, lehet.
VálaszTörlés