Fehércsoki krém - csoki mousse


Ilyenkor nyáron vigyázni kell a nyers tojásos ételekkel. Szerencsém van, én már 10 éve mindig ugyanott vásárolom a tojást a piacon, bevizsgált, ellenőrzött. Sohasem volt még gond vele. Ugyanúgy készítek nyáron majonézt, tiramisut, mousse-t, fagyit, mint máskor. Az is igaz, állni nem szoktak ezek az ételek, mert mindig rögtön elfogyasztjuk őket. Természetesen 40 fokos óriási hőségben én sem szoktam ilyesmit készíteni. Csak akkor csináljunk efajta ételeket, ha tudjuk, hogy a tojás kifogástalan.

Fehércsoki mousse



Hozzávalók: 4 adaghoz
200 g fehércsoki
1 evőkanál habtejszín vagy 20 g vaj
40 g porcukor
1 tojás + 3 tojásfehérje
pár csepp citromlé vagy ecet

Elkészítés:
A csokit egy jénai tálkában darabokra tördelem, hozzáadom a tejszínt. Akkora legyen a tál, hogy a végleges mennyiség elférjen benne, de ne legyen túl nagy. Egy másik tálkába teszem a tojássárgát. Egy nagyobb tálba a négy fehérjét, ebben fogom habbá verni. Előkészítem a poharakat vagy tálkákat, amelybe a mousse kerül. Ezután fogok az elkészítéshez.
A porcukor felét a sárgájához adom és jól kikeverem vele, fehéredésig.
A fehérjéket habbá verem, mikor már jó habos, hozzáadom a citromlét (vagy ecetet) és azzal nagyon kemény habot verek. Ekkor hozzáadom a maradék porcukrot és azzal is verem még. Nagyon sok, nagyon kemény hab lesz belőle. Nyugodtan állhat, nem fog összeesni.
Most a csokit és a tejszínt felolvasztom mikróban, közben többször megkeverem, hogy homogén legyen. 50 fokosnál ne legyen melegebb, inkább kevesebb legyen! A fehércsoki érzékenyebb, mint a sötét, az olvasztáskor nagyon kell figyelni, könnyen kásásodhat. Kiveszem, hagyom hűlni, kb. 40 fokos legyen (azaz kézmeleg). Ekkor hozzákeverem a tojássárgáját. A keveréshez én egy kés élét szoktam használni, nem kanalat, könnyebb vele bánni. Mostmár a keverék egészen langyos, kezdene dermedni. Most teszek hozzá egy evőkanál habot, azzal is elkeverem, óvatos forgatással. Majd rakok újabb evőkanállal, elkeverem. A maradékot két részletben szintén hozzáforgatom. Beleöntöm a poharakba és a hűtőbe teszem. Legalább 2 órát hűljön. A csokimousse fogyasztás előtti nap is elkészíthető.
Van, aki sárgája nélkül, csak csokiból és fehérjéből csinálja.

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Véleményed szerint ez a krém tortába is tölthető?
    Üdv: Eszter

    VálaszTörlés
  2. @Eszter
    Bele nem tölteném, mert nagyon habos és könnyű, de piskóta alapra vastag krémrétegnek (piskótatető nélkül) megfelel.

    VálaszTörlés

@templatesyard