
Hozzávalók: 4-6 főre
1 kg sertéskaraj vagy comb vagy lapocka
10 dkg sonka
15 dkg füstölt húsos szalonna
4-6 db csemege vagy kovászos uborka (nagyságfüggő)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
arasznyi füstölt kolbász (debreceni, cserkész, házi)
liszt (nálam teljeskiőrlésű tönköly)
fél dl száraz fehér bor (vagy helyette víz)
só
bors
Elkészítés:
A húsból 1 cm vastag szeleteket vágok. A szalonnát felaprítom, a kolbászt felkarikázom, a sonkát hosszú csíkokra vágom. A fokhagymát felaprítom, a vöröshagymát negyedekre, majd szeletekre vágom. A paradicsomokat félbevágom és felszeletelem. Az uborkákat hosszú vékony csíkokra szelem. Egy tányérba kevés lisztet teszek.
A szalonnából serpenyőben kisütöm a zsírt, a pörcöket egy nagy lapostányérra teszem egy kupacba. Beledobom a hagymát, fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a kolbászkarikákat és a sonkacsíkokat is, azt is megpirítom, rádobom a paradicsomot, azzal is megforgatom, majd az egészet kilapátolom a szalonna mellé. A húsok mindkét oldalát megmártom a lisztben és erős tűzön mindkét oldalukat megpirítom a visszamaradt zsírban. Ha kell, kevés zsiradékot teszek még alá. Kiszedem egy fedős serpenyőbe, a másikba beleöntöm a bort, fél percet állni hagyom, kiöblítem vele a sütőserpenyőt és a levet ráöntöm a húsra. Lefedem és a húsokat megpárolom. Végig figyelni kell, mert rövid a lé, odaéghet, egy kevés vizet mindig löttyintsünk rá. Ha puha a hús, akkor sózom, borsozom, és a félretett ragut a húsokra borítom, elzárom a lángot. Az uborkacsíkokat is a raguba teszem, lapáttal lapos tálra teszem a ragus húst, és a sűrű levével meglocsolgatom. Párolt rizs, petrezselymes krumpli, gőzgombóc, krumplipüré stb. lehet a köret hozzá.
Én szoktam külön savanyút is adni.
Jaj, ezt mennyire szeretem. Tudom, hogy minden ételnek megvan a története, de nagyon, nagyon, nagyon hálás vagyok annak, aki ezt az ételt kitalálta!
VálaszTörlésElöször is köszönöm a kommentet. Gyere máskor is!
VálaszTörlésEz a reci nagyon jó. Már le is adta a kedvesem a rendelést rá ,szóval a napokban kiprobáljuk.
Kriszta: Nagyon örülök, majd írjatok róla! Máskor is fogok jönni:D
VálaszTörlésSzepyke: talán egy hentes? :DDD
Lehet. Ez nem jutott az eszembe. Tényleg nem. :D
VálaszTörlésKicsit még szeretnék a mai napon hozni egy kis szeretetet:http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/kepzeljetek-kaptam-valamit-d-es-mar.html
VálaszTörlésEzer éve nem ettem, pedig nagyon finom!!!
VálaszTörlésMegint megnéztem, és csorog a nyálam. Csodás ez a kép... :D
VálaszTörlésén még erröl az ételröl sosem hallottam, de nagyon szép a kép és tetszik a recept is.
VálaszTörlésNe mondd! Hogyhogy nem? Elég széles körben ismert itt Mo-n.
VálaszTörlésSzepyke: nagyon-nagyon finom volt!
VálaszTörlésEz az egyik kedvenc kajám:)
VálaszTörlés