Gombás töltött csillagtök - patisszon


Bevásárolni voltunk a minap, vettem 3 gyönyörű patisszont tölteni. Gondolkodtam, mit is tegyek bele, mert sok minden van itthon, de darált hús nincs. Így aztán körülnéztem, előszedtem ezt-azt, és egy nagyon finom töltelék kerekedett. Máskor is meg fogom csinálni.
Maradt tegnapról rizibizi. Reggel kiszédült a tojásos doboz a hűtőből, két tojás megrepedt, az is ment a töltelékbe. Találtam negyedkiló gombát, ami már tovább nem állhat, azt is előszedtem. Volt még gyönyörűséges kápia paprikám is. Tegnap, hogy csirkemájat sütöttem, kettőt kivettem belőle, hogy majd beleengedem a levesbe, ezt is inkább a töltelékhez csaptam.

Töltött patisszon

Hozzávalók:

3 közepes csillagtök
1 kis fej vöröshagyma
pár szál petrezselyemzöld
250 g gomba
1 kápia paprika
150 g főtt rizs (előgőzölt-parboiled, mert az nem fő szét, egyben maradnak a szemek)
1-2 evőkanál zöldborsó
2 csirkemáj
2 tojás
50 g vaj
2 dl tejföl

lestyán
olaj


Elkészítés:

A patisszont meghámozom és lapjában félbevágom. A belét-magját kanállal kiszedem.
Egy nagy tepsibe besorakoztatom. A rizst és a borsót előfőzöm, kihűtöm.
Elkészítem a tölteléket:
A hagymát nem túl apróra feldarabolom. A gombát is felvágom, a paprikát kisebb kockákra aprítom. A csirkemájat is felvagdalom. A petrezselyemzöldet apróra vágom.
A hagymát kb. 5 percig dinsztelem a vajon, hozzádobom a kápiát, azzal is forgatom pár percig, végül hozzádobom a gombát, és pár percet azt is pirítom. Leveszem a tűzről, hagyom hűlni.
Ha meghűlt, beleteszem a csirkemájat, rizst, borsót, tojást, sót, csipet lestyánt, a petrezselyemzöldet, és jól elkeverem. A patisszonokat megsózom, belekanalazom a tölteléket. Olajjal meglocsolom, alufóliával lefedem és 200 fokos sütőbe tolom. Kb. 45 percig sül, néha kevés vizet öntök alá. Ekkor minden töltelék tetejére egy bő evőkanál sűrű tejfölt teszek, leveszem a fóliát, és kb. negyedóra alatt megpirítom. Akkor van kész, ha a patisszon megpuhul.
Önálló ételnek is alkalmas, de mi köretként ettük, serpenyőben sült csirkecombhoz.

10 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki Whise Lady! Nekem is van egy szép példányom, hugoméknál termett. Én is hasonlón gondolkodtam, és nekem is van gombám, ami már muszály megcsinálni.
    Bár még semmi sem biztos... :))

    Viszont gyönyörűségeset alkottál, ez tuti. :)

    VálaszTörlés
  2. Jó ötlet,nekem is nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Ez sem rossz,sőőőőttttt.Nagyon megkóstolnám.Van még patiszonom:-D

    VálaszTörlés
  4. Ez egyszeruen csodalatos! Kulon dicseret a fotokert! Profi munka, gratulalok! :))))

    VálaszTörlés
  5. csatlakozom az elöttem szólokhoz: nagyon szép lett! az ilyen "ami van itthon töltelékek" tényleg nagyon jól tudnak sikerülni. én is úgy szeretem a patisszont, de sajnos itt nincsen:-(

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm mindenkinek. Tényleg nagyon finom lett!
    Többekkel beszéltük már, hogy az ilyen receptek (bele, ami van itthon) sokszor nagyon jól szoktak sikerülni, aztán elvesznek a feledés homályában. Ezért jó a blogolás, hogy leírom, és ha akarom, megismételhetem.

    VálaszTörlés
  7. Stampoasis: hogyan nincs? export se?

    VálaszTörlés
  8. Ja, ha nem jut eszembe, hogy a gombát már meg kell főzni, akkor elküldtem volna a gyereket darált húsért, ahogy nálad írtam.

    VálaszTörlés
  9. én még sosem láttam az elmúlt 15 évben:-(

    VálaszTörlés
  10. A fiatal, picurka patisszonokból nagyon finom savanyúságot lehet készíteni, elteszed, mint az uborkát. Gondolom, egy csomó minden van arrafelé, amit meg nálunk nem lehet kapni. Persze a hazai ízek, az más...

    VálaszTörlés

@templatesyard