Múltkoriban néhány szelet tarját sütöttem, és levagdostam a csontos végeket. Betettem a fagyasztóba, ezekből a cupákokból ütöttem össze ma egy levest. Nem tudom, máshol hogy van ez, de mi a lefaragni, szopogatni való csontokért a levesben ölre megyünk, annyira szeretjük.
Rizsleves
Hozzávalók:
néhány levesnek való húsos csont
2 szál sárgarépa
1/2 vöröshagyma
kis csokor petrezselyemzöld
1/2 paradicsom
néhány levélke lestyán
10 szem bors
só
maréknyi előgőzölt (parboiled) rizs
Elkészítés:
A csontokat vízben felteszem főni. Mikor már majdnem puha a hús rajta, akkor kiveszem őket egy másik edénybe és rászűröm a levet. Megsózom. Beleteszem a zöldségeket és a fűszereket is, és lassú tűzön, épp csak forrogatva főzöm. Fél óra múlva hozzáteszem a rizst is, addig főzöm, míg meg nem puhulnak a rizsszemek.
A parboiled rizs nem esik szét a levesben, én mindig ezt használom hozzá.
Én nem szeretem a levesből megenni a húst, csak a tárkonyosból, de én inkább a zöldségekért harcolok a répáért és a krumpliért!:D
VálaszTörlésA nagymamám mindig tarjából főzte a húslevest, ha éppen nem a saját csirkét, kakast áldozta fel erre a célra.
VálaszTörlésÉn nagyon szerettem, ma már persze nem annyira korszerű egy ilyen leves, pedig nagyon finom volt :)
Lúdanyó melyik leves a korszerű?
VálaszTörlésAmelyik nem zsíros húsból készül, ez folyik most a csapból is.
VálaszTörlésÁ értem. Igazad van. No amennyi korszerű elméletről kiderült már, hogy nem is úgy van. Szerintem mindenfélét lehet, de mértékkel.
VálaszTörlésFinom leves volt :D
Ezt a levest én is megenném, húsostól, mindenestől. Nagyon jól néz ki!Szepyke a tárkonyt nemrég ismertem meg de azóta imádom! Azt a rízst, hol lehet kapni? Milyen fajta ? A "nagybácsis"?
VálaszTörlésMindegy mi a neve, többféle van.
VálaszTörlésParboiled (előgőzölt) ez van ráírva. Zacskóban adják kilósan vagy félkilósan, legalábbis errefelé. Nem ázik szét a levesben. Ebből szoktam a húsgombócot is.
Köszi, kipróbálom! A másik nekem is szétázott!
VálaszTörlés