Bettyó megsütötte a málnás kalácsot, igaz nem málnával és nem krémsajttal, hanem először nem is derül ki hogyan, másodszor tejszínes gesztenyével. Azt írja követte a receptet, de a folyósabb töltelék gőze kirepesztette a kalácsot, a töltelék nagy része kifolyt. A krémsajtból nem is fejlődik annyi gőz, hogy kirepessze, és talán nagyon hézagmentesen összehajtogatta a tésztát.
Lám én nem is gondoltam, hogy ezt nem írtam bele a receptbe, hogy egy-két helyen maradjon egy kis rés. Nálam ez természetes volt, mert csak fogtam és egymásra hajtottam a tetején, épp, ahogy jött, lazán, így velem ez nem fordult elő soha.
Ez jó tapasztalat volt, mennyi mindenre kell figyelni a recept leírásakor, hogy pontosan ugyanúgy sikerülhessen a süti, mint ahogy nekem.
Nagyon izgatott a dolog, elhatároztam, megsütöm újra, de nekem sem volt most krémsajtom, így más lett a töltelék. Kevés túró, tejföl, tejszín és ribizli rejtőzött a hűtőben, ebből készítettem el.
A tésztát pontosan úgy készítettem most is, mint a málnás kalácsnál.
Az oldalak felhajtására viszont más módszert találtam ki.
Ribizlis kalács
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEieZhrx3sor-w87rFnBQfDAQnGMUHqGJbGF2sjRw2i8HUjZS3ZOyRfFKwbXJxD37Cl64ILpBLDqUiTiV8cEbpgKQgmlkHCeLePVuef82VK3sFA17bv7zB9v0gHQy9slmO6KjzpfTuKmAfA/s400/ribizliskalacs5.jpg)
Hozzávalók: 2 rúdhoz (egy 2 dl-es mérőpoharat használjunk)
A tésztához:
1 pohár rétesliszt
2 pohár finomliszt
1 pohár tej
5 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
15 g élesztő
40 g olvasztott vaj
A töltelékhez:
250 g túró
1 evőkanál tejföl
1 tojás
1 evőkanál tejszín
20 g keményítő
5 evőkanál cukor
A tésztához valókat a kenyérsütőgépbe tesszük és megdagasztatjuk. Kb. 20-30 perc kelés után kivesszük, két részre osztjuk, és egy lisztezett sütőpapíron 30x23 cm-es téglalapot nyújtunk mindkettőből.
A töltelékhez valókat összekeverjük. Mindkét tésztalap középső harmadára hosszában elosztjuk. Megszórjuk a ribizliszemekkel. A széleken mindkét oldalon félig négy bevágást ejtünk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2HWFwb4c4fcHr-bgrq7dshW4o97SNbFvvKQzn2PeVoYZEZGA-iM0kY2vAOE8DRXcd3knZPQgguak-wDzYAINiFIYRMpnzif9okK08l1kB7UA_cmzOt8_qlvyMe9LRxk77pWFtGFjf1tE/s400/ribizliskalacs3.jpg)
A lapok két végét visszahajtjuk, és a két-két oldalát felhajtjuk úgy, hogy fedjék egymást a csíkok, de közöttük maradjon rés, ahol a töltelékből a gőzök eltávozhatnak, mert különben kirepedhet.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjnicb8GWGRf1IpDp_PJLLfI8KzUQzOmbq_9RF-59HsTNii3m0NdCkuhTlgJArZ3GrvflZXX5F5wKEnB5UEVJVBSV1GSJ88VNhqZ7KiTud6uRn223nxQUIhO96k2NTDeeuuu0QFPvnVyGQ/s400/ribizliskalacs2.jpg)
A sütőpapírral együtt beemeljük a tepsibe (vagy sütőlapra), amelyet előtte egy csöppet belangyosíthatunk és félórát pihentetjük.
Ezután a sütőt 180 fokra begyújtjuk, és a kalácsokat kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxcco0h0r5cGysNBP_5s0IfCXcuGFCpmxr5cSj1fz5U8VeSfh6AlESDXaiUi8zvHZuMl7aL61Z6B2OVFs7fLEgYUqQLoU1Dm20M1HCVceFH2J2FRbqevhcdh5S9SWJ9iGdVtRYnRMMMnM/s400/ribizliskalacs4.jpg)
Nagyon finom lett ez a töltelék is, de a krémsajtos a legfinomabb.
Egyszer majd Bettyó gesztenyés töltelékét is ki fogom próbálni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9Vh7iX_9KA2Wn4m0BDsxyJIRnEsl5xEcK8kVnuhfEBnnsG-rvTy_qnfnduaJ5NMK7BgzNPfkPMdZjm7W_VDifRqXB0jHDFydVLCgIPPB2KlfFGcfbvrxQ1F4HLNQLFngHERT5aPXvOWc/s400/ribizliskalacs6.jpg)
Juj de szépséges! Biztos isteni finom volt!!!
VálaszTörlésÁ, a krémsajt mindent visz :-))
Gyönyörű lett ez a kalács is. Nagyon jó, hogy lefotóztad a folyamatot. Az én krémsajtom sokkal sokkal folyósabb volt sajna mint a tiéd és ezért folyhatott ki. meg van is még mit gyakorolnom szerintem:-)
VálaszTörlésA te kalácsod nagyon jól sikerült, a fotón is látszik, hogy könnyű, puha. A múltkor nekem is folyós volt a töltelék, mert úgy emlékeztem, 2 tojás kell bele, pedig csak egy. Két kis fémtálcával támasztottam ki a két oldalát a tepsiben, hogy meg tudjam sütni:D. A másik lehetőség, hogy berakni hosszúkás sütőformába. Lágy a tészta, lágy a töltelék, nehéz bánni vele.
VálaszTörlésDe jó ötlet!! Ha nem bánod, ezt én is megsütöm nemsokára!!!
VálaszTörlésÖrülnék neki!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez is!
VálaszTörlésTalán hétvégén már a házi mascarpoéddal sütöm!:-)
Most rajtad a sor, hogy benézz hozzám!;):D:D:D
VálaszTörlés