Ribizlis kalács


Bettyó megsütötte a málnás kalácsot, igaz nem málnával és nem krémsajttal, hanem először nem is derül ki hogyan, másodszor tejszínes gesztenyével. Azt írja követte a receptet, de a folyósabb töltelék gőze kirepesztette a kalácsot, a töltelék nagy része kifolyt. A krémsajtból nem is fejlődik annyi gőz, hogy kirepessze, és talán nagyon hézagmentesen összehajtogatta a tésztát.
Lám én nem is gondoltam, hogy ezt nem írtam bele a receptbe, hogy egy-két helyen maradjon egy kis rés. Nálam ez természetes volt, mert csak fogtam és egymásra hajtottam a tetején, épp, ahogy jött, lazán, így velem ez nem fordult elő soha.
Ez jó tapasztalat volt, mennyi mindenre kell figyelni a recept leírásakor, hogy pontosan ugyanúgy sikerülhessen a süti, mint ahogy nekem.
Nagyon izgatott a dolog, elhatároztam, megsütöm újra, de nekem sem volt most krémsajtom, így más lett a töltelék. Kevés túró, tejföl, tejszín és ribizli rejtőzött a hűtőben, ebből készítettem el.
A tésztát pontosan úgy készítettem most is, mint a málnás kalácsnál.
Az oldalak felhajtására viszont más módszert találtam ki.

Ribizlis kalács



Hozzávalók: 2 rúdhoz (egy 2 dl-es mérőpoharat használjunk)

A tésztához:
1 pohár rétesliszt
2 pohár finomliszt
1 pohár tej
5 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
15 g élesztő
40 g olvasztott vaj

A töltelékhez:
250 g túró
1 evőkanál tejföl
1 tojás
1 evőkanál tejszín
20 g keményítő
5 evőkanál cukor

A tésztához valókat a kenyérsütőgépbe tesszük és megdagasztatjuk. Kb. 20-30 perc kelés után kivesszük, két részre osztjuk, és egy lisztezett sütőpapíron 30x23 cm-es téglalapot nyújtunk mindkettőből.
A töltelékhez valókat összekeverjük. Mindkét tésztalap középső harmadára hosszában elosztjuk. Megszórjuk a ribizliszemekkel. A széleken mindkét oldalon félig négy bevágást ejtünk.



A lapok két végét visszahajtjuk, és a két-két oldalát felhajtjuk úgy, hogy fedjék egymást a csíkok, de közöttük maradjon rés, ahol a töltelékből a gőzök eltávozhatnak, mert különben kirepedhet.



A sütőpapírral együtt beemeljük a tepsibe (vagy sütőlapra), amelyet előtte egy csöppet belangyosíthatunk és félórát pihentetjük.
Ezután a sütőt 180 fokra begyújtjuk, és a kalácsokat kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Ha kész, rácson hagyjuk kihűlni.



Nagyon finom lett ez a töltelék is, de a krémsajtos a legfinomabb.
Egyszer majd Bettyó gesztenyés töltelékét is ki fogom próbálni.

7 megjegyzés:

  1. Juj de szépséges! Biztos isteni finom volt!!!

    Á, a krémsajt mindent visz :-))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett ez a kalács is. Nagyon jó, hogy lefotóztad a folyamatot. Az én krémsajtom sokkal sokkal folyósabb volt sajna mint a tiéd és ezért folyhatott ki. meg van is még mit gyakorolnom szerintem:-)

    VálaszTörlés
  3. A te kalácsod nagyon jól sikerült, a fotón is látszik, hogy könnyű, puha. A múltkor nekem is folyós volt a töltelék, mert úgy emlékeztem, 2 tojás kell bele, pedig csak egy. Két kis fémtálcával támasztottam ki a két oldalát a tepsiben, hogy meg tudjam sütni:D. A másik lehetőség, hogy berakni hosszúkás sütőformába. Lágy a tészta, lágy a töltelék, nehéz bánni vele.

    VálaszTörlés
  4. De jó ötlet!! Ha nem bánod, ezt én is megsütöm nemsokára!!!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon tetszik ez is!
    Talán hétvégén már a házi mascarpoéddal sütöm!:-)

    VálaszTörlés
  6. Most rajtad a sor, hogy benézz hozzám!;):D:D:D

    VálaszTörlés

@templatesyard