Hamis marcipán - Tortadíszítő gyurma - Hamis fondant




Öt adag mályvacukrot csináltam, ez rengeteg. Miután jól belakmároztunk, (nem egy fogyókúrás dolog) és mielőtt elraktam a lányoméknak belőle, minden színből levágtam egy 25 g-os darabot.

Hozzávalók:
25 g mályvacukor
40 g porcukor
5 g kukoricakeményítő
1/2 kávéskanál olaj

Elkészítés:
Kimérem a keményítőt és a porcukrot egy kis tálkába. Beleteszem a mályvacukrot és elkezdem gyúrni az ujjaimmal. Nemsokára felveszi az egész port és egy nagyon jó állagú gyurma lesz belőle. Ekkor mélyedést nyomok a közepébe, beleteszem az olajat és azt is hozzágyúrom.
Egy nagyon jól nyújtható, formázható gyurmát kapok.
Egyenként becsomagolom folpackba, az egészet egy margarinosdobozba rakom, hűtőben tárolom. Tortadíszítéskor csak elő kell venni.



A massza alkalmas torta bevonására is.
Sütikiszúróval csináltam pár díszt, művész hajlamúak készíthetnek rózsát, virágokat, masnikat is, én nem tudok.
Az a gyurma, amelyik mandula ízesítésű mályvacukorból készül, nagyon kellemes marcipán hatást kelt.
A gyurma szabad levegőn megszárad egy kicsit, de az olaj miatt sokáig szeletelhető, fogyasztható. Ha azonnal fogyasztjuk (vagy letakarjuk mondjuk egy nagy tállal a tortát), akkor egészen puha marad.

Nyújtás:
Egy sütőpapírt teszek a deszkára. A kezem pár csepp olajjal átkenem, és ezzel átsimogatom a papírt. Olajpermetezőt is lehet használni. Épp csak picit legyen olajos, ne nagyon. A kéz is mindig egy picit legyen csak olajos, mert a gyurma meglágyul. Kevés kukoricakeményítőt is hinthetünk alá és fölé, ha esetleg túl lágy lett.

65 megjegyzés:

  1. De szuper ez is! Mentettem! :)

    VálaszTörlés
  2. Klassz, már megint!:) Én is mentettem!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök ennek a receptnek!! Már régóta keresem a tortadíszítő lehetőségeket,és ez tényleg szuper! Köszi! :)))

    VálaszTörlés
  4. Hát ez, nagyon jó. Én is órákig nézegetem a Youtube-on azokat a filmeket, ahol két perc alatt olyan tortákat csinálnak, hogy tátott szájjal nézem... Ez milyen jó!

    VálaszTörlés
  5. Bizony nagyon jó!JObban néz ki mint az enyém!Következő tortára a te recepted szerint csinálom!
    Gondolom ez nem szakadt, meg egyebek.Ugye?

    VálaszTörlés
  6. Orsi: egészen nagyban még nem próbáltam, csak kb. 20 cm-es lapot nyújtottam. Az jól viselkedett. Ha szárad, akkor nem kőkemény, inkább törhető, morzsolható, így viszont meg lehet enni, nem törik ki a fogad, szeletelés recés késsel. Na szóval, nagyban nem tudom.
    Kicsit kísérletezgettem, de még fogok, hogy az olaj aránya hogyan változtatja

    VálaszTörlés
  7. Orsi: annyira izgatott a kérdésed, hogy kimentem a konyhába, és az egyiket szétnyújtottam, amennyire csak tudtam, kb. 1 mm-esre, de egy színből csak kevés van, így egy nagy margarinosdobozt borítottam be vele. Nagyon jól viselkedik, hajlékony, rugalmas, sehol nem tört, vissza is tudtam szedni egybe, úgyhogy szerintem jól viselkedik.

    VálaszTörlés
  8. ismét le a kalappal. nemsemmi :-)

    VálaszTörlés
  9. Jajjj dejó,köszi hogy kipróbáltad!

    VálaszTörlés
  10. Nagyon ügyes vagy-és türelmes!!! Sosem jutott volna eszembe, de így...mentettem:)))

    VálaszTörlés
  11. Eszméletlen vagy Lady! De asszem már tegnap is mondtam! Valahogy idöt kéne szakítani és megcsinálni! :)
    Köszönjük, hogy közzétetted! :))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon ügyes vagy!:))
    Nézz be hozzám!

    VálaszTörlés
  13. Szia, csak ámulok és bámulok. Muszáj lesz kipróbálnom, annyira meggyőző vagy : ) A tojásfehérjés változattal is kísérlezel majd???

    VálaszTörlés
  14. Félek tőle,de ezt is meg fogom próbálni tortadísznek!Azért egy kis noszogatás lehet elkelne!:-)

    VálaszTörlés
  15. Nosz, nosz Andi :D
    Nem ördöngösség tényleg. Csinálj egy adagot színező nélkül és egy pici darabot tegyél félre. A többit egyétek meg mályvacukornak. Így kitapasztalod.

    VálaszTörlés
  16. Megcsináltam ma :) A cukrot eszik a gyerekek, mint a fene, és egy kis tortát is beborítottam fehérrel, és nagyon klasszul viselkedik, nagyon szép lett! Nem szakadt, nem tört, simult, ezer köszönet érte! Régóta kerestem valamit, ami nincs tele adalékanyaggal, mint az előregyártottak, és amit nem olyan nehéz megcsinálni, mint a klasszikus fondant!

    VálaszTörlés
  17. Még valamit hadd kérdezzek (előző névtelen). Ha nem szeretnék ételfestéket használni, de mégis vinnék bele valami színt (fiaim vannak, szóval valami olyan kéne) akkor a céklán és a szedren kívül tudtok még valamit?

    VálaszTörlés
  18. Nehezet kérdeztél, de feltesszük körkérdésnek, ennyi blogger csak tud válaszolni.
    Egyébként valakinél olvastam korszerű, bio ételfestékről, ami zselés. Lehet, hogy az is adalékmentes.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!
    Uj vagyok az oldalon.Lenne 1 kerdesem.MI az a malyva cukor?? Ti a "pillecukrot vagy masneven "Marshmallowot ertitek? Nagyon szeretnem kiprobalni ezt a recit tortadisziteshez.Tudnatok segiteni, ezert is. KOSZI! ILDIKONL

    VálaszTörlés
  21. Elnezest! Megtalaltam!
    ILDIKO

    VálaszTörlés
  22. Ildikó, ha bármi kérdésed van, tedd fel bátran, szívesen segítek. Most úgy látom, már megtaláltad a választ.
    Örülnék, ha megírnád, hogy sikerült, ha fotót is küldenél, feltenném a cikkbe.

    VálaszTörlés
  23. Nagyon szuper, de nem tudod véletlenül hol találok por alakú ételfestéket? illetve arany és ezüst színben? Nagyon köszönöm a válaszodat. Andi

    VálaszTörlés
  24. Szia Wise Lady!
    "tortabevonási lehetőségeket" keresgéltem, és rá is akadtam erre a receptre, és a házi marcipánmasszára is. Szerinted melyik jobb a torta bevonására, és melyikkel könnyebb dolgozni?
    Előre is köszönöm a válaszod!
    Ui: Nagyon jók a receptjeid!:D
    Kitty

    VálaszTörlés
  25. Kitty, köszönöm a kedvességed!
    Én csak ezt próbáltam, jól használható, bevált, a másikról nem tudok nyilatkozni.

    VálaszTörlés
  26. Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
    Mindenképpen kipróbálom, és megírom hogy sikerült.
    Kitty

    VálaszTörlés
  27. Szia Wise Lady!

    Már alig várom, hogy kipróbáljam, de előtte lenne egy kérdésem. A mályvacukrot milyen állapotban teszed bele a porcukorba? Hűtés után? bocsi, ha értetlennek tűnök, de én már próbáltam hamis marcipánt készíteni, ott fel kellett olvasztani a bolti pillét :(, bár a végeredmény szép lett, nagyon nehéz volt vele dolgozni, mert állandó hűtést kívánt a massza. Válaszod előre is köszönöm
    ANita

    VálaszTörlés
  28. Szia! Már kész pillecukrot, úgy ahogy van. Se melegíteni, se hűteni nem kell. Csak elkezded gyúrni a porcukorral, néhány csepp olajjal, és egyszer csak jó lesz. A mennyiségeket pontosan tartsd be, és egy jól kezelhető gyurmát fogsz kapni.

    VálaszTörlés
  29. Sziasztok!
    Engem az érdekelne,hogy ha színes tortabevonót szeretnék,akkor csak úgy lehet, hogy a pillecukrot csinálom színesre, vagy ilyenkor is belel lehet tenni a színezéket?
    Mert szeretnék élénk pirosat csinálni. Köszönöm válaszotok.
    Mónika

    VálaszTörlés
  30. Utólag is hozzágyúrható (gumikesztyű!), de jobb, ha eleve színes a pillecukor.

    VálaszTörlés
  31. Sziasztok Én is új vagyok itt! Akkor ha jool értem a boltban vásárolt pillecukrot kell használni?? és ha vmi élénk színt szeretnék, vagy aranyt, ezüstöt, akkor a fehéret, és utólag színezem???? Köszi: Rami

    VálaszTörlés
  32. Szia, boltban is vehetsz, de én a saját készítésű pillecukrot használtam (olcsóbb is, fincsibb is).
    http://hungariancook.blogspot.com/2009/07/malyvacukor-pillecukor-marshmallow.html
    Miért színeznéd aranyra-ezüstre? Ehetőt akarsz vagy szépet? Ne tedd, látványos, de arany-ezüst festékről sose hidd el, hogy megennivaló.

    VálaszTörlés
  33. Rami: színezni eleve a mályvacukrot kell, már készítéskor. Befőttlé, esetleg ételfesték, ott le van írva.

    VálaszTörlés
  34. Köszönöm szépen! Igazából nekem az ezüst arra kéne, h a páromnak születésnapjára dob tortát szeretnék készíteni, és a fém részét kellene visszadni, vmilyen ezüstös színnel. Esteleg tudsz akkor ajánlani vmi mást az ezüst helyett, amivel a fém színt tudom érzékeltetni???
    Köszönöm: Rami

    VálaszTörlés
  35. Sziasztok!

    Engem az érdekelne, hogyha megcsinálom a pillecukrot, rendesen feldarabolom, megforgatom amibe meg kell és utána kezdem összegyúrni, vagy mielőtt feldarabolom akkor vágjam le belőle a megfelelő darabot? Köszönöm válaszod. És bocsánat ha nagyon értetlenkedem.

    VálaszTörlés
  36. Szerintem tök mind1, de logikusabb ha előbb levágod a megfelelő darabot, és utána kozkázod fel....de ez csak az én véleményem
    Rami :)

    VálaszTörlés
  37. Mindegy. Én már kész pillecukorból csináltam, de ugye ha direkt fondanthoz készíted, akkor ez a lépés kimaradhat. A forgatáskor felvett porcukor és keményítő jelentéktelen különbség.
    Fontos azonban, hogy a hozzávalók mennyiségét tartsd be, mert csak így kapsz éppen klassz állagú, jól kezelhető fondant-t.

    VálaszTörlés
  38. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszotok, ki is próbálom minél hamarabb.
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  39. Szia! Járok már egy ideje feléd, a pillecukrod is megcsináltam. Jó lett! :) Most az lenne a kérdésem, hogy a megmaradtat előtte megmikrózód vagy úgy "megkötött" állapotában gyúrod össze a porcukor-keményítő elegyével? Felveszi úgyis az anyagot, vagy mikrózom-visszaolvasztom előtte az anyagot? Válaszod köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
  40. Szia Kedves Lady!
    A rendes étkezési keményítő is jó a fondant elkészítéséhez vagy csak kifejezetten a kukoricakeményítő?
    Köszi a válaszodat:
    Icus

    VálaszTörlés
  41. Az étkezési keményítő a kukoricakeményítő szokott lenni. Jó.

    VálaszTörlés
  42. Szia Lady!
    Megcsináltam a pillecukrot 150g porcukorból és az isteni finom lett.:))) 2 éves kislányom teljesen összekente magát úgy falta.:D:D:D
    Ha Fondant akarok csinálni belőle akkor ennyi porcukor(240g),keményítő(25g) és olaj(2kávésk.) kell hozzá?Jól számoltam?
    Köszi szépen.

    VálaszTörlés
  43. Nagyon örülök, hogy finom lett!
    A mályvacukrot én kristálycukorból szoktam készíteni (olcsóbb).

    150 g mályvacukorhoz mindenből a 6-szoros kell.
    240g porcukor, 30g keményítő, 3 kávéskanál olaj.

    VálaszTörlés
  44. ja persze:P
    Köszi ma meg is csinálom

    VálaszTörlés
  45. hello:)

    Régóta olvasom ezt a szép blogot,mindig visszatérek ide.
    Érdeklődni szeretnék kedves Lady,hogy az általad megadott hozzávalók mennyisége:
    Hozzávalók:
    25 g mályvacukor
    40 g porcukor
    5 g kukoricakeményítő
    1/2 kávéskanál olaj
    kb mekkora átmérőjű torta bevonására alkalmas?
    A választ előre is nagyon szépen megköszönöm!

    VálaszTörlés
  46. Ez nagyon picike adag, egy egység. Többszörözni kell. Ha csak bevonod, akkor én a négyszeresét, ötszörösét készíteném legalább.
    De ha dísznek is kell, akkor az a színektől függ, de egy szín az lehet egy egységnyi adag.

    VálaszTörlés
  47. Kedves Wise Lady.
    Hogyan tudom színezni ezt a bevonót?
    válaszodat előre is köszönöm!!

    VálaszTörlés
  48. @Névtelen
    Kakaóval, szörppel, befőttlével vagy ételfestékkel készítem el eleve a mályvacukrot, amiből a fondant készül.
    Ételfestéket utólag is lehet hozzá adni.

    VálaszTörlés
  49. Sziasztok! Először is köszönöm a recepteket...
    Megcsináltam a mályvacukrot dupla adaggal, el is fogyott hamar. Ezután színeset csináltam és begyúrtam az egyészet gyurmának:)Tökéletes lett!
    aztán gondoltam csinálok barnát is... instant kakaót raktam a cukorhoz, és így forraltam sziruppá... hűtés után nem pillecukrot, hanem gyurmát kaptam:)... nem baj, eredetileg is azt akartam belőle, így kimaradt egy lépés...

    VálaszTörlés
  50. @Névtelen
    Örülök, hogy sikerült.
    A kakaós változatot itt találod:
    http://www.wiselady.hu/2010/05/kakaos-pillecukor-malyvacukor.html
    Nem a sziruphoz kell adni a kakaót.

    VálaszTörlés
  51. Sziasztok ismét!
    Gondoltam megosztom veletek, hogy tegnap elkészítettem életem első gitártortáját, amire elkészítettem ezt a gyurmát.
    Nagyon jól viselkedik:)Nem ragad, nem szakad...
    Közzé tenném a képét is, de nem tudom, hogy tehetném...
    Mégegyszer köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  52. @Névtelen
    Szuper! Ha írsz a kapcsolat oldalról nekem, akkor elküldöm a mailcímet, és tudom közölni a képet. Nagon kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
  53. Nagyon jó! Leírom az e-mail címem: beby12345@hotmail.com

    VálaszTörlés
  54. Kedves Wise Lady!

    Kiprobaltam ma eloszor a malyvacukor receptedet, tokeletesre sikerult! Koszonom a receptet!
    Folytatnam tovabb a fondant keszitesevel, de van egy kis gond: nincs konyhamerlegem, s a pillecukrot mar nem lehet cseszevel merni, mint a cukrot :) Nem tudnad megmondani nekem, hogy a 150gr cukorbol keszult pillecukor mennyit nyom a merlegen? Vagy hogyan merhetem ki azt a 25 gr pillecukrot, ami a fondanthoz szukseges?
    Koszonom elore is! Bogi

    VálaszTörlés
  55. @Névtelen
    Fogas kérdést tettél fel, nem tudom.
    A 25 g csak egységadag, elég pici, csak próbára elég.
    A 150 g cukorból készült mályvacukor az kb. 210-220 g elkészülve.

    VálaszTörlés
  56. Koszonom szepen a valaszodat!
    Akkor ez azt jelenti, hogy a 150 g cukorbol keszult malyvacukor elegendo egy torta bevonasara, nem?
    Ki fogom probalni igy hozzavetolegesen, ha nem sikerul, szerzek egy merleget. :) Koszi meg egyszer! Bogi

    VálaszTörlés
  57. Sziasztok! én teljesen új vagyok ezen az oldaon, de láttam, hogy sok szó esett a fondantról. Hobbyként készítek tortákat, eddig még csak a családtagjaimnak, és először próbáltam ki a fondantot, de valahogy nem sikerült úgy ahogyan szerettem volna. Nem tudom, hogy számít e az, hogy mivel és min nyújottam? Én sima fa nyújtódeszkán és fa nyújtóval, de hiába raktam alá tömérdek porcukrot, valahogy mindig oda ragadt és a végére be is keményedett a fondantom. A tv-ben szoktam nézni a Tortacsodák című músort, ott mindig olyan szépen sikerül kinyújtanijuk a fondantot és olyan lágy és puha marad. Nekem nem siekrült. Létezik, hogy nem porcukron kell nyújtani mint a marcipánt hanem valami máson? vagy esetleg a nyújtódeszka volt a baj? A fondantot készen vettem és utána színeztem is. Az a baj, hogy semmi utasítás nem volt ráírva a vödörre amiben vettem a fondantot, ezért gondoltam, hogy porcukron kell nyújtani. Tévedtem? Kérlek segítsetek, mert itt a tesóm ballagása és megszeretném lepni mostmár egy igazi szép tortával. Várom válaszotok és előre is köszönöm segítségeteket. Szandra

    VálaszTörlés
  58. @Névtelen
    A bolti fondantot nem ismerem. Ezt, amit itt olvasol, bátran ajánlhatom. Először készíts pillecukrot így:
    Házi pillecukor, azután ebből csinálj fondantot úgy, ahogy itt le van írva. A nyújtásról is találsz útmutatót. Jó előre elkészítheted, kipróbálhatod, a felhasználéásig eláll a hűtőben. Bátran ajánlom.

    VálaszTörlés
  59. Odrovics Katalin2012. január 10. 19:03

    Nagyon ügyes vagy, én azt szeretném megkérdezni hogy egy 28 cm átmérőjű tortához kb. mennyi mályvacukor és hamis fondant kell ? Előre is köszönöm válaszod. :)

    VálaszTörlés
  60. Függ attól, hogy díszeket is szeretnél formázni vagy csak beborítod a tortát. Én ilyen óriási méretűt még nem sütöttem, általában 21 cm-est szoktam, így csak becsülni tudok. A 8-10-szeresét ajánlanám a feltüntetett mennyiségeknek

    VálaszTörlés
  61. érdekelne hogy ezt használhatnám e fondant-ként egy mousse tortára?

    VálaszTörlés

@templatesyard