Sárgabarack krémleves


A 10 kg sárgabarackból maradt még egy kevés, éppen levesnek szántam. Chef Vikinél olvastam egy finom krémleves receptjét, de aztán mégiscsak úgy főztem, ahogy én szoktam, tejjel, fahéj és vaj nélkül, de egy ötletét mégis hasznosítottam. Nevezetesen, hogy a cukrot karamellizáljuk. Köszönöm Vikinek ezt a nagyszerű ötletet, ezután mindig alkalmazni fogom a baracklevesben.

Sárgabarack krémleves



Hozzávalók:
50 dkg sárgabarack
1 evőkanál keményítő (nem púpos)
4-5 evőkanál cukor
vaníliakivonat
csipet só
kevés citromlé
5-7 dl tej

Elkészítés:
A barackokat egészben, héjastul citromos vízbe teszem, felforralom és 1 percig főzöm.
Kiveszem egy tányérra, hűlni hagyom. Közben egy lábosba beleteszem a cukrot, egy evőkanálnyi vizet adok hozzá, kevergetve világos karamellát készítek. 2 dl tejet öntök rá, visszateszem melegedni, meg-megkeverem, hogy a karamell feloldódjon. Ha feloldódott, hozzáadom a kevés tejben csomómentesen elkevert keményítőt és sűrűre főzöm. Leveszem a lángról. Néhány barackot félreteszek levesbetétnek, a többit lehéjazom és kimagvalom. Hozzáadom a karamelles pudinghoz, vaníliával és csipet sóval ízesítem. Az egészet botmixerrel krémesre turmixolom, miközben annyi tejet öntök még hozzá, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Akkor szeretjük, ha jó sűrű. Én barackdarabokat és pirított sózatlan földimogyorót szórtam rá. Jól behűtve ettük.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és kívánatos!!!
    Vikiét én is megfőztem, az is isteni volt!

    VálaszTörlés
  2. Én meg meg fogom csinálni őszibarackból.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki,kár,hogy ma már van másik levesem,de még a barackszezonban elkészítem így én is.Egyébként én vaniliapudingot,vagy tejszíneset is szoktam rakni a gyümölcslevesekhez.
    Nincs valami ötlet,kalécsba mit rakjak,ami barackos?

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörűséges a fotód!

    Örülök, hogy tetszett és bevált az ötlet!

    VálaszTörlés
  5. Köszi.
    A karamell feldobja nagyon.

    VálaszTörlés

@templatesyard