2009. július 3., péntek

Sertés szelet - Hentes módra

11 megjegyzés



Hozzávalók: 4-6 főre
1 kg sertéskaraj vagy comb vagy lapocka
10 dkg sonka
15 dkg füstölt húsos szalonna
4-6 db csemege vagy kovászos uborka (nagyságfüggő)
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
arasznyi füstölt kolbász (debreceni, cserkész, házi)
liszt (nálam teljeskiőrlésű tönköly)
fél dl száraz fehér bor (vagy helyette víz)

bors

Elkészítés:
A húsból 1 cm vastag szeleteket vágok. A szalonnát felaprítom, a kolbászt felkarikázom, a sonkát hosszú csíkokra vágom. A fokhagymát felaprítom, a vöröshagymát negyedekre, majd szeletekre vágom. A paradicsomokat félbevágom és felszeletelem. Az uborkákat hosszú vékony csíkokra szelem. Egy tányérba kevés lisztet teszek.
A szalonnából serpenyőben kisütöm a zsírt, a pörcöket egy nagy lapostányérra teszem egy kupacba. Beledobom a hagymát, fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a kolbászkarikákat és a sonkacsíkokat is, azt is megpirítom, rádobom a paradicsomot, azzal is megforgatom, majd az egészet kilapátolom a szalonna mellé. A húsok mindkét oldalát megmártom a lisztben és erős tűzön mindkét oldalukat megpirítom a visszamaradt zsírban. Ha kell, kevés zsiradékot teszek még alá. Kiszedem egy fedős serpenyőbe, a másikba beleöntöm a bort, fél percet állni hagyom, kiöblítem vele a sütőserpenyőt és a levet ráöntöm a húsra. Lefedem és a húsokat megpárolom. Végig figyelni kell, mert rövid a lé, odaéghet, egy kevés vizet mindig löttyintsünk rá. Ha puha a hús, akkor sózom, borsozom, és a félretett ragut a húsokra borítom, elzárom a lángot. Az uborkacsíkokat is a raguba teszem, lapáttal lapos tálra teszem a ragus húst, és a sűrű levével meglocsolgatom. Párolt rizs, petrezselymes krumpli, gőzgombóc, krumplipüré stb. lehet a köret hozzá.
Én szoktam külön savanyút is adni.

Megjegyzések

11 megjegyzés ehhez: "Sertés szelet - Hentes módra"

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 14:11

Jaj, ezt mennyire szeretem. Tudom, hogy minden ételnek megvan a története, de nagyon, nagyon, nagyon hálás vagyok annak, aki ezt az ételt kitalálta!

Kriszta írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 14:36

Elöször is köszönöm a kommentet. Gyere máskor is!
Ez a reci nagyon jó. Már le is adta a kedvesem a rendelést rá ,szóval a napokban kiprobáljuk.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 15:15

Kriszta: Nagyon örülök, majd írjatok róla! Máskor is fogok jönni:D

Szepyke: talán egy hentes? :DDD

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 15:33

Lehet. Ez nem jutott az eszembe. Tényleg nem. :D

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 21:31

Kicsit még szeretnék a mai napon hozni egy kis szeretetet:http://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/kepzeljetek-kaptam-valamit-d-es-mar.html

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 3. 21:32

Ezer éve nem ettem, pedig nagyon finom!!!

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. július 4. 13:49

Megint megnéztem, és csorog a nyálam. Csodás ez a kép... :D

stampoasis (alias nokedli) írta... [Válasz erre...]
2009. július 4. 17:04

én még erröl az ételröl sosem hallottam, de nagyon szép a kép és tetszik a recept is.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 4. 17:19

Ne mondd! Hogyhogy nem? Elég széles körben ismert itt Mo-n.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 4. 17:21

Szepyke: nagyon-nagyon finom volt!

KataKonyha írta... [Válasz erre...]
2009. július 4. 18:38

Ez az egyik kedvenc kajám:)

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com