2009. július 9., csütörtök

Sárgabarackos gombóc

3 megjegyzés

Here is the recipe in English.

Nem főzök itthon készített gombócot. Bevallom, megfelel nekem a fagyasztott. Olcsó is, gyors is, amennyit mi eszünk, kiválóan megfelel.
Évente egyszer mégis előveszem a nyújtófát, amikor itt a friss sárgabarack, és egy jó barackos gombócot összeütök. Mindjárt duplaadagot, így jut a fagyasztóba is, ha már hozzáfogtam.
Senki ne csodálkozzon, nem kell a tésztába tojás, csak főtt krumpli és liszt.
A leírás azért ilyen részletes, mert az angol nyelvű változatból készült, oda sokkal szájbarágósabb leírás kell.

Sárgabarackos gombóc



Hozzávalók: 15 gombóchoz
500 g hámozott krumpli
100 g finomliszt
25 g rétesliszt
100-150 g házi zsemlemorzsa
2 evőkanál olaj
2 evőkanál cukor
porcukor a szóráshoz



Megmosom a barackot.













A kockára vágott krumplit só nélkül puhára főzöm.












Átpaszírozom a krumplit főzővize nélkül...












...hagyom egy kicsit hűlni.













Közben elkészítem a zsemlemorzsát.













Egy serpenyőben szárazon kezdem pirítani. Mikor már majdnem kész, 2 kanál cukrot adok hozzá és készre pirítom. A cukor egy kissé karamellizálódni fog. Leveszem a tűzről és jól elkeverek benne 2 evőkanál olajat is.
Felteszek egy nagy lábosban vizet forrni a gombócfőzéshez.






A már nem nagyon forró krumplihoz hozzáadom a lisztet és 1-2 perc alatt tésztává állítom össze, egy kevés sót is teszek hozzá. Lehetőleg ne sokat álljon, mert a krumplistészta annál nyálkásabbá, folyósabbá válik, minél többet áll.








Kinyújtom a tésztát kb. 1 cm vastagra. Közben alatta és felette bőven lisztezni kell, mert ragadós.










6x6 cm-es négyzeteket vágok belőle.













A barackokat félbe vagy negyedbe vágom, a méretétől függően.












Minden négyzet közepére teszek egy barackdarabot.












Összecsippentem a négyzet 4 sarkát, a hasadékokat jól összenyomom, tenyeremmel gömbölyűre formázom.











Ha a víz felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 4 percig forralva főzöm. Közben a lábost néhányszor megrázogatom, hogy ne ragadjanak le illetve össze.










Kiszedem a gombócokat a morzsába...












...és meghempergetem benne.









































Porcukorral bőven megszórva fogyasztjuk.

Megjegyzések

3 megjegyzés ehhez: "Sárgabarackos gombóc"

csongi írta... [Válasz erre...]
2009. július 10. 15:26

Hidegen, melegen egyaránt jöhet! Imádom!!!

trinity írta... [Válasz erre...]
2009. július 10. 16:37

Na, ebből most kérek szépen:)))Nagyon gusztusos!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. július 10. 16:47

Gyere bátran, egy-két darab van még.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com