Hozzávalók:
3 tojássárgája
160 g cukor
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
vanília (kb. 5 cm-es darab) vagy vaníliakivonat
2-3 csipet só
Elkészítés:
A cukrot fél dl vízzel felteszem forrni, kiforralom a szirupból a vizet, hagyom, hogy karamellizálódjon. Mikor már szép középbarna, ráöntöm a tejet. Vigyázni kell a felcsapódó gőzzel! A vaníliát felhasítom, kikaparom a magokat, bele a karamellás tejbe. Tovább melegítem, amíg a karamell feloldódik. Kb. 70 fokosra hagyom hűlni. Folytonos keverés mellett a tojássárgákra öntöm, visszateszem a tűzre, és kevergetve sűrűsödésig főzöm. Beleteszem a sót, hagyom kihűlni. Ha már meghűlt, a tejszínből nem túl kemény habot verek, és a karamelles alapba beleforgatom. Beteszem a hűtőbe 2-3 órát, majd a fagyigépben elkészítem.
Én meg ebből kérnék egy adagot! :) Én is imádom a karamellt, minden formában.
VálaszTörlésEgyik kedvenc fagyim
VálaszTörlésGusztusos. Kedvencem, tényleg nem érezni benne a sót, én is csináltam.:))
VálaszTörlésNagyon guszta!!! A gyerekkori karamell fagyit juttatja az eszembe.:)) Nincs fagyigépem, de megpróbálom a fagyasztóba megfagyasztani. Köszi a receptet!!
VálaszTörlés