Tejberizs rizottó módon


A tejberizs tulajdonképp a rizottóhoz hasonló étel. Hagyományosan kevés vízben félpuhára főzöm, csipet sóval és néhány kanál cukorral ízesítem, ezután tejet öntve hozzá addig főzöm, míg megpuhul. A tejberizs finomabb, ha eleve cukros tejben fő, mintha utólag cukrozzuk. Tálaláskor kakaót szórok a tetejére. Ezt egy duplafalú főzőedényben szoktam elkészíteni, amelynél a két fal között víz van.
Jó minőségű nehéz edényben elkészíthető rizottó technikával is. Mivel én nem szeretem folyton kavargatni, ezért ezt a két módszert ötvöztem.
Ebben az edényben szoktam főzni, nem ragad le benne, nem ég oda, mert ezt a bevonat megakadályozza, a nagyon vastag alj pedig egyenletesen adja a hőt. Jól záró jénai fedőm is van hozzá.
Egyébként jó teflonserpenyőben is elkészíthető (fedő legyen hozzá), de megfelel egy súlyos jó minőségű fémedény, sőt vaslábas is.



Hozzávalók:
50 g vaj
2,5 dl rizs (1 pohár)
1,25 dl víz (1/2 pohár)
3x2,5 dl tej (3 pohár)de lehet 4 pohár is + 1 dl tej a végén
csipet só
3 evőkanál cukor
tetejére kakaópor

Elkészítés:
A rizst épp csak annyira mosom meg, hogy a port, ha van rajta, levigye a víz. A rizsnyáknak rajta kell maradnia. A tejet megmelegítem forróra. A serpenyőben megolvasztom a vajat, beleadom a rizst és közepes lángon, kevergetve átforrósítom. Ráöntöm a vizet, ezt 1-2 perc alatt beissza, ekkor ráöntök 1 pohár forró tejet, teszek bele 1 csipet sót és 2 evőkanál cukrot, jól átkeverem, lefedem a fedővel, és addig párolom, míg a tejet beissza. Ekkor ismét ráöntök 1 pohár tejet, átkeverem, lefedem, és párolom, míg beissza. Ezt harmadszor is megcsinálom. Ez nálam kb. 30 percig szokott tartani. Ennyi idő alatt épp teljesen megfő a rizs (nem szeretjük, ha roppan), viszont még egyben vannak a rizsszemek. Ekkor lehúzom a tűzről, és hozzáöntök még egy dl tejet, beleteszek még egy evőkanál cukrot, amellyel átkeverem, és rögtön tálalom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@templatesyard