Mentaszörp



Végre szereztem egy szép nagy tő mentát, aztán elültettem, annyi szép levelet növesztett, fel kellett használnom. Kézenfekvő volt a szörpkészítés, akácban és bodzában most úgy is benne vagyok, készülhet egy adag ebből is. De most nem üdítőt, hanem egy kissé töményebbet csináltam, amit szódával, vízzel hígítva lehet fogyasztani. Nagyon finom, üdítő íze van, enyhén mentholos csak, nem tolakodó. Felnőttek nem bánják meg, ha a kétdecis mentaszörpös poharukba néhány cent gint is töltenek néha-néha, kellemes italt kapnak.

Hozzávalók:
1 kg cukor
1 nagy csokor mentalevél (2-3 maréknyi)
1/2 citrom
2 kávéskanál citromsav
2 l víz

Elkészítés:
Fél kiló cukrot 1 dl vízzel felforralok, szirupot készítek, majd a vizet kiforralva, karamellizálom. Ráöntöm a vizet vigyázva, hogy a gőz ne égesse meg a kezem. Visszateszem a lángra, és addig főzöm, amíg a karamell elolvad. Leveszem, belekeverem a maradék fél kiló cukrot, hagyom kézmelegre hűlni.
Ha meghűlt, hozzáadom a citromsavat, és fél citrom levét is belecsavarom.
Beleteszem a mentát, lefedem, és 1 napig hagyom ázni. Akkor leszűröm, újra felforralom és üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba teszem (plédek közé) és hagyom kihűlni. Nem kell hűtőben tartani, eláll hetekig, akár hónapokig is.
Citromkarikát és jeget töltök a pohárba, öntök kb. a negyedéig-harmadáig szörpöt, vízzel vagy szódával felengedem.

10 megjegyzés:

  1. Na, most ezt elraktározom, s 30 fokban újból előveszem, hű de jól fog esni!:-)) Szuper tálalás, s az új alátét!:-))

    VálaszTörlés
  2. Andi, ez a kerti asztal :D
    Kicsit megviselte az időjárás.

    VálaszTörlés
  3. Nekem is sok mentám van. Lehet, hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű!
    Meg is csinálnám, de nálunk egész évben van friss menta, így nem kell "eltenni", de isszuk mi is, csak azonnali változatban.

    VálaszTörlés
  5. Épp ma nézelődtem Nálad, eldöntve, hogy biztos, hogy megcsinálom a kókuszfagyit és a tölcsért is (bár még sütőt szereznem kell hozzá), mire meglátom a legújabb mentaszörp recepted. Imádom a mentát, biztos, hogy ezt is megcsinálom!

    VálaszTörlés
  6. Most ismerkedem a mentával, mert nem voltam rajongója, de hétvégén újrakezdődött az ismerkedés és nagyon bejött, így vettem is egy kaspóval :D

    VálaszTörlés
  7. Ültettem tavasszal mentát, sajna még csak picurkák, de szépen nőlnek, ezt a receptet viszont tutira ki fogom próbálni, ha nagyok lesznek!!!

    VálaszTörlés
  8. Próbáljátok ki, nagyon finom! Hőségben pedig még frissítő is tud lenni.

    VálaszTörlés
  9. Végre tudom, hogy mit kezdjek a fólia melletti nagy bokor mentával :) Eddig csak teának főztük nyáron, jól kihűtve fogyasztva most ezt is kipróbálom!

    VálaszTörlés

@templatesyard