Hozzávalók: 25 db
150 g finomliszt
150 g rétesliszt
10 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál olaj vagy ugyanennyi olvasztott zsír
100 - 110 ml víz
1 tojássárgája
Elkészítés:
A liszteket, sót, cukrot egy tálba teszem. Hozzáadom az olajat. Meglangyosítom a vizet, az élesztőt elkeverem benne, beleöntöm a tálba. Egy villával összekeverem, majd kézzel jól átgyúrom, dagasztom, kb. 5 percig. Ha kíván, akkor vizet tehetünk hozzá, de csak evőkanalanként.
Letakarva hagyom kelni duplájára.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, egy vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb.25 egyforma szeletet vágok. 10 percig pihentetem, majd egyenként 33 cm hosszú rudakat sodrok a szeletekből, perec alakúra formázom, és beleteszem a tepsibe. Pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkenem. Beszórhatjuk durva sóval, köménymaggal, szezámmaggal. Hagyom 10 percet kelni, addig begyújtom a sütőt 220 fokra, betolom a tepsit, és a pereceket aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt.
Ha teljesen ropogós perecet akarunk sütni, akkor a sütést kisebb hőmérsékleten (180-200 fok) hosszabb ideig végezzük (20-25 perc).
Szia!
VálaszTörlésTetszik a perec, vinném a receptet, de csak úgy nem tudom kimásolni?
Kézzel úgy nem akaródzik leírni...:) Van valami megoldás?
Köszi.
Szia! Pròbàld fènjkèpezd le,ès kèp fotmàtumban meg el mented a galèriàdba.
TörlésCtrl+c és Ctrl+v
VálaszTörlésKöszi :)
VálaszTörlésDe guszta Whise Lady, és milyen jó ötlet! :)
VálaszTörlésSzépek a fejléceid mostanában, fantasztikus ez is! :)
A következő meccshez, a sör mellé megsütöm. Még nagyon sietnem sem kell, este kilencig biztosan elkészülök.
VálaszTörlésKíváncsi vagyok!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek!
VálaszTörlésEz a cseresznye az a bizonyos...
VálaszTörlésCsodaszép a perec, olyan kis szabályos, csini mind!:-))
Nagyon guszták! :-)
VálaszTörlésÉn is a napokban sütöttem, de tisztán rozslisztből, úgy egy kicsit vad. :-S ... és jóóóó ropogós. :-P
Nálunk - sajnos - nem az a helyzet, amit az előző bejegyzésben írtál a családodról. Én bizony nem használok zsírt, szinte minden tésztafélébe keverem a liszteket, vagy tisztán teljes kiőrlésűt használok, mozgunk is eleget és mégis ... hát... meglehetősen nagy a túlsúly :-S.
Nem untatni akarlak, csak leírtam. :-)
nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésKati: nem untatsz, örülök, ha írsz.
VálaszTörlésAndi, melyik cseresznye?
VálaszTörlésEz nagyon guszta!!:)
VálaszTörlés