2009. október 14., szerda

Krumplis-savós zsemle

6 megjegyzés

Ez a zsemlének egy puha változata, ezt a hozzáadott burgonyapehely és a tejfölsavó okozza. Az én kisfiam nagyon szereti, mert a túl sok kemény kenyérhéj gyakran feltöri az ínyét, szájpadlását. Savóval egyébként is pillekönnyű pékárut lehet sütni.




Hozzávalók:
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál sikér
1 evőkanál burgonyapehely (púpos)
3 dl tejfölsavó
3 evőkanál olaj
25 g friss élesztő

Elkészítés:
Minden hozzávalót beleteszek a kenyérsütőgépbe, a sorrend nem számít (csak időzített kenyérnél lényeges), utoljára a langyos savóban feloldott élesztőt. Megdagasztatom, kétszeresére kelesztem. Kiveszem a tésztát, és lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd 8 egyenlő részt mérek belőle. Nekem 110 grammosak lettek. Egy-egy tésztadarabot a kezembe veszek, és a tésztát folyton alágyűrögetve és forgatva zsemléket formázok. Kiolajozott tepsibe teszem őket, és enyhén belangyosított sütőben újra kelesztem. Kb. félóra múlva a sütőt begyújtom 200 fokra, az aljába vizet spriccelek, és a zsemléket kb. 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem, vizes ecsettel átsimogatom, rácson hagyom kihűlni.

Megjegyzések

6 megjegyzés ehhez: "Krumplis-savós zsemle"

Yasmine írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 15:03

Gyönyörűek a zsemlék!! Nagyon finom krumplisan, én is gyakran készítek, finom puha lesz. :-)

Kiskukta írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 15:22

Nagyon szépek!

Judith írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 16:50

O, gyonyoruek! Eppen tegnap kerdezte a Dragam, hogy mikor sutok ujra olyan pihe-puha zsomlet...

szepyke írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 20:24

A burgonyapehely ízben is változtat rajta? Nincs burgonyapelyhem itthon, nem tartok.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 20:39

Igen, egy kicsit. Mint a krumplispogácsában, de ebbe nem teszek olyan sokat, hát épp csak enyhén.
A recept burgonyapehely nélkül is jó, a savót cserélheted tej-víz keverékre is, finom lesz, csak akkor az már nem ezt fogja tudni. Ezt kifejezetten a puhasága miatt sütöm, direkt a kisfiamnak. Neki nagyon sokszor van aftája is, hát érzékeny a kemény héjra.

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. október 14. 21:15

Naggggyon szép!:-))

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com