Kincseim a bolháról 10. - Kézi fagyigép




Most vasárnap vettem a bolhán egy igazi, hibátlan Donvier kézi fagyigépet. Nagy a bolha, 3-4 órát is el lehet sétálni, nézelődni rajta, de általában 2 óra alatt futjuk végig, sokszor nincs türelmem aprólékosan átnézni a kínálatot. Semmi se volt, egy-két apróságot vettem, mindenütt kacat. És akkor az utolsó sorból kifelé jövet, az utolsó előtti árusnál, szintén egy csomó lom között megakadt rajta a szemem. Sose láttam még fagyigépet élőben közelről, még elektromost sem, de a vastag tartály, ami kikandikált... Szóval gyanút fogtam. Belül volt egészen, be kellet mászni, arrébb tenni néhány limlomot. És akkor egyértelművé vált, mert rá volt írva az oldalára: Ice cream maker. Nézem, olvastam én már a kézi fagyigyártásról anyukám Venesz-féle szakácskönyvében is, tudtam, megveszem. Igen ám, de nem volt meg a hajtókarja. Mindene ép, tökéletes állapotú, de ez hiányzott. Kérdezem az árustól, aki ott ült 2 méterre, hogy adja, 300 Ft-ot mondott. Hol a hajtókar? Hát csak int, hogy nincsen. Akkor persze már fájt érte a szívem, gondolkodtam rajta, tudom-e valamivel pótolni, megvegyem-e így is, alkudjak-e. Tanácstalan voltam, de éreztem, semmiképp se hagyom én ezt itt, valami majd lesz, törtem a fejem. Ahogy ott téblábolok, nézegetem, rakosgatom, a nő csak rájött, azért van ő itt, hogy eladja amit hozott: Itt van ám valahol a hajtókarja - mondta. Nézek rá, hogy akkor most hogyan, én kutakodjak itt, vagy mi. Akkor aztán úgy döntött, mégis hajlandó lesz nekem megmozdulni. Felállt, odalépett egy helyhez, kicsit beletúrt a holmik közé, és kiemelte a hajtókart. Sőt, oda is hozta nekem, össze is szereltük, és íme a kis gép tökéletes lett. Így aztán alku nélkül - pedig az alku elvi kérdés nálam - megvettem.
No hát a férjem, aki közben odaért, mindjárt mondta, mi a fenének is nekünk ez a masina. Kézi - hát ki fogja ezt tekergetni? Nincs otthon elég kacat? Nem értesz te ehhez, hát ez az én mániám, örülj, hogy nem sok pénzbe kerülő mániám van. Ez gasztrotörténeti érdekesség, és kész. Ugyanazért veszek ilyet én, mint amilyen okból más régi rádiót vagy írógépet vesz. No és felemlegettem a garázst is, ami persze tele van csupa egyszermégbiztosanjólesz csupa kincsnek számító férfias-szerelős dolgokkal.

5 megjegyzés:

  1. Mindenesetre szép kis jószág :) Fogod használni rendeltetésszerűen is?

    VálaszTörlés
  2. Lúdanyó: psssszt, titok :)
    Hogy állsz a sütéssel?

    VálaszTörlés
  3. Most sütöm az utolsó tepsivel a mára tervezett adagot :). Úgy döntöttem, hogy holnap reggel még sütök egy adag tökmagos pogácsát, az pedig csak frissen jó.

    VálaszTörlés
  4. Ha fagyikészítésre használjuk, akkor már csak az a kérdésem, hogy a gépi fagyigép is egy órát tekergőzik, ezzel is annyit kellene tekerni a fagyit? Azért, ha kipróbálásra kerül, írsz róla?

    VálaszTörlés
  5. Már kipróbáltam, én már tudom a választ :D

    VálaszTörlés

@templatesyard