Környezettudatos vásárlás

Mandy és Lilla gurította hozzám a kérdést, környezettudatos vásárló vagyok-e. El is olvastam a tízparancsolatot, egyenként nem is megyek rajtuk végig, inkább egy kis összefoglalásban leírom hogyan, milyen elvek és gyakorlat szerint szoktam vásárolni. Ebből aztán mindenki maga találja meg a választ.
Általában havonta 4-5-ször vásárolok nagyobb üzletben. Mindegyikben megvan, mit szoktam venni. Ezek külföldi érdekeltségű szuper-hipermarketek, de magyar embereket foglalkoztatnak, úgyhogy nem fáj a fejem.
Mindig autóval megyünk, hogy az egy heti adagot el tudjuk hozni.
Napi szinten a hozzánk nagyon közel lévő maszek kisboltba járok vásárolni, ide mindig kerékpárral, hogy ne kelljen cipelnem. Itt ugyan egy kicsit drágább minden, de néhány 10 Ft helyett az időm többet ér. Emellett az áru minősége is kiváló, kitűnő füstöltáru, felvágottak, kenyér van, a tojás itt mindig olcsó és friss, ezekért a dolgokért tehát direkt ide járok.
Tőkehúst egy másik közeli boltban veszek (ezt sosem  a nagyoknál), itt van egy egyszemélyes vállalkozás, egy henteshölgy, aki heti 4 napon tart nyitva, és bár nagy választék nincs, de a hús minősége kiváló.
Nem szeretem az előre csomagolt dolgokat, több okból sem. Felesleges csomagolóanyagpazarlás, a fólia alá befülled az áru, a védőgázból köszönöm nem kérek, és nagyon könnyű így az áru ronda részét alágyűrni, amit csak otthon vennék észre.
Nem vagyok abszolút márkaimádó. Legelsősorban a minőség érdekel. Kevesen tudják, de az áruk többségénél a márkanév megduplázza az árat, a minőség viszont semmivel sem jobb, mint a noname termék esetén. Általános gyártói gyakorlat, hogy ugyanolyan terméket több márkanév alatt is forgalmaznak, így ugyanazért esetenként sokkal többet elkérnek (Jó példa erre a Whirlpool és a Bosch mosógép, amely csavarra egyforma, ugyanolyan alkatrészből áll, de az áruk óriási mértékben eltérő). Nagyon gyakori, hogy az áruházak sajátmárkás termékei egyébként forgalomban vannak a gyártó termékneve alatt is, ezért a saját márka sokszor megbízható gyártó kiváló minőségű termékét jelenti, lényegesen olcsóbb áron (jó példa erre a tescos kenyérsütőgépem, melyet 6000párszáz forintért vettem, de rákeresve egy nagyon jó francia márka azonos gépével egyezik meg).
A piacra sajnos ritkán jutok el, mert messze van, és sosem járok arrafelé, tehát direktben kell ide mennem. Elég rosszak a tapasztalataim a piacról, sajnos kevés a házi termelő (azért akad), inkább a viszonteladók vannak sokan, így egyáltalán nem biztos, hogy az itt vásárolt termék hazai termés lenne. Ez nagy bánatom egyébként.
A reklámok egyáltalán nem befolyásolnak, vagy ha igen, inkább negatív irányban. Csak a tapasztalatomnak hiszek. Reklámtáskát viszont sohasem kérek. A táskámban mindig van tartalékszatyor, a férjem is mindig hord magával, ha pedig direkt vásárolni indulok, akkor egy kosárral megyek.
Igyekszem, amennyire lehetséges, adalék és vegyszermentes élelmiszerhez jutni, de sajnos ez egyre nehezebb, és pont az élelmiszer az, amelynek a származásáról, összetételéről, szavatosságáról, tárolási körülményeiről sokszor lehetetlen információhoz jutni (ez persze a nem előrecsomagolt árukra értendő pl. felvágott). Azt látom, hogy szél ellen nem fogok tudni fütyülni, valójában az élelmiszerbe akaratom ellenére is beleteszik azt, amit én nem szeretnék. Pl. erre a habtejszín, amelyet sokszor nem habként használok fel, nem lenne szükségem tehát a karragén nevű adalékra, de sajnos kapni már csak ilyet tartalmazó tejszínt lehet.
Gyerekem szükségből a közétkeztetést veszi igénybe, mert kötelezően napközis (itt ilyen iskolarendszer van), így tisztában vagyok vele, hogy nap mint nap rengeteg szóját, tartósítószert, margarint, silány olajat stb. kénytelen megenni, ezt itthon teljes mértékben száműzöm az étrendből. Férjem hosszú munkaideje miatt szintén közkonyhán ebédel, én viszont 4 éve önként lemondtam erről.
A bevásárolnivalómról mindig írok listát, de gyakori, hogy több mindent vásárolok, mint ami rajta van. Ha valamit olcsóbban látok, akkor veszem meg, amikor kapni lehet - ez csak azokra vonatkozik, amelyeket egyébként is kellenek otthon. Más termékek nemigen tudnak elcsábítani.
Vásárláskor csakis az ár és a minőség együttes szempontja alapján döntök. Nem veszek meg semmit csak azért, mert olcsóbb, ha rossz minőségű. De nem is adok többet az áruért csak amiatt, hogy hazai. Azonos minőségű termékek esetén az olcsóbbat részesítem előnyben.

15 megjegyzés:

  1. köszönöm szépen a választ, belinkeltelek téged is :)
    Ez a közétkeztetés érdekes dolog. Én kapok étkezési hozzájárulást a munkahelyemen, ráadásul meleget, így az ebédet így oldom meg, ha munkában vagyok, szerencsére van egy házias kifőzde a közelben. Persze, megtehetném, hogy mindig csomagolok magamnak, de akkor mihez kezdjek a játékpénzzel?

    VálaszTörlés
  2. És én is gurítottam, csak elfelejtettem szólni. Bocs'. Annyira fáradt voltam az éjjel egykor, hoyg minden linket kifelejtettem a bejegyzésemből, aztán reggel pótoltam.

    Amúgy, látom, sok mindenben közös a felfogásunk. Azt még én is szeretném megtudni, hoyg a lányom vajon mit eszik az oviban, bár a vezetők szerint finomak és megbízható az étkezde, ahonnan származnak. Jövőtől lesz állítólag az ovinak saját konyhája, akkor talán egy kicsit a körmükre lehet nézni, hoyg kb. mit etetnek meg a manókkal, miylen alapanyagokból főznek, stb.

    VálaszTörlés
  3. Látod, még a hozzászólásokban is egyhúron pendülünk, csak most olvastam,a mit írtál nálam. Szépen kikerültük egymást... :)

    VálaszTörlés
  4. A Bosch a Whirlpoot előtti, vagy utáni verzió?

    VálaszTörlés
  5. Amikor a Bosch megvásárolta a Hajdú Gépgyárat, akkor hozta a saját márkáját és a Hajdú helyett elindította a Whirlpool márkát. Ez úgy néz ki, hogy pl. vásárolnak ugyanarról a helyről mosógépdobokat és ezt szerelik be minden mosógépbe, az egyiknek ez a neve, a másiknak az. Azonos tudású gépek nem különböznek.

    VálaszTörlés
  6. De szerintem árban sem, mert én ha veszek valamit, nem a név dönt, hanem a tudás, az ár és a praktikussága. Mondjuk, ha lehet, konyhai gépekben próbálok ragaszkodni a Bosch-hoz, elektronikai cuccokban a Samsunghoz.
    Amikor viszont bármit vettem, átnéztem, és a Whirlpool nem volt olcsóbb, maximum csicsásabb, több lámpával, ami nekem annyira nem hiányzik. Tehát, az árban sincs szerintem különbség, vagy igen?

    VálaszTörlés
  7. Amikor én mosogatógépet vettem, akkor 30000 Ft volt a különbség. A Bosch csicsásabb, de tudásban ugyanaz volt. Így én a másikat vettem. Ugyanez volt a mosógépnél.

    VálaszTörlés
  8. mi az aeg csoport gépeit nyúzzuk - mosógép, sütő, főzőlap. és ott azért van különbség a márkák között, ami nem csak az árban jelenik meg. tényleg hozzák azt a tudásbeli különbséget, amit az árbeli előre "jelez", hiába tudnak mondjuk a felsorolás szerint ugyanannyit. az én elektrolux sütőm bénább, mint anyám aeg-je. az enyém nem süt túl egyenletesen sajnos, forgatni kell a tepsit légkeverés meleltt is, mint anno a "semmit sem tudó" gáztűzhelynél.
    én amúgy úgy tudom h a siemens is ua mint a bosch.

    VálaszTörlés
  9. Na igen. Egyébként nekem ilyen semmit se tudó gáztűzhelyem van, és annyi elég, hogy süteményeknél egy kétrétegű alufóliát teszek az aljába. Vagy gondold el, hogy a kemencék régen nem volt forgatás, légkeverés és mégis mit tudtak. Szóval nem minden a mindentudás. Az AEG-ről kösz az infót.

    VálaszTörlés
  10. Éppen készülök írni néhány konyhai tippet, ami hátha jól jön valakinek, és az egyik az lenne, hogy ha esetleg éget a sütő alja (mert nekem amolyan ántivilági sütőm van), akkor egy tepsibe durva sót kell teríteni és ez meggátolja az égést, felmelegszik és egyenletesen oszlatja szét a hőt. Mint pl. a gránitlap vagy ima tégla. de a sós változat nekem egyszerűbb.

    VálaszTörlés
  11. Jaj, nem ima tégla, hanem sima tégla. :D:D:D Bocs'.:)

    VálaszTörlés
  12. anyám előző sütője a béna gázsütő, annyira béna volt, hogy 2 réteg cserép illetve vastag padlólap behelyezése után is iszonyúan égetett alulról. nem odaégetett aljú buktát sütni elképesztő művészet volt benne.
    az aeg-t amúgy midnenkinek ajánlom, nagyon jó, és mosógépben még a legolcsóbb típusuk is bevált nekünk - zanussi.

    VálaszTörlés
  13. A Bosch volt a csicsásabb? Pedig a Bosch híres a puritánságáról.Két gomb, egy tekerő, ugyanezt a Whirlpool négy gomb, hat tekerő ledek tengerével oldja meg.

    VálaszTörlés

@templatesyard