Medvehagymás hercegnő burgonya


Az idei idényben nem sikerült medvehagymát szereznem, egyszerűen senki sem árulta errefelé. Megörültem hát, amikor az egyik üzletben szárított formában találtam. Jó, tudom, frissen az igazi, de így is egész jól lehet használni, bár nem olyan intenzív az íze. Azonnal ki is akartam próbálni, s mivel amúgy is hercegnő burgonyát terveztem, gondoltam, kipróbálom ebben. Nagyon finom lett.



Hozzávalók: 2-3 adag
500g burgonya (tisztítva ennyi)
1 tojás
50 g vaj
50 g nagyon apróra reszelt kemény sajt
1 kávéskanál só
őrölt bors
szerecsendió
1-2 teáskanál medvehagyma (elhagyható vagy más fűszerrel helyettesíthető pl. petrezselyemmel)

Elkészítés:
A krumplit kockára vágva megfőzöm, leszűröm, krumplitörővel összetöröm. Hagyom langyosra hűlni. Ha meghűlt, hozzáadom a sót, borsot, a medvehagymát, szerecsendiót reszelek rá és 1 egész tojással valamint a sajttal elkeverem. A vajat megolvasztom, ráöntöm, ezzel is összekeverem.
A sütőt begyújtom 180 fokon. A krumplimasszát a keksznyomóhengerbe teszem, és egy kivajazott tepsibe akkora rózsákat nyomok, mint egy fél tojás. Ha nincs keksznyomó vagy nyomózsák, akkor nylonzacskóba kell tenni, az egyik sarkát kivágni, és ezzel adagolni. Beteszem a sütőbe, és addig sütöm, míg aranysárga nem lesz, a bordázat pedig ropogósra pirul.

9 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Mennyire más így, mint egy sima krumplipüré.

    VálaszTörlés
  2. én valamelyik hiperben fagyasztottat láttam.

    VálaszTörlés
  3. A hercegnő burgonya nagyon jó vendégköretnek, mert előre meg lehet sütni, s tálalás előtt egy kicsit a sütőben rámelegíteni.

    VálaszTörlés
  4. Lilla: sajnos én még fagyasztottat sem láttam sehol. Ez a szárított sem rossz, kicsit több kell belőle.

    VálaszTörlés
  5. nagyon szép :)
    gyere át hozzám, van egy kérdésem neked :)

    VálaszTörlés
  6. Ugye annyi a különbség a pürétől,hogy ebben nincs tej, és meg van sütve.Ja,meg a sajt.. Nagyon tetszik, megvan a holnapi köret.:-))
    Lehet, csak petrezselymet kapok én is.Mész bolhára? Ne felejtsd el megmutatni!:-))

    VálaszTörlés
  7. Eredetileg a hercegnő burgonyába nem raknak zöldfűszert, úgyhogy elhagyhatod, sőt egyes változatokban sajt sincs benne, de attól szerintem finomabb.
    Megyek bolházni, ha lesz valami kincs, felteszem.

    VálaszTörlés
  8. Kb. két hete próbáltam ki először a hercegnőburgonyát én is. A receptek, amiket olvastam szinte mind egyformák voltak, 4 tojás kellett hozzá mindegyik szerint.
    NAgyon finom lett, mikor kihűlt, rágcsának ettük. :) Csak az enyém nem volt ennyire mutatós, mert akkor még nem volt csillagcsövem. De most már van 6 méretben is, így ez a krumpli vagy a képviselőfánk is szép lesz ezután!

    VálaszTörlés

@templatesyard