Krumplis-savós zsemle


Ez a zsemlének egy puha változata, ezt a hozzáadott burgonyapehely és a tejfölsavó okozza. Az én kisfiam nagyon szereti, mert a túl sok kemény kenyérhéj gyakran feltöri az ínyét, szájpadlását. Savóval egyébként is pillekönnyű pékárut lehet sütni.




Hozzávalók:
350 g finomliszt
150 g rétesliszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 teáskanál sikér
1 evőkanál burgonyapehely (púpos)
3 dl tejfölsavó
3 evőkanál olaj
25 g friss élesztő

Elkészítés:
Minden hozzávalót beleteszek a kenyérsütőgépbe, a sorrend nem számít (csak időzített kenyérnél lényeges), utoljára a langyos savóban feloldott élesztőt. Megdagasztatom, kétszeresére kelesztem. Kiveszem a tésztát, és lisztezett felületen kicsit átgyúrom, majd 8 egyenlő részt mérek belőle. Nekem 110 grammosak lettek. Egy-egy tésztadarabot a kezembe veszek, és a tésztát folyton alágyűrögetve és forgatva zsemléket formázok. Kiolajozott tepsibe teszem őket, és enyhén belangyosított sütőben újra kelesztem. Kb. félóra múlva a sütőt begyújtom 200 fokra, az aljába vizet spriccelek, és a zsemléket kb. 20 perc alatt megsütöm. Kiveszem, vizes ecsettel átsimogatom, rácson hagyom kihűlni.

6 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a zsemlék!! Nagyon finom krumplisan, én is gyakran készítek, finom puha lesz. :-)

    VálaszTörlés
  2. O, gyonyoruek! Eppen tegnap kerdezte a Dragam, hogy mikor sutok ujra olyan pihe-puha zsomlet...

    VálaszTörlés
  3. A burgonyapehely ízben is változtat rajta? Nincs burgonyapelyhem itthon, nem tartok.

    VálaszTörlés
  4. Igen, egy kicsit. Mint a krumplispogácsában, de ebbe nem teszek olyan sokat, hát épp csak enyhén.
    A recept burgonyapehely nélkül is jó, a savót cserélheted tej-víz keverékre is, finom lesz, csak akkor az már nem ezt fogja tudni. Ezt kifejezetten a puhasága miatt sütöm, direkt a kisfiamnak. Neki nagyon sokszor van aftája is, hát érzékeny a kemény héjra.

    VálaszTörlés

@templatesyard