Sajttorta




Hozzávalók:

Tészta:
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál kristálycukor
200 g vaj
1 evőkanál tejföl (csak ha szükséges, ez lisztfüggő)
csipet só

Krém:
550 g házi krémsajt (900g tejfölből 2 napig csepegtetett)
1 dl tejszín
160-180 g porcukor
3 tojás
vanília kivonat

Elkészítés:
A liszteket, sütőport, cukrot és sót összekeverem. A vajat meglágyítom, beleteszem, és a tésztát összegyúrom. Ha nagyon morzsalékos, kevés tejfölt teszek hozzá. Vagy kör alakúra nyújtom és a nyújtófára tekerve belegörgetem a formába, de leginkább csak beleöntöm a formába a tésztát és kézzel ellapogatom úgy, hogy az oldalára is jusson. 180 fokos sütőben 15 percig sütöm. Kiveszem, s amíg egy kicsit hűl, összekeverem a krémet.
Egy tálba teszem a krémsajtot, hozzáadom a cukrot, a tejszínt, vaníliát. Mixerrel összekeverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat is, és azzal is simára keverem. Beleöntöm a piteformába, visszatolom a sütőbe és negyedórát 180 fokon sütöm. Ekkor leveszem a hőt 160 fokra és még kb. 35-40 percig sütöm. Kiveszem, hűlni hagyom. Kb. 1 óra múlva szeletelhető.
Sütéskor felfújja magát egy kicsit, hűléskor viszont visszalapul. Túl forró sütőben meg is repedezhet a teteje, ami nem olyan nagy tragédia.

12 megjegyzés:

  1. De nagyon szép! De megenném most!
    Nyithatom az ablakot?

    VálaszTörlés
  2. Nagyon-nagyon szép! Most kb 4 sütit szeretnék megsütni a hétvégére(ez is köztük van), nem lesz ez így jó...Ezután nem is nézek sütiket.

    VálaszTörlés
  3. Ó, anyám! be gyönyörűűű! :))

    Kérhetek egy szeletet?

    VálaszTörlés
  4. Küldfénypost :D
    A férjem azzal kezdte, hogy bevágott 3 szeletet. Fiam kettőt. Ezek szerint jól sikerült :D

    VálaszTörlés
  5. Tényleg nagyon szép! És én még soha nem sütöttem sajttortát! Ez tarthatatlan.. :D
    Én a Lidlben veszem a 20%-os tejfölt (Pilos), de nekem 8 óra alatt eléri a tökéletes állagot. 450 gramm tejfölből 30 dkg krémsajtom lesz. Már külön helye van a hűtőben a szűrős edénynek, minden héteg csepeg az újabb :-))

    VálaszTörlés
  6. Ó, én ezt hogy hagyhattam ki? A vaníliakivonat saját, vagy gyári? Valamelyik nap láttam Palócprovencenél, a tiéd is saját "termés"? Ez a torta gyönyörű.

    VálaszTörlés
  7. Vettem. De én is láttam azt a posztot, úgyhogy mostantól lesz sajátom.

    VálaszTörlés
  8. Uhh, de guszta! Nővérkém ma szülinapos, és kérte, hogy csináljak sajttortát, szóval ennek a receptnek most nagyon örülök, remélem sikerülni fog.

    VálaszTörlés
  9. Húúú nagyon finom lett! :)
    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés

@templatesyard