Úgy adódott, hogy kaptam néhány kiló körtét, és már mindenfélét készítettem belőle, mégis maradt. Hamar megromlik, ezért úgy döntöttem, a maradékot elteszem.
Hozzávalók: 2 üvegre
Kb. 1 kiló körte
fél citrom leve
3 púpos evőkanál cukor
3 evőkanál méz
1 dl rum
Elkészítés:
A körtét megtisztítom, és citromos vízbe teszem. Felforralok fél liter vizet, beleteszem a mézet és a cukrot, feloldom. A körtéket felszelem kisebb darabokra és az üvegekbe töltöm. Ráöntöm a forró levet, hozzáadom a rumot is. Az üvegeket lezáratlanul a mikróba teszem, maximumon (nálam 900 Watt) kb. 2 perc alatt gyöngyözésig melegítem. A teljesítményt letekerem 60%-ra, és még kb. 6 percig mikrózom. Ekkor fóliával letakarom az üvegek száját, késhegynyi szalicilt teszek rá, majd rácsavarom a tetőket is. Egy törülközővel letakarom, hogy ne hirtelen hűljön ki (de száraz dunszt nem kell).
Valamiért nem szeretem a körtét. Próbáltam egy párszor, de mindig "grizes" volt, ami nekem nagyon nem jött be. Ez is vízválasztó gyümölcs szerintem. Mondjuk, én nem vagyok mérvadó, mert nem nagoyn szeretem a gyümölcsöket.:(
VálaszTörlésEz a fajta, amit én most használtam, egyáltalán nem grízes, teljesen homogén, éretten olyan az állaga, mint a vaj. A grízes fajtát én sem kedvelem annyira.
VálaszTörlésA kemény gyümölcsökből (pl. körte, birs, de a barackot is) én úgy készítem a befőttet, hogy fellobbantom a gyümölcsöt a szirupban (első forráskor szedem ki) és a forró szirupot öntöm rá. Az az előnye, hoyg nem kell dunsztolni. De ez a mikrózós dunszt nem nagy kunszt.:D
VálaszTörlésMég olvastam valakinél ezt a fólia és fedél közé tett szalicilt, valóban annyi, mintha beletennéd? És ez érvényes más dolgoknál is, vajon?
Igen, ez így jó. Lekvárhoz is, máshoz is.
VálaszTörlésA mikrót nagyon sok mindenre fel tudom használni, én már régóta így dunsztolok, ha kell.
Ja, és ezek a körték egyáltalán nem voltak kemények, hanem vajpuhák. Egyébként a mikrós dunsztoláskor a gyümölcs belseje is fő, a sugaraktól. Ezért jobb is, mint a lábasos módszer.
VálaszTörlésMint a rémálom, állandóan visszatérek... :P
VálaszTörlésKöszi. Amúgy mi a magyarázat erre a szaliciles dologra? Te általában tudd az iylen válaszokat, azért kérdezem!:D
És nem utolsó sorban, kukk be hozzám, mert vár valami!:) Jelige: jobb későn, mint soha.:D
Puszi
És még mindig itt...
VálaszTörlésTudtam, hoyg megkaptad a díjat, de én sem hagyhattalak ki. :)
A magyarázatot olvastam egyszer valahol, de sajnos elfelejtettem :(
VálaszTörlés