Körtebefőtt




Úgy adódott, hogy kaptam néhány kiló körtét, és már mindenfélét készítettem belőle, mégis maradt. Hamar megromlik, ezért úgy döntöttem, a maradékot elteszem.

Hozzávalók: 2 üvegre
Kb. 1 kiló körte
fél citrom leve
3 púpos evőkanál cukor
3 evőkanál méz
1 dl rum

Elkészítés:
A körtét megtisztítom, és citromos vízbe teszem. Felforralok fél liter vizet, beleteszem a mézet és a cukrot, feloldom. A körtéket felszelem kisebb darabokra és az üvegekbe töltöm. Ráöntöm a forró levet, hozzáadom a rumot is. Az üvegeket lezáratlanul a mikróba teszem, maximumon (nálam 900 Watt) kb. 2 perc alatt gyöngyözésig melegítem. A teljesítményt letekerem 60%-ra, és még kb. 6 percig mikrózom. Ekkor fóliával letakarom az üvegek száját, késhegynyi szalicilt teszek rá, majd rácsavarom a tetőket is. Egy törülközővel letakarom, hogy ne hirtelen hűljön ki (de száraz dunszt nem kell).

8 megjegyzés:

  1. Valamiért nem szeretem a körtét. Próbáltam egy párszor, de mindig "grizes" volt, ami nekem nagyon nem jött be. Ez is vízválasztó gyümölcs szerintem. Mondjuk, én nem vagyok mérvadó, mert nem nagoyn szeretem a gyümölcsöket.:(

    VálaszTörlés
  2. Ez a fajta, amit én most használtam, egyáltalán nem grízes, teljesen homogén, éretten olyan az állaga, mint a vaj. A grízes fajtát én sem kedvelem annyira.

    VálaszTörlés
  3. A kemény gyümölcsökből (pl. körte, birs, de a barackot is) én úgy készítem a befőttet, hogy fellobbantom a gyümölcsöt a szirupban (első forráskor szedem ki) és a forró szirupot öntöm rá. Az az előnye, hoyg nem kell dunsztolni. De ez a mikrózós dunszt nem nagy kunszt.:D
    Még olvastam valakinél ezt a fólia és fedél közé tett szalicilt, valóban annyi, mintha beletennéd? És ez érvényes más dolgoknál is, vajon?

    VálaszTörlés
  4. Igen, ez így jó. Lekvárhoz is, máshoz is.
    A mikrót nagyon sok mindenre fel tudom használni, én már régóta így dunsztolok, ha kell.

    VálaszTörlés
  5. Ja, és ezek a körték egyáltalán nem voltak kemények, hanem vajpuhák. Egyébként a mikrós dunsztoláskor a gyümölcs belseje is fő, a sugaraktól. Ezért jobb is, mint a lábasos módszer.

    VálaszTörlés
  6. Mint a rémálom, állandóan visszatérek... :P

    Köszi. Amúgy mi a magyarázat erre a szaliciles dologra? Te általában tudd az iylen válaszokat, azért kérdezem!:D

    És nem utolsó sorban, kukk be hozzám, mert vár valami!:) Jelige: jobb későn, mint soha.:D
    Puszi

    VálaszTörlés
  7. És még mindig itt...

    Tudtam, hoyg megkaptad a díjat, de én sem hagyhattalak ki. :)

    VálaszTörlés
  8. A magyarázatot olvastam egyszer valahol, de sajnos elfelejtettem :(

    VálaszTörlés

@templatesyard