2009. november 2., hétfő

Fűszeres makréla

8 megjegyzés

Ha külföldön nyaralunk, mindig önellátóak vagyunk, így a helyi halpiac meglátogatása kötelező. Mindannyian imádjuk a halakat, és sok mindent főzőcskéztem már. Makrélát legutóbb 2 éve sütöttem Horvátországban. Akkor serpenyőben, vajban, pici rozmaringgal, citromosan.
Mostanság a közeli boltban örömmel fedeztem fel, hogy sokféle fagyasztott herkentyűt is lehet kapni. Persze ezek nem mindegyike fizethető meg számunkra, de azért így is, hetente egyszer hal féleséget ehetünk.
Pangasius, tonhal, sügér de vettem már tilapia és lepényhal szeleteket, tintahalat is. Sajnos a kagyló, rák drága, erre még nem szántam rá magam.
A makréla tömzsi hal, húsa nem száraz, finom ízű. Rövid szálkákat csak a hasa alján és a háta közepén végigfutó vékony csík tartalmaz, ezt sütés előtt, vagy ha egyben sütöm, akkor fogyasztáskor egy vágással eltávolítom. Ezután a gerinccel együtt a bordák is eltávolíthatók. Most még a háta felőli részen lévő vastag húsban vannak szálkák, de ezek jó nagyok, nem Y alakúak, és villával simán kipiszkálhatóak. Szóval nem vészes az evése. Gyereknek is könnyen és gyorsan kiszálkázható, s adható.


Hozzávalók:  4 személyre
1 kg makréla
1 citrom
1 kávéskanál Worcester szósz
1 kávéskanál kakukkfű
1 kávéskanál oregano
1 kávéskanál medvehagyma (vagy 2 gerezd fokhagyma)
1 kávéskanál petrezselyemzöld
olaj



Elkészítés:
A makrélákat megmosom, papírtörlővel leitatom a vizet. A citrom levét kifacsarom, és belekeverem a Worcester szószt, egy szilikonecsettel bekenem a halak hasüregét és külsejét. Ezután kívül-belül megszórom sóval és egy félórát állni hagyom. A halakat egy tepsibe fektetem, meglocsolom olajjal, még megszórom sóval. A fűszereket (apróra vágom, ha frissek, de én most szárítottat használtam) egy tálkában összekeverem, és a halakra szórom a felét. 220 fokos sütőbe tolom,10 perc múlva
megfordítom a halakat és a fűszerek másik felét is rászórom. Összesen kb. 20-30 percig sülnek (akkor kész, ha egy kissé már pirult a bőre, de a húsa még nem száraz).

Megjegyzések

8 megjegyzés ehhez: "Fűszeres makréla"

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 12:10

Hű, ez istenien néz ki!!! Volt már próbálkozásom sütőben sült hallal, de nem hagyott maradandó nyomot bennem. Ez viszont nagyon megfogott. Pisztrángból fogom készíteni, mert mi ahhoz jutunk hozzá leginkább.:)

ancsika1 írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 12:49

Most rendesen csurog a nyálam! :))) Imádom a halat!

Zolda írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 13:36

Nahát ez isteni lehetett! Nem tudom mikor fogom magam rávenni hogy végre halat süssek itthol... De ha ilyen képeket látok akkor lehet hamarosan én is bevállalom.
Zolda

Andi/cuki írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 17:34

Jól néz ki!A kicsi fiam sokáig nem volt hajlandó enni halat,mert ha volt benn egy szálka, az tuti nála kötött ki...Mostanában a pangasiust hajlandó megenni,de akkor teszek egy próbát a makrélával.:-))

Lucja írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 18:23

Még én is megkívántam, pedig (sajnos)nem szeretem a halat.

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 19:36

sedith nem tudom, hogy ezek a fűszerek stimmelnek-e a pisztránghoz, ezt a halat sajnos nem nagyon ismerem. A makréla erőteljes ízű tengeri hal (olajos halként biztos ismered), elbírja ezeket. A pisztráng talán gyengédebb ízű, és ugye édesvízi.

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. november 2. 22:03

Osszefutott a nyal a szamban...

Nóra írta... [Válasz erre...]
2009. november 4. 17:03

Szerintem nálunk ilyen lesz Karácsony Szentestéjén. Köszönöm az ötletet!

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com