2009. november 6., péntek

Kenyérsütés géppel

16 megjegyzés

Többször leírtam már a blogon, milyen nagy becsben tartom a kenyérsütőgépem. Nem győzök hálás lenni azért, hogy helyettem elvégzi a munkát, s nekem csak a friss, kész kenyeret kell tálalnom.
Igaz, hogy a sütőben sült kenyerek tetszetősebbek küllemre, de azt azért be kell vallani, hogy elég sok munkát és ráfigyelést igényelnek. Így csak hétvégén vagy szabadság alatt szánom rá magam, hogy sütőben süssek péksüteményt, kenyérféleséget. Amikor dolgozom, akkor erre már nem szánok energiát. A gépnek köszönhetően viszont 4 órakor hazaérkezve mindent beleteszek, és este 7-kor friss kenyeret tálalhatok a vacsorához, akár minden nap.

A kenyérsütőben mindig a következő módon sütök:
 • A legszebb végeredményt a finom- és rétesliszt keverésével kapom (szebbet, mint a kenyérliszt BL80 használatakor). Az arány kb. 3:1.
 • Külön használom a dagasztó és külön a csak sütő programot, mert így tudom kontrollálni, hogy a kelés meddig tartson.
 • A tésztát mindig kétszer dagasztatom meg a géppel. (Azaz, amikor az első dagasztás letelik, akkor elindítom a dagasztást elölről.)
 • Sütéskor a gép felső ablakát kívülről kétrétegű alufóliával takarom le (a szellőzőnyílások maradjanak szabadok!).
 • A hozzávalók bepakolásának sorrendje egyáltalán nem számít, csak akkor, ha előre időzített kenyeret készítünk. (Én ilyet nem szoktam).
 • Mindig friss élesztőt használok.
 • Az élesztőt feloldom a meglangyosított folyadékban, úgy adom a tésztához.
 • Amikor a gép már nem kavar többet a tésztán - ilyenkor szokott sípolni, hogy lehet hozzáadni a kenyérhez pl. magokat, akkor kiveszem a lapátot, így nem keletkezik a kenyér közepén egy nagy üreg. Ezt így szoktam: a kezemet jól belemártom lisztbe, és kihúzom a tésztát az üstből. Kiveszem a lapátot, közben a tésztát átgyúrom, majd visszateszem.
 • Aszkorbinsav helyett savót használok, ami mindig van itthon. Egy-két evőkanállal elegendő, de akár az összes vizet is helyettesíthetjük vele. Savó helyett joghurt vagy kefír vagy tejföl is használható, ebből egy teáskanállal is elég, de akár el is maradhat.
 • Nagyon ritkán teszek egy teáskanál sikért is, de mivel a rétesliszt jobb sikértartalmú a finomlisztnél (és én mindig használok), ez a legtöbbször nem szükséges.
 • A kenyértészta ne legyen kemény, sőt, inkább egy picit lágyabb.
 • Minden tésztát a géppel dagasztatok (pl. aranygaluska, bukta stb.), de még a keksztekercset is ebben keverem. Két éve van meg a gépem, rengeteget használom, de még sosem mosogattam el az üstöt - kivéve újkorában, az első használat előtt. Ha csak dagasztok, akkor megvárom, míg a maradék egy kicsit megszárad, és papírtörlővel teljesen tisztára törlöm. Sütés után is így szoktam. Ez a módszer lényegesen meghosszabbítja az üst élettartamát.

Megjegyzések

16 megjegyzés ehhez: "Kenyérsütés géppel"

Lilla írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 12:53

jó kis összefoglaló!

sedith írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 16:47

Képzeld, mi jött szembe velem ma a városban?! Egy tejautomata. :O Nem is hittem volna. Pedig már július óta van iylen a városban. Most olvastam erről.
És én még azt hittem, hoyg olyan messze vagyunk tőle!:)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 17:10

Hát ez tök jó!

duende írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 18:32

Már nagyon vágyom egy kenyérsütő gépre... A dagasztás kézzel nem egyszerű. Talán a Jézuska hoz majd nekem egyet. :)

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 19:35

Duende: én a Tescos újságban láttam meg, másnap reggel elmentünk megnézni. 6500 Ft volt, nagyon akciósan. Gondoltam, ennyi rizikót megér. Otthon neten rákerestem a típusra, és egy elég jó gép, francia, XBM838. Én állandóan nyüstölöm, és nagyon elégedett vagyok vele. Már rég megkereste az árát. A Value termék nem mindig gagyi, csak egy márka termékét átkeresztelik.

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 22:09

Nagyon hasznos amiket leirtal,talan sokak kedvet kapnak hogy vegyenek,egesek nem is tudjak micsoda mennyei talalmany.Nekem szinte a jobbkezem:)
Lehet tul bonyolult a felfogasom,de akkor ugy is erthetem,hogy ha joghurt vagy tejfolt teszek,akkor nem fontos az aszkorbin?

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. november 6. 22:20

Én nem használok soha "aszkorbinsavat". Egyébként az csak sima citromsav - aszkorbinsavnak a C vitamint hívják és aranyáron mérik. Bármilyen savanyú megteszi, akár kávéskanálka ecet is. A savót nem akarom kiönteni, elhasználom sütéshez. Édesbe is mehet.

mandy tarragon írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 9:08

Én csak dagasztani szoktam vele, aztán formázom a kenyeret és megy a sütőbe. Viszont a dagasztáshoz tényleg nagyon jó, az összes kelt tésztát gépben csinálom :)

Edó írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 12:49

Elejen tasakos C vitamin port raktam bele,de altalaban ecetet szoktam,bar legtobbszor elfelejtem azt is,viszont nem mondanam hogy emiatt rosszabb allagu lenne a kenyer,vagy jobban morzsalodna.Lehet hogy a joghurtos,tejfolos kenyereknel van igy?

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2009. november 7. 18:02

Nyolc éve sütöm itthon a kenyeret, a második kenyérsütő gépet használom. Eleinte a gépben sült a kenyér, ma már a kelesztés után kiveszem a tésztát és átgyúrom, dobozformában újrakelesztést követően sül. Így könnyebb belőle a három iskolásnak szendvicset készíteni, jobb a formája.
Azt viszont sose vallottam volna be, hogy - én sem mostam még el soha a kenyérsütő gép üstjét.

Ottis írta... [Válasz erre...]
2009. december 15. 14:14

Úgy néz ki az angyalka meghozza nekem is a várva várt kenyérsütőgépet.Nagyon hasznos a bejegyzésed, már most mind feljegyeztem magamnak a tudnivalókat!Köszönöm!

Ottis írta... [Válasz erre...]
2009. december 15. 14:21

Egy kérdés, tehát ha jól értelmezem, akkor a magokat a dagasztás után amikor kiveszed a lapátot, akkor gyúrod a masszába és utána következik a sütés? Köszi a választ előre is!

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2009. december 15. 18:04

Az én gépem ad egy sípoló hangot, amikor a magokat hozzá lehet adni. Biztos a tied is. Ez közvetlen ejtés előtt van. Az ejtés az, hogy dagasztás és kelés után még egyszer dagaszt rajta egy kicsit. Na akkor sípol, és jöhetnek a magok.

Thrini írta... [Válasz erre...]
2009. december 20. 18:14

Kimásoltam a szöveges részt (csak saját felhasználásra), ha szükségesem lesz rá, ne kelljen keresgélni. Nagyon jól összefoglaltad a tapasztalataidat. Köszönöm!

Névtelen írta... [Válasz erre...]
2013. március 31. 12:27

Lehet nem tartozik ide teljesen de segítségre lenne szükségem dagasztás ügyben :)
Van egy kenyérsütő gépem, már nagyon régen használtam, de nemrég dagasztanom kellett és elővettem Én úgy emlékeztem hogy a dagasztóprogram úgy működik, hogy dagasztás-pihentetés-dagasztás. Az én gépen viszont elkezdet dagasztani ez tartott valameddig,(nem sokáig) aztán megállt a gép és pihent a tészta egészen a program végégig. A kérdés lényege az lenne, hogy a gépem romlott -e el (és csinált 2 dagasztási folyamat helyett 1-et vagy így kell működnie a dagasztásnak tehát kb 10 perc dagasztás a többi pihenés. Előre is köszi a segítséget (DELTOn márkájú a gép) Zsuzsi

Wise Lady írta... [Válasz erre...]
2013. március 31. 19:36

A dagasztás utáni kelesztés közben van az úgynevezett "ejtés". Ez nem újabb dagasztás, hanem csak épp átkavarja a tésztát. Szerintem nem romlott el, talán az ejtést nem vetted észre.

Megjegyzés küldése

Blogarchívum

Translate this blog

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified
this widget by www.AllBlogTools.com

Blogstat

eXTReMe Tracker

online


Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com