Hozzávalók:
750 g sertésmáj
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1/2 dl fehérbor
só
bors
Elkészítés:
Egy nagy teflonserpenyőben szoktam készíteni, és a szokásokkal ellentétben nem nagy lángon pirítom, hanem inkább kis lángon forgatom, csak addig, míg épp megpuhul.
A vöröshagymát nagyon apróra vágom (reszelni is lehet), a fokhagymát is felaprítom, a zsiradékon lassú tűzön megdinsztelem. Öntök rá 1 dl vizet és lassan forralgatom egészen addig, míg a zsírjára sül. Addig a májat fél centi vastag szeletekre vágom, azokat pedig felcsíkozom. Amikor a hagyma zsirjára pirul, hozzáteszem a májat és takaréklángon folytonos keverés mellett kb. 5-7 percig sütöm. Ráöntöm a bort és puhára párolom további 5-7 perc alatt, beleteszem a pirospaprikát is, egyet-kettőt még keverek rajta. Borssal ízesítem.
Frissen tálalom puha kenyérrel, főtt krumplival, savanyúsággal. Csak a tányéron sózzuk, mert megkeményedik.
Egy pár napja nem volt időm blogokat olvasni, de valamelyik nap a hétvégén, ha jól emlékszem, benéztem, megláttam a fejlécedet, és rohantam képeket keresgélni!
VálaszTörlésGyönyörű lettél!:)))
Nekem is nagyon tetszik a fejléced! Már én is dolgozom a karácsonyi design-on. :)
VálaszTörlésA resztelt májba nem szoktam bort tenni, de legközelebb így is kipróbálom, biztosan finom vele :))
Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám, pedig nem is szeretem a májat :))
VálaszTörlés:))) Én is májat készítettem ma.
VálaszTörlésImádom a resztelt májat is, az egyik kedvenc ételem. Csodásan gusztusos! :)
Nekem is fejlécet kell gyártanom... Mindenki olyan szép ünnepibe kezd öltözni. :)
Szeretek idejönni, mert néha semmi ötletem nincs egy egyszerű vacsorára. Ez szuper!
VálaszTörlésHAsonlót szoktam készíteni, de inkább csirkemájból. A sertést, de főleg a borjút natúr szeletnek sütöm meg. Sokszor hallottam már róla, de miért "resztelt" a neve ennek a májnak? Jelent az valamit? Mert nekem nem ismerős szó!
VálaszTörlésMónika: nagy dicséretnek veszem :D
VálaszTörlésSedith:
A “resztelt” szó a német rösten (röstete, hat geröstet) igéből származik, melynek jelentése: pirít, pörköl (l. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1143).
http://www.e-nyelv.hu/2009-05-16/resztelt-maj/
Yasmine, a te ünnepi dizájnod is nagyon jó lett!
VálaszTörlésA német szót ismerem, így már értelmes az étel neve számomra is. :) Köszönöm. :)
VálaszTörlésSzia 'Anya'!
VálaszTörlésImádok főzni és így akadtam a Te blogodra is...a resztelt máj receptjét kerestem, amit utoljára legalább 10 éve hogy édesanyám főzött. Most én is megfőztem a Te recepted segítségével. Pont olyan amilyennek emlékszem régről! Köszönöm! Közben körbenéztem a többi recepted között is, és bizony találtam olyat (olyanokat) amiket biztosan megcsinálok! Szerintem nagyon jó a blogod! Gratulálok. Nemkülönben a receptekhez!!!!