Resztelt máj




Hozzávalók:
750 g sertésmáj
1 evőkanál zsír vagy 2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál pirospaprika
1/2 dl fehérbor

bors

Elkészítés:
Egy nagy teflonserpenyőben szoktam készíteni, és a szokásokkal ellentétben nem nagy lángon pirítom, hanem inkább kis lángon forgatom, csak addig, míg épp megpuhul.
A vöröshagymát nagyon apróra vágom (reszelni is lehet), a fokhagymát is felaprítom, a zsiradékon lassú tűzön megdinsztelem. Öntök rá 1 dl vizet és lassan forralgatom egészen addig, míg a zsírjára sül. Addig a májat fél centi vastag szeletekre vágom, azokat pedig felcsíkozom. Amikor a hagyma zsirjára pirul, hozzáteszem a májat és takaréklángon folytonos keverés mellett kb. 5-7 percig sütöm. Ráöntöm a bort és puhára párolom további 5-7 perc alatt, beleteszem a pirospaprikát is, egyet-kettőt még keverek rajta. Borssal ízesítem.
Frissen tálalom puha kenyérrel, főtt krumplival, savanyúsággal. Csak a tányéron sózzuk, mert megkeményedik.


10 megjegyzés:

  1. Egy pár napja nem volt időm blogokat olvasni, de valamelyik nap a hétvégén, ha jól emlékszem, benéztem, megláttam a fejlécedet, és rohantam képeket keresgélni!

    Gyönyörű lettél!:)))

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik a fejléced! Már én is dolgozom a karácsonyi design-on. :)
    A resztelt májba nem szoktam bort tenni, de legközelebb így is kipróbálom, biztosan finom vele :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, szívesen megkóstolnám, pedig nem is szeretem a májat :))

    VálaszTörlés
  4. :))) Én is májat készítettem ma.
    Imádom a resztelt májat is, az egyik kedvenc ételem. Csodásan gusztusos! :)

    Nekem is fejlécet kell gyártanom... Mindenki olyan szép ünnepibe kezd öltözni. :)

    VálaszTörlés
  5. Szeretek idejönni, mert néha semmi ötletem nincs egy egyszerű vacsorára. Ez szuper!

    VálaszTörlés
  6. HAsonlót szoktam készíteni, de inkább csirkemájból. A sertést, de főleg a borjút natúr szeletnek sütöm meg. Sokszor hallottam már róla, de miért "resztelt" a neve ennek a májnak? Jelent az valamit? Mert nekem nem ismerős szó!

    VálaszTörlés
  7. Mónika: nagy dicséretnek veszem :D

    Sedith:
    A “resztelt” szó a német rösten (röstete, hat geröstet) igéből származik, melynek jelentése: pirít, pörköl (l. Magyar értelmező kéziszótár, Akadémiai, 2003, 1143).
    http://www.e-nyelv.hu/2009-05-16/resztelt-maj/

    VálaszTörlés
  8. Yasmine, a te ünnepi dizájnod is nagyon jó lett!

    VálaszTörlés
  9. A német szót ismerem, így már értelmes az étel neve számomra is. :) Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  10. Szia 'Anya'!

    Imádok főzni és így akadtam a Te blogodra is...a resztelt máj receptjét kerestem, amit utoljára legalább 10 éve hogy édesanyám főzött. Most én is megfőztem a Te recepted segítségével. Pont olyan amilyennek emlékszem régről! Köszönöm! Közben körbenéztem a többi recepted között is, és bizony találtam olyat (olyanokat) amiket biztosan megcsinálok! Szerintem nagyon jó a blogod! Gratulálok. Nemkülönben a receptekhez!!!!

    VálaszTörlés

@templatesyard