Többször is említést tettem már a blogomon, hogy a kelt tészták sütésekor milyen jól felhasználható a savó. Savó mindig van itthon, mert hol tejfölt csepegtetek ki krémsajtnak, hol házitejet öntök fel túrónak. Ha sok van belőle, akkor jégkockatartóba öntöm és lefagyasztom. Kenyérsütéskor pedig annyi kockát olvasztok fel, amennyit felhasználni akarok. Az aszkorbinsavat helyettesítheti, és minél több savót használunk, annál puhább, könnyebb lesz a végeredmény.
Ha az összes vizet savóval helyettesítjük, akkor különösen puha, pillekönnyű lesz a kenyér.
Ez a kenyér most a kenyérsütőgépben sült.
Hozzávalók: kb. 650-700g-os kenyér
350 g finomliszt
100 g rétesliszt
20 g élesztő
2 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
3 evőkanál olaj
2,5 dl tejsavó
Elkészítés:
A savót meglangyosítom a mikróban és feloldom benne a friss élesztőt. Mindent az üstbe pakolok, és elindítom a csak-dagasztó programot. Amikor a dagasztás lejár, újra indítom, és mégegyszer megdagasztatom. Amikor a gép sípol, akkor jól belisztezett kézzel kihúzom a tésztát a gépből, és a lapátot leveszem - így nem marad csúnya üreg a megsült kenyérben. A tésztát kissé átgyúrom, és visszateszem az üstbe. Hagyom duplájára-háromszorosára kelni. Akkor elindítom a csak-sütő programot. Ha lejárt, az üstből rácsra fordítom a kenyeret, és hagyom hűlni.
Nagyon szép a kenyér! Lehet, hogy írok a Jézuskának, hozzon nekem egy kenyérsütőt karácsonyra, olyan jó lehet géppel dagasztatni.
VálaszTörlésKedves Wise Lady! Ha lenne egy kis szabadidős, megtennéd, hogy priviben írsz nekem, arról, hogy milyen gépet érdemes venni, mire kell odafigyelni? Nem tudom mennyi pénze van a Jézuskának, de én valami elérhető árban gondolkodom. Köszönöm, ha tudsz szánni rám időt!
OK. Nekem egyébként olyan gépem van, mint amit az előző bejegyzésben látsz a képen.
VálaszTörlésde nagyon szép kenyérke! :)
VálaszTörlésén még sosem használtam fel a savót (mindíg kiöntöttem) de majd most..........!!!!!
Elromlott a kenyérsütőm,most kézzel dagasztok,de ezt kiróbálom,tuti!:-)))
VálaszTörlésTudod min gondolkodom egy ideje? :) Van még olyan dolog amit elrontasz? :)))
VálaszTörlésEgyszerűen minden amit sütsz, főzöl meseszép, és tökéletes!
Hát persze hogy van! Elég régóta főzőcskézek, általában jól sikerülnek a dolgok, de becsúszik egy-egy gikszer. Csak szeretnék tökéletes lenni :D
VálaszTörlés(Tegnap este híg lett a tejbegríz, amit a fiam kért.)
Tetszik, mákos-diós-stb. kalácsba is jó a savó? Ha igen milyen arányba. Segitség!!!!!
VálaszTörlésKöszi
K.
http://gibkatkonyhaja@blogspot.com