Hozzávalók:
200 g rétesliszt
300 g finomliszt
100 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
20 g élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
Elkészítés:
A tejszínt meglangyosítom mikróban, és az élesztőt feloldom benne. A liszteket, cukrot és sót a gép üstjébe teszem, hozzáöntöm a tejszínes élesztőt, beindítom a kelesztés programot, elkezdem kevertetni. A tojást elkavarom a tejjel, a tésztához adom. Felolvasztom a vajat, és hozzáöntözgetem azt is. Megdagasztatom a géppel. Mivel elég zsíros a tészta, több idő kell, hogy megkeljen. Hagyom kb. 3/4 órát kelni, a programot nem állítom le, csak kiveszem az üstöt. Kiszedem a tésztát, hosszú hurkává formázom, kissé meglapítgatom, és a keskeny oldalánál fogva összetekerem. Kihúzogatom a szélességét üst méretre. Az üstből kiveszem a lapátot, és a tésztát visszahelyezem. A gépbe teszem, hagyom tovább járni a kelesztőprogramot. Ha lejárt, benne hagyom még addig, míg háromszorosára kel. Akkor beindítom a sütés programot, és hagyom végigmenni. A kenyérsütő ablakát alufóliával takarom felül. Ha lejárt a program, óvatosan kicsúsztatom a kalácsot, és rácson hagyom hűlni.
Kakaóval, vajjal, házidzsemmel, mézzel isteni, de magában is finom, mert nem száraz.
Ez gyönyörű lett. Nálam sokáig nem nagyon került elő a gép, mert Brigi iszonyatosan félt tőle. Mostanában megint elő-elő veszegetem, de még fejlődnöm kell, hogy ilyen szépet süssek vele. Olvasom is a jó tanácsaidat gyorsan. Köszi.
VálaszTörlésGyönyörű magas,s finom lehet az íze is:-))
VálaszTörlésÍrtam egy jó hosszút és elúszott. Lefagyott a böngészőm. Még iylen nem volt. No, de mindegy.
VálaszTörlésMost már csak röviden írok, a lányege úgyis az volt, hogy gyönyörűek a "kelt dolgaid"! És biztos nagyon finomak is.
Még írtam a házi krémsajtodról is, de némi utalást találsz majd a legfrissebb bejegyzésemnél róla. :)
Jó éjt!
Ez gyönyörű, de mi van, ha nem a kenyérsütőben sütöd meg?
VálaszTörlésEngem ez a kocka forma annyira zavart benne. Valahogy nekem a kenyér, az legyen kerek, a kalács, meg fonott. Ez van beleégve az agyamba...:))
Mint, ahogy a kifli, az félhold alakú és ne egyenes legyen, mert az nem kifli. :))
Bárhol meg sütheted. Engem nem zavar a kockaforma, ha nem akarok vacakolni vele, akkor jó, ha a kenyérsütő megsüti.
VálaszTörlésÉn is gyakran készítek kalácsot, akár a kenyérsütőben, akár a sütőben sütöm, mindenhogy sikere van. Én ezt a formát abból a szempontból kedvelem, hogy pl. tízóraira csomagolni a cserekeknek praktikusabb.
VálaszTörlésgyerekeknek:))
VálaszTörlésKöszi Wise Lady, ezt ki fogom próbálni!
VálaszTörlésNekem eszembe nem jutna így trükközni a géppel, hogy kiveszem, beteszem... stb., úgyhogy jó hogy leírsz ilyeneket :)
Szia!
VálaszTörlésMegsütöttem ezt a kalácsot, hát szenzációs! Pedig már sok bloggerina társadét kipróbáltam, de ez a legjobb! Köszi!!!! Egy kérdésem azért lenne: szerinted kakaóval kombinálva hogyan lehetne elkészíteni?
Szép napot!
Anna
Anna, nagyon örülök, hogy tetszett. Kakaóval is szoktam kombinálni. Amikor kiveszem az üstöt, kétfelé osztom a tésztát, és az egyik felébe kb. 50-80 g kakaót gyúrok. Két hurkát formázok, mindegyiket meglapítom egy kicsit, egymásra helyezem, és így tekerem fel. Mehet tovább a kenyérsütő program.
VálaszTörlésKöszike, éppen most vettem ezzel a módszerrel a gépből. Még nem tudtam megvágni, percenként járok a konyhába, hogy mikor hűl már ki.
VálaszTörlésAzért nagyon köszönöm a választ.
Ja, és gratula az oldaladhoz, napi szinten nézem és sokszor csorgatom a nyálam.
További jó írásaidat várva, baráti üdvözlettel:
Anna
Idáig csak nézegettem a receptjeidet.Ma viszont megsütöttem a zsemléket és a kalácsot. Isteni lett, köszönöm a recepteket. Szepyke azt irja, be van kódolva az agya, hogy a kalács fonott. Nos, lehet a gépben igy is sütni.Blogomba feltettem az erre vonatkozó képeket.
VálaszTörlésKedves Bori!
VálaszTörlésEz a "gépben süthető fonott kalács" érdekelne, de nem találom a receptjét és képeket a blogodon. Segítenél?
Előre is köszönöm!
Beatrix
@Beatrix
VálaszTörlésAmukor kiveszed a gépből, hogy átgyúrjad (és a lapátot is kiveszed ekkor), ilyenkor lehet 3 felé vágni és megfonni. Így teszed vissza a gépbe. Bori is így csinálta.
Köszönöm szépen, Wise Lady!
VálaszTörlésSzia! Megtaláltam ezt a fini és szép receptet, de türelmetlen és kreatív voltam, így kicsit variáltam. Nagyon finom lett, köszi a jó ötletet. Beastie
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésMegsütöttem a kalácsodat, nagyon jól sikerült. Ha szeretnék bele mondjuk 10 deka mazsolát vagy apróra vágott aszalt barackot rakni, kell változtatni a recepten?
Üdv.:
Viktor
Nem kell változtatnod. Nekem a gépem sípolással jelzi, mikor keverjek hozzá magokat.
VálaszTörlésSzia Wise Lady!
VálaszTörlésÚjra megsütöttem a kalácsod. Másodjára kicsit alakítottam rajta, hogy 900 g-os géppel meg tudjam sütni.
A recept a következő:
Kelt kalács kenyérsütőgéppel
180 g rétesliszt
270 g finomliszt
90 g cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
18 g élesztő
40 g vaj
1,5 dl tejszín
0,5 dl tej
100 g mazsola
Tészta programmal raktam oda, miután lejárt (nálam 1 óra kelesztés után alig volt nagyobb egy jól megtermett hamburger zsemlénél), elindítottam egy cukrozott kenyér programot. A hangjelzés után beleraktam a mazsolát. Figyeltem a tésztát, először azt hittem nem fog megkelni, időben, még az utolsó percekben és a sütés elején is duzzadt.
Nagyon finom lett, a súlya 870 g, alig tudtuk kivárni, hogy meghűljön. Ha nem vigyázunk, nem marad reggelire :-)
http://kepfeltoltes.hu/131202/P1100820_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/131202/P1100821_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ilyen lett, köszönöm a receptet!
Gyönyörű lett a kalácsod! Legközelebb kóstolót is küldjél :)
VálaszTörlésAnnak mi a titka, hogy a te kalácsod tésztája fehérebb, és homogénebb. Mit kellene máshogy csinálnom, hogy ilyen apró lyukak legyenek az enyémben is?
VálaszTörlésKöszi.
@Istennyila
VálaszTörlés1000W-os lámpával fotóztam, gondolom a színe a jobb megvilágítás miatt fehérebb. A lyukacsosság meg gondolom az alapanyagoktól, kenyérsütőgéptől függhet. Az is igaz, hogy én kétszer dagasztok mindent, ha lejár a dagasztás (a dögönyözés rész), akkor elindítom elölről újra, és így hagyom végigmenni.