Naspolyaszelet - saját recept


Vettem egy kiló jó érett naspolyát. Mindenképp valami sütit akartam sütni vele, de nem találtam kedvemre való receptet. Gondolkodtam, és arra jutottam, valami női szeszély féleséget lehetne készíteni. Alapnak a brownies tésztámat módosítottam egy kicsit.
Ezt a mennyiséget egy 15x22 cm-es téglalap alakú cseréptálban sütöttem. Nagyon finom lett, megtartom a receptet.




Hozzávalók:

Az alaphoz:
50 g holland kakaópor
50 g finomliszt
70 g porcukor
2 tojássárgája
50 g vaj
2 evőkanál tejföl
csipet só
1 teáskanál sütőrum
pár csepp vanília kivonat

Töltelék:
0,5 kg naspolya
1 evőkanál keményítő (nem púpos)
1 evőkanál méz

A tetejére:
2 tojásfehérje
40 g porcukor
pár csepp ecet vagy citromlé



Elkészítés:
A naspolyát megmosom, és kevés vízben megfőzöm puhára. Leöntöm róla a vizet. Beleteszem a krumplinyomóba és átpaszírozom. Kihűtöm. Hozzáadom a keményítőt és a mézet, elkeverem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A lisztet, kakaót összeszitálom, beleteszem a csipet sót. A tojássárgához adom a puha vajat és a porcukrot, habosra mixelem. Beleteszem a tejfölt, vaníliát, rumot, elkeverem. Fokozatosan adagolom a kakaós lisztet. A végén sűrű, krémes massza lesz belőle.
Belesímítom a sütőtálba, elegyengetem a tetejét. Óvatosan rásímítom a naspolyás tölteléket is. Beteszem a sütőbe, 15 percig sütöm. Közben a tojásfehérjét habbá verem, mikor már habos, beleteszem az ecetet is, nagyon kemény habot készítek. Ekkor a porcukrot fokozatosan hozzáadom, és fényesre mixelem. Kiveszem a süteményt, a tetejére símítom a tojáshabot, villával megcifrázom a tetejét, és 5-7 percre visszateszem a forró sütőbe.
Ha kész, kihűtöm, és recés késsel óvatosan felszeletelem 5x5 cm-es kockákra. Puha, intenzíven csokis, krémes süti lesz belőle.

21 megjegyzés:

  1. nagyon szeretem a naspolyát, de sütibe még nem ettem. Biztosan finom :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a sütid, és pazar az ötlet. Mindig kitalálsz valami különlegeset! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez is tetszik! Mind oly sok minden nálad! :)

    VálaszTörlés
  4. De jó! És még naspolyám is van...

    VálaszTörlés
  5. Jaj,ez nagyon gusztara sikeredett,nagyon beleharapnek:)

    VálaszTörlés
  6. De jó lett! Sülve még nem ettem, csak nyersen.

    VálaszTörlés
  7. De gyönyörű lett ez a süti! És nagyon különleges, még soha nem láttam naspolyás sütit. Szenzációs! :))

    VálaszTörlés
  8. Mennyire elfelejtettem a naspolyát! Gyerekkoromban a szomszéd bácsi mindig megajándékozott néhány tállal. Soha nem ettem még sütiben. Nagyon mutatós!

    VálaszTörlés
  9. A naspolya megfőzve, paszírozva belekenhető a sütikbe, lekvár helyett. Most csak a sütés miatt került bele keményítő, hogy ne nagyon ázzon el az alatta lévő tészta.
    Nagyon finom volt langyosan, remekül passzolnak az ízek.

    VálaszTörlés
  10. Én még nem ettem naspolyát. Mihez hasonlít az íze?:))

    VálaszTörlés
  11. Nahát! Kissé fanyar, és az almapüréhez hasonlítanám.

    VálaszTörlés
  12. Itenem,de sajnálom,hogy a n.mamámnak már nem süthetek.:-((Imádta a naspolyát.Sose tudtam,hogy laspolya,vagy naspolya..:-))

    VálaszTörlés
  13. Andi, én lasponyának is hallottam. Szerintem tájegységfüggő.

    VálaszTörlés
  14. Én meg még életemben nem ettem naspolyát. Valahogy, nekem olyan furcsa egy valami... :)

    VálaszTörlés
  15. micsoda remek ötlet! és mellesleg imádom a naspolyát, de mivel annyira szezonális, eddig csak nyersen ettem.

    VálaszTörlés
  16. Most veselkedtem neki egy kisebb adagnak, de arra jutottam, kisütöm a csokis piskótát. Mielőtt teljesen kész lenne, kiveszem, rákenem a naspolyát (amit nem főztem meg, simán kiskanállal pépesítettem, kevés akácmézzel összekevertem), erre megy a tojáshab citromlével. Kíváncsi vagyok, lesz-e olyan szép, mint a képen lévő :)

    VálaszTörlés
  17. @Csacsillus
    Én is kíváncsi vagyok, milyen lesz!

    VálaszTörlés
  18. de már alapból puha a naspolya...vagy ez a éretlen naspolyára vonatkozik?kérlek segítsetek köszönöm

    VálaszTörlés
  19. @Kowee1Ha már nagyon puha, akkor nem kell főzni.

    VálaszTörlés

@templatesyard